Σε ιστορικά χαμηλά οι τιμές στο διαγωνισμό για εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών

Σε ιστορικά χαμηλά οι τιμές στο διαγωνισμό για εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών
Φωτοβολταϊκά shutterstock

Η πολύ μεγάλη μείωση στις τιμές που «χτύπησαν» οι επενδυτές φωτοβολταϊκών στο χθεσινό διαγωνισμό της ΡΑΕ καθιστά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πολύ φθηνότερες από τα συμβατικά καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής.

Η «εξωπραγματική» τιμή των 32,97 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ήταν η χαμηλότερη προσφορά που υπεβλήθη και έγινε δεκτή για ένα φωτοβολταϊκό έργο στο χθεσινό διαγωνισμό ΑΠΕ (για αιολικά και φωτοβολταϊκά) που πραγματοποίησε η ΡΑΕ.

Τα υπόλοιπα έργα που «πέρασαν», κλείδωσαν τιμές αρκετά υψηλότερα, κατά κύριο λόγο στη ζώνη ανάμεσα στα 37 και τα 41 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με τη μεσοσταθμική τιμή να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ο ανταγωνισμός πάντως υπήρξε ιδιαίτερα έντονος, όπως δείχνει η απόσταση των τελικών τιμών από την τιμή εκκίνησης που ήταν στα 53,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της πτώσης των τιμών, ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό (27 Ιουλίου του 2020) οι τιμές των φωτοβολταϊκών έργων που “πέρασαν”, κυμάνθηκαν από 62,45 €/MWh έως 45,84 €/MWh και η μεσοσταθμική τιμή ήταν της τάξης του 49,81 €/MWh.

Στο διαγωνισμό κατέβηκαν 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW, ανταγωνιζόμενα για συνολικά 350 MW.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση τα εξής:

“Η συνεχής μείωση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ επιβεβαιώνει στην πράξη τα θετικά αποτελέσματα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, καθώς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εθνική οικονομία. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κατά τουλάχιστον 61% έως το 2030”.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η εντυπωσιακή πτώση των τιμών για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως καταγράφηκε στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ, επιβεβαιώνει τα οφέλη της ωρίμανσης της τεχνολογίας των ΑΠΕ, αλλά και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα επιτυγχάνουμε την προσφορά καθαρής ενέργειας με ανταγωνιστικότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η διαμόρφωση των τιμών των έργων ΑΠΕ στο 1/3 του κόστους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη καταδεικνύει την αναγκαιότητα της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα