Νέες ονομαστικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοινώνουν την Τρίτη οι προμηθευτές

Νέες ονομαστικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοινώνουν την Τρίτη οι προμηθευτές
Λογαριασμός της ΔΕΗ eurokinissi

Η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς έχει εκ νέου αυξηθεί κατά 45% μέσα σε ένα μήνα, και αναμένεται η αύξηση να περάσει και στη λιανική. Με μεγαλύτερες επιδοτήσεις θα "απαντήσει" η κυβέρνηση.

Αυξημένες αναμένεται να είναι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο που θα ανακοινώσουν αύριο 20 Ιανουαρίου οι προμηθευτές, όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν την ημερομηνία αυτή κάθε μήνα.

Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες, και όπως προκύπτει από την πορεία των τιμών της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας, μάλλον θα αποτελέσει έκπληξη η διατήρηση τους στα επίπεδα του τρέχοντος μηνός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το διάστημα των 19 ημερών του Δεκεμβρίου η μέση τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας διαμορφώνεται στα επίπεδα των 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για την ίδια περίοδο του Νοεμβρίου ήταν στα 205,86 ευρώ. Η μέση τιμή είναι σε ένα μήνα υψηλότερη κατά περίπου 45%.

Αν και βέβαια τις τελευταίες έξι μέρες η μέση χρηματιστηριακή τιμή ρεύματος έχει βουτήξει κατά 50%, στα 200 ευρώ σήμερα από σχεδόν 400 ευρώ στις 14 του μηνός, εντούτοις, οι πάροχοι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στελέχη τους, δεν μπορούν να πάρουν ρίσκο και να συγκρατήσουν τουλάχιστον τα τιμολόγια στα επίπεδα του Δεκεμβρίου. Η νευρικότητα στην αγορά του Ολλανδικού χρηματιστηρίου αερίου TTF μεταφέρθηκε και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγές θέλουν οι υψηλότερες τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι να ξεπερνούν τα 0,41 ευρώ ανά κιλοβατώρα και οι χαμηλότερες να είναι τουλάχιστον στα 0,35 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Δεκέμβριο οι ανταγωνιστικές χρεώσεις των παρόχων κινήθηκαν από τα 0,27 έως και τα 0,38 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τελικές τιμές καταναλωτή διαμορφώνονται πάντα από τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Η κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με την τακτική που ακολουθεί από τον Αύγουστο και μετά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μοντέλο, θα επιχορηγήσει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τέτοιον τρόπο ώστε η μέση τιμή λιανικής να διαμορφωθεί στα 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μακρά προεκλογική περίοδο και η γενική φιλοσοφία των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι οι παροχές που επιχειρούν να σβήσουν τις φωτιές της επιβάρυνσης των καταναλωτών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δοθούν πολύ μεγαλύτερα κονδύλια για να καταβληθούν οι επιδοτήσεις Ιανουαρίου στο ρεύμα, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σαφές εάν θα αρκέσουν τα ποσά που εξοικονομούνται από τις ΑΠΕ και από την παρακράτηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών ή θα χρειαστεί να εκταμιεύσει λεφτά και ο προϋπολογισμός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα