Λογαριασμοί ρεύματος: Φαινόμενα παραπλάνησης “βλέπει” η ΡΑΕ

Διαβάζεται σε 4'
Ηλεκτρική ενέργεια
Ηλεκτρική ενέργεια ISTOCK

Κατευθυντήριες Οδηγίες της Αρχής στους προμηθευτές για τα πράσινα τιμολόγια. Ζητάει στοιχεία για τον τρόπο ενημέρωσης μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με όλες τις εταιρείες.

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τα πράσινα τιμολόγια, πρόκειται να ετοιμάσει και να στείλει η ΡΑΑΕΥ στους προμηθευτές το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών, που πήραν μέρος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Αρχής με τους προμηθευτές, αρκετοί πάροχοι διατύπωσαν σειρά ερωτημάτων σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των ειδικών προϊόντων ρεύματος.

Έτσι, η Αρχή αποφάσισε να ετοιμάσει Κατευθυντήριες Οδηγίες, που θα αποσαφηνίζουν όσα θέματα θεωρούν οι προμηθευτές ότι παραμένουν ασαφή στη σχετική νομοθετική διάταξη και την Υπουργική Απόφαση, ώστε να τις αποστείλει άμεσα στις εταιρείες.

Για παράδειγμα, ένα από τα θέματα που θα διευκρινίζεται είναι τι είδους εκπτώσεις μπορούν να παρέχουν οι εταιρείες και πότε αυτές θα πρέπει να ανακοινώνονται – καθώς μπορούν να αναπροσαρμόζονται ακόμη και κάθε μήνα.

Επίσης, ένα ζήτημα που τέθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αφορούσε την τιμολόγηση των πελατών με ενεργή σύμβαση, οι οποίοι θα ζητήσουν μέσα στον Ιανουάριο του 2024 να διατηρηθούν στο υφιστάμενο προϊόν τους – στο οποίο θα «ξεπαγώσουν» οι όροι που είχαν ανασταλεί, λόγω των προσωρινών μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι για τους συγκεκριμένους καταναλωτές δεν ισχύει μόνο η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2023, ώστε αν δεν ανταποκριθούν στην ενημέρωση της εταιρείας τους να μεταπέσουν στο πράσινο τιμολόγιο.

Αντίθετα, μπορούν και μέσα στον Ιανουάριο να δηλώσουν ότι εναντιώνονται στη μετάπτωση και, με αυτό τον τρόπο, να επιστρέψουν στο τιμολόγιο στο οποίο ήταν ήδη συμβεβλημένοι. Επομένως, αν π.χ. η δήλωση εναντίωσης ενός πελάτη γίνει στις 10 Ιανουαρίου, τότε ένα ερώτημα είναι πως θα τιμολογηθεί για τις πρώτες 9 ημέρες του μήνα – με το πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο θεωρητικά είχε μεταπέσει από τις αρχές του μήνα, ή με το προϊόν στο οποίο εξακολουθεί να παραμένει.

Σύμφωνα με στελέχη των προμηθευτών, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης η ΡΑΑΕΥ ζήτησε επίσης από τους προμηθευτές να τις αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να ελέγξει τις ενημερώσεις τους προς τους πελάτες τους. Πρωταρχικό αντικείμενο του ελέγχου είναι αν οι ενημερώσεις έγιναν στην προθεσμία που έθεσε η νομοθετική διάταξη – δηλαδή έως την 1η Δεκεμβρίου 2023.

Επίσης, η ΡΑΑΕΥ θα εξετάσει αν περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που προβλέπονταν στη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη ρύθμιση, οι ενημερώσεις θα πρέπει να είναι ατομικές, ενώ είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουν τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους των προϊόντων προμήθειας που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο των ενημερώσεων, όπου είναι γνωστό έχει προκαλέσει την ενόχληση του υπ. ΠΕΝ Θ.Σκυλακάκη η τακτική κάποιων εταιρειών που μεταφέρουν στους πελάτες τους την εκτίμηση πως το νέο ειδικό τιμολόγιο θα είναι ακριβότερο από τα άλλα τους προϊόντα, καθώς ενσωματώνει ρίσκο πρόβλεψης και κόστος «χετζαρίσματος», επικαλούμενες νούμερα που προκύπτουν από προσομοίωση του νέου μοντέλου στα δεδομένα του 2023. Ενδεικτικά, σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη μίλησε για προμηθευτές που προκαλούν σκόπιμα σύγχυση στους πελάτες τους, επισημαίνοντας ότι καλό θα είναι οι καταναλωτές να περιμένουν έως την 1η Ιανουαρίου, όταν θα οριστικοποιηθούν οι τελικές τιμές των πράσινων τιμολογίων, ώστε να αποφασίσουν ποιο προϊόν και εταιρεία θα επιλέξουν.

Όπως επισημαίνουν στελέχη των εταιρειών που έλαβαν μέρος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε. Όπως και ‘χει, η «οπτική» της ΡΑΑΕΥ είναι πως, σε αυτές τις περιπτώσεις, από τα στοιχεία που θα προσκομίσουν οι εταιρείες θα εξεταστεί κατά πόσο οι προμηθευτές επέλεξαν εύλογα σενάρια για τις συγκρίσεις τους. Για παράδειγμα, εύλογο σενάριο θα μπορούσε να είναι ο υπολογισμός των χρεώσεων για ένα συνεχές χρονικό διάστημα αρκετών μηνών του τρέχοντος έτους, και όχι η σύγκριση των προϊόντων κάποιους μήνες επιλεκτικά του 2023, που θα ήταν για τον οποιονδήποτε λόγο «βολικοί» για κάποιο από τα προϊόντα. Επίσης, όπως είναι φυσικό, θα πρέπει και οι υπολογισμοί να μην είναι παραπλανητικοί.

Αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε ένας προμηθευτής μπορεί να αντιπαραβάλει δύο ή περισσότερα δικά του τιμολόγια. Στο ενδεχόμενο ωστόσο που εξακριβωθεί απόπειρα παραπλάνησης των καταναλωτών με οποιονδήποτε τρόπο, τότε θα ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων στις εν λόγω εταιρείες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα