Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκική απειλή και το αμερικανικό ενδιαφέρον για το επίμαχο “οικόπεδο 7”

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκική απειλή και το αμερικανικό ενδιαφέρον για το επίμαχο “οικόπεδο 7”
Η Κυπριακή ΑΟΖ και τα οικόπεδα της Κύπρου ΕΡΤ/infographic

"Είναι δουλειά των κυβερνήσεων η επίλυση των διαφορών, είπε μετά το πέρας των συναντήσεων στην Κύπρο ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Neil Chapman , σημειώνοντας ότι “η εταιρεία εξετάζει όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται".

Συνάντηση με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, Neil Chapman, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη σκιά των νέων τουρκικών απειλών. Επί τάπητος βρέθηκε η επικείμενη γεώτρηση στο οικόπεδο 10, η οποία σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, αναμένεται να αρχίσει το 4ο τρίμηνο του 2018. Απασχόλησε επίσης το πώς βλέπει η εταιρεία τις εξελίξεις στα ενεργειακά σε διεθνές επίπεδο, ενώ ερωτηθείς ο Neil Chapman για το αν υπάρχει ενδιαφέρον για το οικόπεδο 7, ανέφερε ότι «η εταιρεία εξετάζει όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται παγκοσμίως και κρίνει αναλόγως». Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η ExxonMobil μελετά θέμα συνεργασίας με την TOTAL δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναφέροντας ότι «δεν είδαμε λεπτομέρειες για άλλα τεμάχια σε αυτό το στάδιο. Είναι πολύ πρώιμο. Συνεργαζόμαστε με την TOTAL και με άλλες εταιρείες. (Όμως) τώρα  επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στο τεμάχιο 10».

Μετά τη συνάντηση ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν βεβαίως το επικείμενο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας Exxon-Qatarν στο τεμάχιο 10, στο οποίο (γεώτρηση) θα αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Επίσης, αντικείμενο συζήτησης ήταν και το πώς βλέπει η εταιρεία τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων σε διεθνές επίπεδο και τις προοπτικές που διανοίγονται τα επόμενα χρόνια, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο, για να μπορέσει να καταστεί η περιοχή μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού και διαδρομής φυσικού αερίου για την ΕΕ. Η συνάντηση έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα ο κ. Chapman μάς ενημέρωσε εκτενώς για το πώς προχωρούν οι προετοιμασίες για τις επικείμενες γεωτρήσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Chapman είπε, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και πρόσθεσε ότι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στην εταιρεία σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10. Σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα σχέδια της εταιρείας για την επικείμενη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 και πρόσθεσε ότι  ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι «το σχέδιο μας αφορά διενέργεια γεώτρησης το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο, δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία».

“Δουλειά μας να παράγουμε και να αναπτύσσουμε φυσικούς πόρους”

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία για το τεμάχιο 7, είπε ότι η εταιρεία εξετάζει όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται παγκοσμίως και κρίνει αναλόγως.

Παράλληλα κληθείς να σχολιάσει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πώς αυτό επηρεάζει την εταιρεία, είπε ότι «είμαστε εμπορική οντότητα και η δουλειά μας είναι να παράγουμε και να αναπτύσσουμε φυσικούς πόρους εκ μέρους Κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε θέματα των Κυβερνήσεων εναπόκεινται στις ίδιες τις Κυβερνήσεις να συζητήσουν και να επιλύσουν».

Ακολούθως, σε ερώτηση για το αν βλέπει την περιοχή ως εναλλακτικό δρόμο για μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη ή και αλλού, είπε ότι «η Ενέργεια αφορά τη διεθνή αγορά, ο κόσμος χρειάζεται υδρογονάνθρακες από πολλές περιοχές. Αυτό που είναι σημαντικό στην ανάπτυξη των υδρογονανθράκων είναι οι πόροι, δηλαδή αν είναι μεγάλες οι ποσότητες,, αν είναι ανταγωνιστικές και εμπορεύσιμες αρκετά για τη διεθνή αγορά. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Τα χρονοδιαγράμματα σε αυτή τη δουλειά είναι πολύ σημαντικά. Πρώτα από όλα θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες εκεί (στο τεμάχιο 10).» 

Φωτό αρχείου/ Γεωτρύπανο ASSOCIATED PRESS

 

Πρόσθεσε ότι «και αν ανακαλυφθούν πρέπει να είναι σε επαρκή ποσότητα για να είναι εμπορικά ανταγωνιστικές (οι ποσότητες) και το χρονοδιάγραμμα για ανάπτυξη τους παίρνει καιρό. Αν υπάρχουν στο τεμάχιο 10 (ποσότητες υδρογονανθράκων) πρέπει πρώτα να δούμε αν είναι εμπορικά βιώσιμες. Και μετά, το να τις θέσεις στην αγορά παίρνει χρόνια, μπορεί μέχρι και επτά χρόνια».

Οι απειλές της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: “Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η ‘ελληνοκυπριακή’ κυβέρνηση αποφάσισε να προσκαλέσει διεθνείς εταιρίες για το αποκαλούμενο οικόπεδο 7. Η απόφαση αυτή της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης είναι απόδειξη ότι τα ίσα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού εξακολουθούν αγνοούνται», αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία αποκαλείται συνιδιοκτήτης του νησιού η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και συνεχίζει: “Από την άλλη πλευρά, η απόφαση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματά της χώρας μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο” και σημειώνεται ότι “κάθε ερευνητική δραστηριότητα πρέπει να υπόκειται σε προηγούμενη τουρκική άδεια”.

“Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε κανένα ξένο κράτος, εταιρία, ή πλοίο να διεξαγάγει ερευνητικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, χωρίς άδεια” καταλήγει η ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι “η Τουρκία θα συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα