“Οικόπεδα” στο Αιγαίο βγάζει η κυβέρνηση για ανάπτυξη πλωτών αιολικών

“Οικόπεδα” στο Αιγαίο βγάζει η κυβέρνηση για ανάπτυξη πλωτών αιολικών

Με το μοντέλο που ισχύει στις παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών για έρευνα υδρογονανθράκων σκοπεύει το Υπουργείο Ενέργειας να δώσει «οικόπεδα» για εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Με μπούσουλα το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, φαίνεται ότι θα δημιουργήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το καθεστώς ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αξιοποιεί τις νομοθετικές διατάξεις του νόμου Μανιάτη για τα είδη διαγωνισμών παραχώρησης θαλάσσιων οικοπέδων σε επενδυτές υπεράκτιων ανεμογεννητριών.

Αρμόδια ομάδα υπό τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου μελετά τις σχετικές διατάξεις προκειμένου να ενσωματωθούν σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ως βασική φιλοσοφία είναι να χωροθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ιόνιο που είναι κατάλληλες και δεν εμπίπτουν σε περιοχές Natura ή δεν φέρνουν προσκόμματα στη ναυσιπλοΐα, στην αλιεία κλπ., να χωριστούν σε «τεμάχια» για τις ανάγκες των παραχωρήσεων, να καταρτιστούν οι ανάλογες Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και στη συνέχεια να βγουν σε διαγωνισμούς παραχώρησης.

Δεν αποκλείεται, όπως και στους υδρογονάνθρακες, η πρόβλεψη της διαδικασίας open door, δηλαδή το να βγαίνουν περιοχές σε διαγωνισμό μετά από κατάθεση ενδιαφέροντος, για τις συγκεκριμένες περιοχές, από επενδυτές.

Η ομάδα Σδούκου ερευνά στη φάση αυτή αντίστοιχα θεσμικά πλαίσια σε ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αντλήσει εμπειρία για τη εκπόνηση της εθνικής νομοθεσίας.

Όπως έκανε γνωστό η γενική γραμματέας σε πρόσφατη ημερίδα, η χωροθέτηση και αδειοδότηση, η διασύνδεση με το Ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας και ο τρόπος αποζημίωσης των σχετικών επενδύσεων είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα βασίζεται η συνολική ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο προς το τέλος του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα εθνικά ύδατα η τεχνολογία που είναι κατάλληλη να αναπτυχθεί είναι τα πλωτά αιολικά πάρκα. Κι αυτό καθώς τα βάθη είναι μεγάλα, ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία δεν συναντά εμπόδια και για την ανάπτυξη της σε διεθνή ύδατα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα