Πωλητήριο σε τρεις μονάδες της ΔΕΗ – Απεργίες από τη ΓΕΝΟΠ

ΔΕΗ
ΔΕΗ EUROKINISSI

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες ξεκινάει η ΓΕΝΟΠ

Τα συγκεκριμένα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν στη fast-track διαδικασία που έχει αποφασιστεί για την "αποεπένδυση" του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ αποτυπώνονται στις 17 σελίδες και τα 9 άρθρα του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού» που κατέθεσε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Σταθάκης.

Με επαναλαμβανόμενες 48ωρες πανελλαδικές απεργίες απαντάει το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με τον πρόεδρό της Γιώργο Αδαμίδη να προειδοποιεί ότι οι απεργίες δεν θα σταματήσουν μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Η ΓΕΝΟΠ προχωρά ταυτόχρονα σε ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών (ήδη εστάλη σχετική επιστολή), «πληροφόρηση των πολιτών για τις επιπτώσεις αυτής της επιλογής, κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων, των κοινωνικών οργανώσεων και των τοπικών κοινωνιών ενάντια στον "ακρωτηριασμό" της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας».

Τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που βγαίνουν προς πώληση είναι δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη, μία μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας, η άδεια για μια καινούργια μονάδα επίσης στη Μελίτη, καθώς και η χρήση των λιγνιτικών πεδίων που τροφοδοτούν τις συγκεκριμένες μονάδες.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ρητά ότι «ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί μέσω ανοικτής, διεθνούς, δημόσιας πρόσκλησης από τη ΔEΗ Α.Ε. έως την 31η Μαΐου 2018 θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και των λοιπών συμβάσεων εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Την ίδια ημερομηνία, δηλαδή την τελευταία ημέρα του ερχόμενου μήνα, θα συγκληθεί το ΔΣ της ΔΕΗ για να εγκρίνει τους όρους πράξεων απόσχισης και τις λογιστικές καταστάσεις απόσχισης. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η «απόσχιση και εισφορά δύο λιγνιτικών κλάδων της ΔEΗ Α.Ε. σε δύο νέες εταιρίες» και η «διαδικασία, ολοκλήρωση και συνέπειες της απόσχισης και εισφοράς των κλάδων» περιγράφεται αναλυτικά στο σχέδιο νόμου.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών και των δύο νέων εταιριών, είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών μίας από αυτές. Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι για έξι χρόνια δε θα μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς που θα διέπει τους εργαζόμενους. Ωστόσο, στο κείμενο σημειώνεται επίσης ότι στις νέες εταιρείες θα εισφερθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και τα ορυχεία ενώ το υπόλοιπο θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ή θα αποχωρήσει μέσω προγράμματος εθελούσιας.

Τέλος, με τις προτεινόμενες διατάξεις ρυθμίζονται επίσης θέματα σχετικά με τις άδειες, το λιγνιτικό τέλος και την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων και την αποξήλωση των μονάδων που θα μεταβιβαστούν (decomissioning cost).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή η πώληση μονάδων της ΔΕΗ

ADVERTISING

SHARE: