Με υποβρύχιο καλώδιο παίρνει από χθες ρεύμα και η Νάξος

Με υποβρύχιο καλώδιο παίρνει από χθες ρεύμα και η Νάξος

Ο ΑΔΜΗΕ διασύνδεσε το νησί με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, βάζοντας τέρμα στη λειτουργία της ρυπογόνας και κοστοβόρας τοπικής μονάδας που έκαιγε ντίζελ.

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η Νάξος διασυνδέθηκε επιτυχώς στο Σύστημα Υψηλής Τάσης (150 kV), μέσω της Πάρου και της Μυκόνου, γεγονός που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου περιλαμβάνει την κατασκευή υπερσύγχρονου Υποσταθμού κλειστού τύπου (GIS) και το κλείσιμο του βρόχου μεταξύ της Πάρου, της Νάξου και της Μυκόνου. Με την ολοκλήρωση του έργου, παρέχεται διπλή τροφοδότηση στα νησιά αυτά και διασφαλίζεται η αδιάλειπτη τροφοδότησή τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης ενός εκ των καλωδίων.

Με τις τρεις πρώτες φάσεις διασύνδεσης των Κυκλάδων, όλοι οι καταναλωτές της χώρας εξοικονομούν έως και 90 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ βελτιώνεται σημαντικά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών. Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, αναφέρει σχετικά: «Με χαρά υποδεχόμαστε τη Νάξο στα Διασυνδεδεμένα Νησιά. Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες είναι σημαντικά, καθώς θωρακίζεται η ηλεκτροδότηση, όχι μόνο της Νάξου αλλά και των μικρών Κυκλάδων –ιδίως τους θερινούς μήνες όπου οι ανάγκες είναι σαφώς αυξημένες. Η διασύνδεση των Κυκλάδων προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Σύντομα θα ολοκληρωθεί η ηλέκτριση και της δεύτερης υποβρύχιας γραμμής της Σύρου, ενώ έως το τέλος του έτους μπαίνει σε “γραμμή εκκίνησης” και η Δ΄ Φάση των Κυκλάδων με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη Σαντορίνη».

Εν τω μεταξύ, βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης εξασφάλισε ο ΑΔΜΗΕ για το επενδυτικό του πρόγραμμα με την υπογραφή κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 400 εκατ. ευρώ με τις πιστώτριες Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Bank of China και Alpha Bank.

Η διάρκεια του κοινοπρακτικού δανείου είναι έξι έτη και το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,1% για τα πρώτα τρία έτη και στο 2% για τα τρία επόμενα έτη.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα