Νέος διαγωνισμός για τους λιγνίτες της Φλώρινας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.. Τσίπρας στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό ΑΗΣ και στο ορυχείο στο Αμύνταιο της Φλώρινας, την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014. Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ "για την αποτροπή του ξεπουλήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.)". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επίσης συνάντηση με τους φορείς της περιοχής που συνδιοργάνωσαν το συλλαλητήριο στο Αμύνταιο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου.
(EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.. Τσίπρας στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό ΑΗΣ και στο ορυχείο στο Αμύνταιο της Φλώρινας, την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014. Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ "για την αποτροπή του ξεπουλήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.)". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επίσης συνάντηση με τους φορείς της περιοχής που συνδιοργάνωσαν το συλλαλητήριο στο Αμύνταιο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου. (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) EUROKINISSI

Η καινούργια διαδικασία δημιουργεί εμπόδια και στο project κατασκευής νέας λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη από τη ΔΕΗ και την κινεζική CMEC

Την πρόθεσή του να μην φέρει ποτέ στη Βουλή προς κύρωση τη σύμβαση που είχε συνάψει το 2014 το ΥΠΕΝ με την πλειοδότρια εταιρεία ΑΚΤΩΡ για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Βεύης (Φλώρινα) και, αντίθετα, να προκηρύξει νέο διεθνή διαγωνισμό, δημοσιοποίησε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Η ακριβής αναφορά του κ. Σταθάκη είναι: «Το ΥΠΕΝ διευκρινίζει ότι το τμήμα του κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο έχει παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θα επαναπροκηρυχθεί  με νόμιμο τρόπο».

Εκ των πραγμάτων ωστόσο, δημιουργείται νέο σοβαρό "αγκάθι" στην υπόθεση της μονάδας Μελίτη ΙΙ την οποία σχεδιάζει η ΔΕΗ να κατασκευάσει σε συνεργασία με την Κινεζική CMEC, καθώς θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να πάρουν οι Κινέζοι, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της τροφοδοσίας της μονάδας, την επιχειρηματική απόφαση συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την κατασκευή της.

Ειδικότερα, η εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης είχε κατακυρωθεί στην ΑΚΤΩΡ, και είχε μάλιστα υπογραφεί σύμβαση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Δεκέμβριο του 2014 από τον τότε υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου, εντούτοις η συμφωνία αυτή ποτέ δεν πέρασε από τη Βουλή καθώς μεσολάβησαν οι εκλογικές αναμετρήσεις, η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και το πάγωμα της διαδικασίας που είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ΑΚΤΩΡ ουδέποτε εγκαταστάθηκε ως παραχωρησιούχος της Βεύης.

Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης διαδραματίζει κομβικό ρόλο καθώς διασφαλίζει την τροφοδοσία των δύο μονάδων της Μελίτης (της υφιστάμενης και της μελλοντικής, οψέποτε δημιουργηθεί) και μάλιστα με «καλής ποιότητας» λιγνίτη.

Τα ορυχεία που μπορούν να προμηθεύσουν τις συγκεκριμένες μονάδες με λιγνίτη και που, υπ’ αυτό το πρίσμα, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο σχήμα της ΔΕΗ με την CMEC για την κατασκευή της Μελίτη ΙΙ, είναι:

Το ορυχείο "Αχλάδα" που ανήκει στην εταιρεία "Λιγνιτωρυχεία Αχλάδα Α.Ε.", το οποίο τροφοδοτεί και σήμερα τη "Μελίτη Ι", και μέχρι πριν λίγο καιρό το εκμεταλλευόταν εργολαβικά η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ μετά από συμφωνία με τον παραχωρησιούχο, ενώ σήμερα έχει εγκατασταθεί άλλος υπεργολάβος.

Το ορυχείο στη θέση "Κλειδί" που ανήκει στη ΔΕΗ και το οποίο παραμένει ανενεργό καθώς για να λειτουργήσει θα πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση των οικισμών που εμποδίζουν την ανάπτυξή του.

Το μικρό τμήμα του ορυχείου της "Βεύης" (περίπου το 40%) που ανήκει στη ΔΕΗ (είναι κλειστό επί 15 χρόνια).

Το υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα του ορυχείου της "Βεύης" (περίπου 60%) που είχε αρχικά κατακυρωθεί στην ΑΚΤΩΡ και που τώρα θα βγάλει σε νέο διαγωνισμό το ΥΠΕΝ

Είναι βέβαιον ότι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη Βεύη δημιουργεί νέα δεδομένα για την προοπτική κατασκευής της μονάδας Μελίτη ΙΙ και την εν γένει συμφωνία των Κινέζων με τη ΔΕΗ.

Κατά την παρουσίαση του project η διοίκηση της ΔΕΗ είχε κάνει σαφές ότι επιθυμούσε να λήξει γρήγορα η εκκρεμότητα και προσέβλεπε στη συνεργασία των παραχωρησιούχων στη νέα κοινή εταιρεία.

«Θα ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό κατά την συνάντησή μας να ξεκαθαρίσει το θέμα της Βεύης» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης εις επήκοον του αντιπροέδρου της ΑΚΤΩΡ Δημήτρη Κούτρα ο οποίος παρέστη στην υπογραφή του μνημονίου, όπως και ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, παρουσιαζόμενοι από τον κ. Παναγιωτάκη ως «ιδιώτες με τους οποίους θα συνεργαστούμε στο Project Μελίτη».

Για να συνεργαστούν ωστόσο οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες με τη ΔΕΗ και την CMEC στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί για την περιοχή της Μελίτης, προϋπόθεση βεβαίως αποτελεί το να έχουν την εκμετάλλευση του ορυχείου της «μεγάλης Βεύης» (αποτελεί το 60% του συνολικού κοιτάσματος) ώστε να εισφέρουν το asset αυτό, το οποίο είναι εντελώς απαραίτητο για την τροφοδοσία των μονάδων, στο κοινό εταιρικό σχήμα.

SHARE:

24Media Network