Προσφυγή της Italgas – Ζητάει επιστροφή 160 εκατ. ευρώ από το τίμημα για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών

Προσφυγή της Italgas – Ζητάει επιστροφή 160 εκατ. ευρώ από το τίμημα για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών
Φυσικό αέριο 2022 Mindaugas Kulbis/AP Photo

Ο ιταλικός όμιλος κατέθεσε την αγωγή διαιτησίας στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο που εδρεύει στο Παρίσι. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει στείλει επιστολή με την οποία αρνείται την απαίτηση του αγοραστή.

Η Italgas δημοσιοποίησε το γεγονός ότι έχει προσφύγει στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο των Παρισίων, αξιώνοντας το ποσό των 160 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, ως οφειλόμενα μετά την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Σε δήλωση που κοινοποιήθηκε από το Γραφείο Τύπου της εταιρίας από την έδρα της, στο Μιλάνο, αναφέρεται ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση.

Ακολουθεί όλη η δήλωση της Italgas:

«Η ζημιά που ποσοτικοποιεί η Italgas στη διαδικασία διαιτησίας αφορά σε μια σειρά αξιώσεων για γεγονότα και συνθήκες που προέκυψαν μετά την υπογραφή του SPA για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Παράλληλα με τη νομική διαδικασία, με πνεύμα εποικοδομητικής προσέγγισης, η Italgas και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης που θα αποτελεί έναν δίκαιο συμβιβασμό».

Το θέμα έγινε γνωστό από τη δημοσίευση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του ΤΑΙΠΕΔ για το 2022. Από αυτές προκύπτει ότι στις 12 Σεπτεμβρίου 2022, αμέσως μετά, δηλαδή, την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas, ο ιταλικός όμιλος κατέθεσε την αγωγή διαιτησίας στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο που εδρεύει στο Παρίσι. Το ΤΑΙΠΕΔ ενημερώθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο και έχει στείλει επιστολή με την οποία αρνείται την απαίτηση του αγοραστή.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, «οι πλείστες των απαιτήσεων αφορούσαν θέματα καθυστέρησης και παροχής στοιχείων για τη πωλούμενη εταιρία και τις θυγατρικές αυτής».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η αξίωση της Italgas αφορά το γεγονός ότι υποχρεώθηκε να καταβάλλει τόκους 5% επί του τιμήματος εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών, για το χρονικό διάστημα από την υποβολή της οικονομικής προσφοράς έως την υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίας. Το χρονικό διάστημα αυτό, όμως, έφτασε τους 12 μήνες, κυρίως λόγω καθυστέρησης από τη ΡΑΕ στην πιστοποίηση των ΕΔΑ, αλλά και άλλων προϋποθέσεων που είχε θέσει η Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση, είχε προχωρήσει σε νομοθετικό bypass, προκειμένου να «ξεκολλήσει» την αποκρατικοποίηση.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι αυτό που αναφέρει η σημερινή δήλωση της Italgas, ότι δηλαδή «με πνεύμα εποικοδομητικής προσέγγισης, η Italgas και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης που θα αποτελεί έναν δίκαιο συμβιβασμό», ανταποκρίνεται πράγματι στην αλήθεια, και συνεπώς μετά τον όποιο συμβιβασμό, το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει ποσό πολύ μικρότερο των 160 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση οικονομικών καταστάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, αναφέρει ότι «το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε επικοινωνία με το Δημόσιο για κάλυψη όποιας οικονομικής υποχρέωσης προκύψει από ενδεχόμενο συμβιβασμό».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα