Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια των προμηθευτών ρεύματος

Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια των προμηθευτών ρεύματος
Λογαριασμός της ΔΕΗ eurokinissi

Με επιπλέον διάταξη, το ΥΠΕΝ κλείνει και το "παράθυρο" αλλαγής από τους προμηθευτές του παγίου στους λογαριασμούς ρεύματος.

Την πρόθεση να φέρει συμπληρωματική διάταξη με την οποία θα στερεί από τους προμηθευτές ρεύματος τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τιμοκαταλόγους με διαφοροποιημένο ύψος παγίου, έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιδρώντας έτσι στις χθεσινές ανακοινώσεις τιμολογίων από τις ηλεκτρικές εταιρείες.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι η εμφάνιση από εταιρείες, διαφορετικών παγίων σε σχέση με το τι είχαν έως σήμερα, αλλά και διαφορετικών παγίων ανά τιμολόγιο, αποτελεί «εμπορικό τρικ» και δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές, αντίθετα από το πνεύμα του νόμου με τον οποίο καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά από πηγές του ΥΠΕΝ: «Είναι απαράδεκτο να επιχειρείται η δια τεχνάσματος καταστρατήγηση του νόμου τη στιγμή που η πολιτεία κάνει μια τεράστια προσπάθεια προστασίας του καταναλωτή. Θα κλείσουμε αυτό το παράθυρο με νέα διάταξη, με την οποία θα απαγορεύεται η μεταβολή του παγίου κάθε εταιρείας σε σχέση με τα προ της εφαρμογής του νέου μηχανισμού επίπεδα. Ο καταναλωτής θα έχει μπροστά του σαφή net τιμή για να μπορεί να συγκρίνει».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετά από μια τέτοια νέα διάταξη, οι εταιρείες προμήθειας θα υποχρεωθούν πιθανότατα να αναπροσαρμόσουν και πάλι τους τιμοκαταλόγους που ανακοίνωσαν χθες.

Στα 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο) με 3,5 ευρώ πάγιο, “τοποθετήθηκε” το τιμολόγιο της ΔΕΗ με τη νυκτερινή χρέωση να βρίσκεται στα 0,445 ευρώ.

Ο Ήρων έθεσε τιμολόγιο στα 0,495 ευρώ για το οικιακό (αλλά με κλιμακωτό από 9,9 έως 17,9 ευρώ πάγιο) και 0,54 για το επαγγελματικό.

Στην περίπτωση της Protergia, το τιμολόγιο διαμορφώνεται σε 0,549 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά υπάρχουν και ειδικά τιμολόγια (όπως για το εξοχικό) που ανεβαίνουν έως και τα 0,56 ευρώ. Το πάγιο είναι από 1 έως 5 ευρώ το μήνα.

Η Elpedison από την πλευρά της παρουσίασε ένα διαφορετικό τρόπο αποτύπωσης της χρέωσης. Σύμφωνα με αυτόν, θα υπολογίζεται κάθε μήνα ένα ποσό έκπτωσης (επιστροφής στον καταναλωτή), ανάλογα με το πως θα κινείται η χονδρεμπορική. Για τον Αύγουστο η εταιρεία εκτιμά ότι στο δημοφιλέστερο πρόγραμμά της, η τελική χρέωση θα είναι 0,4956 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με πάγιο στα 5 ευρώ το μήνα. Η τιμή προκύπτει από: Τιμή Προμήθειας 0,9359 ευρώ/MWh, μείον εκτιμώμενη Έκπτωση Elpedison 0,4439 ευρώ/MWh.

Η εταιρεία nrg ανακοίνωσε τιμοκατάλογο με τιμές από 0,499 έως 0,548 ευρώ/MWh και αντίστοιχα διακύμανση του παγίου από 4,8 έως 5,5 ευρώ το μήνα.

Η Watt&Volt ανακοίνωσε τιμή για τα τιμολόγια χωρίς πάγιο στα 0,58 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά με μεγάλες διαφοροποιήσεις προς τα κάτω για τα τιμολόγια με πάγιο. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα νέα τιμολόγια ως εξής:

-στα 0,585€/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών

-στα 0,379€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 1 (29,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 20€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών

-στα 0,477€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 2 (14,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 10€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών

Η εταιρεία VOLTON ανακοίνωσε τιμολόγια (για εμπρόθεσμη πληρωμή) στα επίπεδα των 0,52 ευρώ ανά Μεγαβατώρα συν 9,9 ευρώ πάγιο.

Η ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ανακοίνωσε τιμολόγιο με 0,484 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά με πάγιο 8 ευρώ το μήνα και με ετήσια συνδρομή.

Η ΖΕΝΙΘ ανακοίνωσε 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα συν 4 ευρώ πάγιο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα