Πώς θα λειτουργήσει η επιδότηση για το ρεύμα και πού θα βρεθούν τα κονδύλια

Πώς θα λειτουργήσει η επιδότηση για το ρεύμα και πού θα βρεθούν τα κονδύλια
EUROKINISSI

Όσα πρέπει να ξέρουν τα νοικοκυριά που έχουν "γονατίσει" από τις αυξήσεις στο ρεύμα. Επίδομα 3 λεπτά ανά Κιλοβατώρα, για τις πρώτες 300 Κιλοβατώρες κάθε λογαριασμού, για το διάστημα έως το τέλος του χρόνου.

Πρώτη ενέργεια του νεοσύστατου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός είναι να επιδοτήσει με τρία λεπτά ανά κιλοβατώρα, (30 ευρώ ανά μεγαβατώρα), τις πρώτες 300 Κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα τυπικό νοικοκυριό ή ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας, για διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι και τουλάχιστον το Δεκέμβριο. Διότι το μέτρο αφορά τοσο τα οικιακά, όσο και τα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης.

Δεδομένου ότι η κατανάλωση 300 Κιλοβατωρών ανά μήνα αντιπροσωπεύει πράγματι ένα μέσο νοικοκυριό, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι έτσι θα απορροφήσει περί το 80% των αυξήσεων που έρχονται. Και επειδή οι υψηλές τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν έως τα τέλη Δεκεμβρίου, χθες ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η επιδοματική αυτή πολιτική θα διαρκέσει για όσο χρειαστεί.

“Σε πρώτη φάση το κάνουμε για ένα τρίμηνο, μετά θα εξετάσουμε την πορεία της αγοράς και αν χρειαστεί να παρέμβουμε συμπληρωματικά, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Κυρ.Μητσοτακης, χαρακτηρίζοντας τη παρέμβαση ως πολύ σημαντική, αφού αφορά όλους τους καταναλωτές και όχι τους πολύ ευάλωτους, όπως είχε προεξοφληθεί αρχικά.

Για ένα τυπικό νοικοκυριό

Στην πραξη όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι ένα τυπικό νοικοκυριό που καταναλώνει το μήνα περίπου 300 KWh, δηλαδή 1.600 KWh το τετράμηνο, προ των αυξήσεων, πλήρωνε περίπου 34 ευρώ το μήνα. Με βάση το διεθνές ράλι τιμών και όσες αυξήσεις έχουν ήδη γίνει στην χονδρεμπορική, το παραπάνω ποσό προβλέπεται να εκτιναχθεί κατά 40%, φτάνοντας στα 47 ευρώ.

Ακριβώς για να αποφευχθεί αυτό, δίνεται επιδότηση τριών λεπτών ανά κιλοβατώρα, ποσό που στην παραπάνω κατανάλωση ισοδυναμεί με περίπου 10 ευρώ. Άρα, η επιδοματική αυτή πολιτική απορροφά, περίπου το 80% της συνολικής αύξησης των επιπλέον 13 ευρώ.

Πώς θα λειτουργεί το Ταμείο

Από επιδοματική πολιτική στα τιμολόγια ρεύματος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέχρι χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και δράσεις για την ενεργειακή φτώχεια, περιλαμβάνει η ατζέντα του νέου Ταμείου για την Ενεργειακή Μετάβαση.

Μόνιμου χαρακτήρα και όχι προσωρινού, ο νέος φορέας προικοδοτείται αρχικά με 150 εκατ ευρώ από τα εφετινά «περισσεύματα» από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων CO2 (που υπεραπέδωσαν λόγω των πολύ υψηλών διεθνών τιμών), αλλά στην πορεία θα αποκτήσει και άλλα έσοδα, όπως από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τον προϋπολογισμό, προκειμένου να χορηγεί ακόμη και το επίδομα θέρμανσης.

“Σε αυτή τη φάση και προκειμένου να επιδοτήσει τα τιμολόγια, το Ταμείο θα εισπράξει τουλάχιστον το 15% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων”, ανέφερε χθες ο υπ. ΠΕΝ Κώστας Σκρεκας σε ημερίδα της ΡΑΕ στην Θεσσαλονίκη. Και εξήγησε ότι ο νέος φορέας θα αποκτήσει μελλοντικά έσοδα από άλλες πηγές, ώστε να “σχεδιάσουμε ολιστικά μέτρα και να πετύχουμε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα