Πρόοδος για αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ συμφωνία για ΝΟΜΕ, ΑΠΕ

Πρόοδος για αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ συμφωνία για ΝΟΜΕ, ΑΠΕ
Eurokinissi

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη τις επόμενες 15 μέρες το θέμα της ΔΕΠΑ θα περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού για να οριστικοποιηθεί το μοντέλο της αποκρατικοποίησης

Κατ’ αρχήν συμφωνία είχαμε σήμερα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ με τους θεσμούς να δέχονται το μοντέλο του υπουργείου περιβάλλοντος για διάσπαση της εταιρίας στο τμήμα εμπορίας και το τμήμα δικτύων ώστε το δημόσιο να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο στο τμήμα των δικτύων.

Τις επόμενες 15 ημέρες το θέμα θα περάσει και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού για να οριστικοποιηθεί το μοντέλο της αποκρατικοποίησης.

Αυτό τόνισε ο υπουργός ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης μετά την τελική συζήτηση που είχε με τους θεσμούς.

Κατά την συζήτηση συμφωνήθηκε επίσης:

Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, τύπου ΝΟΜΕ, συμφωνήθηκε η σταδιακή αποκλιμάκωση των ποσοτήτων, που θα διατίθενται στου ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με στόχο την μείωση του μεριδίου της στην λιανική αγορά ρεύματος.

Η αποκλιμάκωση θα συνδυαστεί με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα καταλήξει στην πλήρη κατάργηση των δημοπρασιών, τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο ενέργειας, μέσω του οποίου θα διατίθενται προθεσμιακά προϊόντα ρεύματος.

Σε ότι αφορά την χρέωση προμηθευτή, δηλαδή το ποσό που πληρώνεται από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του επιπλέον κόστους των ΑΠΕ, συμφωνήθηκε η διατήρηση του έως και το 2020 με σταδιακή απομείωση. Συγκεκριμένα, το 2018 μειώνεται κατά 35%, το 2019 θα μειωθεί κατά 50% και το 2020 κατά 70%. Στο τέλος της περιόδου η συγκεκριμένη η χρέωση θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά που θα πωλούνται μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Τέλος σε ότι αφορά την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ η διαδικασία προχωρά κανονικά σύμφωνα με τον υπουργό κανονικά .Έως το τέλος του μήνα πρέπει να προκηρυχθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, καθώς συνδυάζεται και με την μείωσή των ποσοτήτων ΝΟΜΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα