Οι συμμαχίες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο εκνευρίζουν την Άγκυρα

Οι συμμαχίες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο εκνευρίζουν την Άγκυρα
Γεώτρηση AP

Αλλάζει η ισορροπία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Η Κύπρος κρατά χαμηλούς τόνους μετά τις νέες τουρκικές απειλές για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Νέα δεδομένα φέρνει η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να απευθύνει πρόσκληση προς τις διεθνείς εταιρείες και το οικόπεδο 7 τς Κυπριακής ΑΟΖ.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου και η Άγκυρα θεωρεί ότι βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η Λευκωσία να ανακοινώσει θέματα περί της Κυπριακής ΑΟΖ όσο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό των δύο κοινοτήτων μέρος των οποίων, θεωρεί ότι είναι και ο τρόπος εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων του νησιού.

Ξεκάθαρο μήνυμα όμως στήριξη της πολιτικής της Λευκωσίας ήταν η χτεσινή συνάντηση του ανώτερου αντιπροέδρου του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil , που δραστηριοποιείται στο οικόπεδο 10, όπου γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στο τέλος του χρόνου.

Ο κ. Τσάπμαν ανέφερε ότι οι όποιες διαφορές αφορούν στις κυβερνήσεις και ότι η εταιρεία έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από συμβάσεις δισεκατομμυρίων.

Ρωτήθηκε μάλιστα αν ενδιαφέρεται να προχωρήσει και στην υπογραφή σύμβασης για την εκμετάλλευση και του οικοπέδου 7 που γειτνιάζει με το οικόπεδο 10.

Άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο είναι μια απόφαση που δεν μπορεί να ληφθεί άμεσα και θα χρειαστεί χρόνο. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από την ποσότητα υδρογονανθράκων που θα εντοπίσουν στο οικόπεδο 10.

Η Άγκυρα μοιάζει να είναι στριμωγμένη με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και για αυτό μοιράζει απειλές, ότι θα στείλει γεωτρύπανο για ξεκινήσει τις δικές της γεωτρήσεις.

Γνωρίζει όμως ότι δεν μπορεί να κλιμακώσει και άλλο την επιθετικότητά της καθώς απέναντι της έχει τους Αμερικανούς μέσω των εταιρειών τους αλλά και μια δυνατή συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου.

Το γεγονός μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις των πρώτων τριών χωρών διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις κινήσεις του.

Την Τετάρτη στην Ελούντα θα συναντηθούν οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αλ Σίσι προκειμένου να με ατζέντα τη συμμαχία στα ενεργειακά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα