Μεγαλώνει η συμμαχία για τον αγωγό EastMed – “Βλέπει” προς Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη

Μεγαλώνει η συμμαχία για τον αγωγό EastMed – “Βλέπει” προς Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη

Επιστολή στήριξης του μεγάλου project αερίου προς την Ε.Ε. από 8 χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Διευρύνεται η συμμαχία των κρατών που υποστηρίζουν τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed και επιθυμούν τον εφοδιασμό τους από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στις τρεις χώρες Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, οι οποίες ούτως ή άλλως τρέχουν το συγκεκριμένο project έρχονται να προστεθούν άλλες πέντε. Πρόκειται για τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονίας.

Η στήριξη των συγκεκριμένων χωρών στον αγωγό μήκους 1.470 χλμ που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν οι εταιρίες ΔΕΠΑ και Edison της κοινοπραξίας IGI Poseidon εκδηλώνεται επίσημα μέσω επιστολής των αρμόδιων υπουργών τους προς την Επίτροπο της Ε.Ε. για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας,οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών αυτών απέστειλαν σχετική επιστολή την 1η Απριλίου.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές πρόκειται για πρωτοβουλία του Κώστα Σκρέκα, η οποία έρχεται σε συνέχεια εκείνης της 28ης Ιανουαρίου του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς. Πριν δύο μήνες ο κ. Στάινιτς είχε αναλάβει την πρωτοβουλία πολυμερούς τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή των υπουργών ομολόγων του των προαναφερόμενων χωρών.

Οι οκτώ χώρες στην επιστολή προς την κ. Σίμσον τονίζουν τη σημασία που έχει ο EastMed. Όπως υπογραμμίζουν το έργο θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού και σε μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Η κίνηση των οκτώ φέρει ξανά στο προσκήνιο το σενάριο της εναλλακτικής όδευσης του αγωγού προκειμένου να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες των χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι ο κεντρικός σχεδιασμός της IGI Poseidon είναι ο αγωγός να καταλήγει στην Ιταλία, αφού διασχίσει την Κύπρο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Στ. Ελλάδα και την Ήπειρο.

Η κοινή δήλωση που έκαναν στις 28 Ιανουαρίου οι οκτώ υπουργοί Ενέργειας σημείωνε την προμήθεια φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ μέσω του EastMed αξιοποιώντας τις περιφερειακές υποδομές όπως τους αγωγούς IGB (ελληνοβουλγαρικός), IBS (Βουλγαρίας – Σερβίας), IBR (Βουλγαρίας – Ρουμανίας), IRH (Ρουμανίας – Ουγγαρίας) και άλλους. «Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί μία βιώσιμη και στρατηγική επιλογή για την αύξηση της ασφάλειας σε ότι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου στις περιοχές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Κεντρικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας», υπογραμμιζόταν σχετικώς στην κοινή δήλωση των οκτώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα