Μέτρα για το ρεύμα: Η πραγματική ελάφρυνση που θα δούμε στα πορτοφόλια μας

Μέτρα για το ρεύμα: Η πραγματική ελάφρυνση που θα δούμε στα πορτοφόλια μας
Λογαριασμοί της ΔΕΗ EUROKINISSI

Το 70 - 80% της αύξησης στην κιλοβατώρα, υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα καλυφθεί από τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Τι ισχύει για την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σε 3 άξονες κινείται η παρέμβαση για την ελάφρυνση από τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος που εξήγγειλε την Πέμπτη (05/05) ο Πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο παρέμβασης στην χονδρική και την λιανική αγορά ρεύματος.

Ειδικότερα:

  • Η κυβέρνηση προχωράει σε αναδρομική κάλυψη μέρους της επιβάρυνσης που είχαν όσοι κατανάλωσαν το προηγούμενο εξάμηνο ρεύμα πάνω από 300 κιλοβατώρες το μήνα καθώς και των εξοχικών και ευρύτερα της μη πρώτης κατοικίας.

    Συγκεκριμένα, θα δώσει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

    Από την αναδρομική αυτή κάλυψη εξαιρούνται στην πράξη όσοι είχαν πολύ μεγάλες καταναλώσεις (κατά τεκμήριο μεγάλες κατοικίες κλπ.) καθώς και όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ το χρόνο.

  • Δεύτερον, για τους επόμενους δύο μήνες επεκτείνεται η επιδότηση που δίνεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες τον μήνα με δέσμευση η οποία μένει να επιβεβαιωθεί ότι θα καλύπτεται για το τμήμα αυτό της κατανάλωσης, το 50% της επιβάρυνσης, καθώς και ότι θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες.

  • Τρίτον, ο κύριος Μητσοτάκης προανήγγειλε διπλή παρέμβαση με πλαφόν στην χονδρική τιμή ρεύματος και στοχευμένες επιδοτήσεις στη λιανική σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και για συγκεκριμένες καταναλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διπλή αυτή παρέμβαση αφορά τόσο πλαφόν στη χονδρική τιμή, όσο και επιδοτήσεις, δηλαδή συνέχιση της ενίσχυσης στους καταναλωτές με τη μορφή αυξημένων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς. Ο «κόφτης» στις τιμές χονδρικής μπορεί να μην μπει τόσο χαμηλά όσο θα ήθελαν κάποιοι. Όσο πιο χαμηλά μπει το πλαφόν, τόσο περισσότερα χρήματα χρειάζονται για αποζημίωση των παραγωγών. Εκτιμάται ότι το πλαφόν θα τεθεί σε κάπως υψηλότερο επίπεδο, ώστε να περισσέψουν χρήματα για να δίνεται και κάποια στοχευμένη επιδότηση, είτε στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις, είτε σε ευάλωτες ομάδες.

Με το σύνολο αυτών των ρυθμίσεων η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα καλυφθεί το 70-80% της αύξησης στην κιλοβατώρα που έχει προκύψει μετά το καλοκαίρι και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα. Αυτό άλλωστε συνάγεται από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρόγραμμα 12 μηνών.

Η περίφημη πάντως ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργείται. Παραμένει ως κανόνας και φυσικά στις συμβάσεις των κυμαινόμενων τιμολογίων. Απλά στην πράξη η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα «αποζημιώσει» τους καταναλωτές για μέρος της επιβάρυνσης που είχαν το προηγούμενο διάστημα από την εφαρμογή της, καθώς και ότι από εδώ και στο εξής οι επιπτώσεις από τη ρήτρα θα είναι περιορισμένες .

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και πάλι στην πρόθεση του να φορολογήσει με 90% τα υπερβάλλοντα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών που έχουν προκύψει από την λειτουργία της αγοράς τους τελευταίους μήνες και τα φορολογικά αυτά έσοδα θα αξιοποιηθούν για τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης που περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα