Ώρα αποφάσεων για τον τρόπο που θα εξάγεται το φυσικό αέριο από τη Ν.Α. Μεσόγειο

Ώρα αποφάσεων για τον τρόπο που θα εξάγεται το φυσικό αέριο από τη Ν.Α. Μεσόγειο
Φυσικό αέριο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Τι προκύπτει από την τριμερή συνάντηση Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Το επιτακτικό μήνυμα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου ότι «σε 3-6 μήνες πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις» για την εξαγωγή των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου δίνει και τον τόνο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στην Λευκωσία.

Η κίνηση της ισραηλινής ηγεσίας να θέσει για πρώτη φορά με τόσο απόλυτο τρόπο, παρουσία ηγετών τρίτων χωρών, τόσο σφιχτά χρονοδιαγράμματα, έχει την εξήγησή της, καθώς το Ισραήλ είναι ένας από τους εν δυνάμει μεγαλύτερους τροφοδότες στον κόσμο, με βεβαιωμένα κοιτάσματα 35 – 40 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Η Κύπρος, ο πιο κοντινός δυνητικός εταίρος του Ισραήλ (επειδή διαθέτει 13-14 τρισ βεβαιωμένα κοιτάσματα), καλείται να συμφωνήσει είτε στην αναβίωση του αγωγού EastMed, είτε στην δημιουργία μονάδας LNG στο νησί.

Η γενικολόγη διατύπωση, πάντως, στο κοινό ανακοινωθέν για “πιθανούς αγωγούς φυσικού αερίου και υδρογόνου”, αφήνει ένα παράθυρο για πιθανή αναβίωση στο μέλλον του EastMed. Ένα παράθυρο που μπορεί να ανοίξει περαιτέρω ή και να κλείσει οριστικά ανάλογα με τα αποτελέσματα του market test ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες του χώρου των υδρογονανθράκων, το οποίο πρόκειται να διεξάγουν τους επόμενους μήνες οι ΔΕΠΑ και Edison, οι μέτοχοι του IGI Poseidon, που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον «δυτικό βραχίονα» του EastMed.

Όσο για την Ελλάδα, ακριβώς επειδή δεν διαθέτει κοιτάσματα λειτουργεί περισσότερο υποστηρικτικά απέναντι σε όποιο σχέδιο επιλέξουν οι εταίροι της στην τριμερή. Η αλήθεια πάντως είναι η κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ζεστή απέναντι στον EastMed, θεωρώντας τον ένα πανάκριβο έργο, που απαιτούσε ποσότητες οι οποίες, τουλάχιστον παλαιότερα δεν είχαν βρεθεί, και ενώ η πράσινη μετάβαση καθιστούσε τέτοια έργα όλο και πιο «τοξικά» πολιτικά.

Σε κάθε περίπτωση, Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ επαναβεβαίωσαν τον στόχο να εντείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η ενέργεια, ασφάλεια, άμυνα, η ακαδημαϊκή κοινότητα και διασπορά, κατά την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, σε κοινές τους δηλώσεις μετά από την Τριμερή στο Προεδρικό Μέγαρο, οι τρεις ηγέτες, ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαίωσαν ότι εξετάζεται η επέκταση του θεσμού των συναντήσεων «3+1» με τη συμμετοχή της Ινδίας. Όπως ανακοινώθηκε, η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο είτε στην Ελλάδα είτε στο Ισραήλ.

Στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο οικοδεσπότης της Τριμερούς, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας μέσω μεταφραστή, αναφέρθηκε στον τομέα της ενέργειας, για να τονίσει πως «συμφωνήσαμε ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πρωταρχικό πυλώνα συνεργασίας στην περιοχή ιδίως υπό το φως των πρόσφατων των γεωπολιτικών εξελίξεων και της ενεργειακής ανασφάλειας που υπαγορεύουν την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση και αυξημένη διασυνδεσιμότητα».

Από την πλευρά του ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το θέμα της ενέργειας ως κοινού ενδιαφέροντος και πρόσθεσε ότι σημαντικές επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της ενέργειας και στις τρεις χώρες.

«Συνεπώς έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν προς την ΕΕ και να σεβαστούμε λύσεις που έχουν τις ευλογίες των δύο κυβερνήσεων, αλλά και να εξεταστούν από την αγορά», είπε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα