ΣΕΒ στον Σκρέκα: Θηλιά το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις

ΣΕΒ στον Σκρέκα: Θηλιά το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις
Κώστας Σκρέκας AP Photo/Olivier Matthys

"Φιλοξενούμενος" στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ χθες ο υπουργός Ενέργειας άκουσε συγκεκριμένες προτάσεις από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας

Τα μέτρα στήριξης που έχει ήδη λάβει ή πρόκειται να υιοθετήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές παρουσίασε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, συμμετέχοντας ως προσκεκλημένος ομιλητής στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.

Εκ μέρους των εκπροσώπων των επιχειρήσεων (Στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ συμμετέχουν 90 εταιρείες – μέλη), το βασικό θέμα που ετέθη ήταν το υψηλό ενεργειακό κόστος για το οποίο έχουν πολλές φορές μιλήσει οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, κάνοντας λόγο ακόμα και για τον κίνδυνο «λουκέτων» από ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις.

Στη συνάντηση που είχε προ ενός μηνός με τον κ. Σκρέκα η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο (συνέχεια της οποίας αποτέλεσε η χθεσινή «φιλοξενία» του υπουργού), κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αγορά ενέργειας και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας:

Συμμετοχή στη διακοψιμότητα. Η βιομηχανία, ήδη, εφαρμόζει δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας συνεισφέροντας σημαντικά στην εθνική προσπάθεια, ενώ προτίθεται να συμμετάσχει στο μηχανισμό βραχυπρόθεσμης διακοψιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας. Τονίστηκε όμως η ανάγκη λειτουργίας του μηχανισμού με τρόπο που δεν πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της.

Διμερείς συμβάσεις. Ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς ενέργειας πρέπει να διευκολύνει τη σύναψη διμερών συμβάσεων και να μην ανατρέπει στην πράξη τον σχεδιασμό και τις συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας.

Υποδομές διασύνδεσης και ταχύτερη αδειοδότηση. Η επιτάχυνση των έργων εσωτερικών διασυνδέσεων στα δίκτυα θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από καύσιμα υψηλότερων ρύπων (πχ diesel/mazut) αλλά και στη μείωση του κόστους ενέργειας με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Είναι εξαιρετικά αναγκαία παράλληλα, η επιτάχυνση στη χορήγηση όρων και αδειών σύνδεσης, ειδικά των έργων ΑΠΕ.

Ενεργειακή εξοικονόμηση παντού. Αναδείχθηκε η ευκαιρία που δημιουργείται από την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, νοικοκυριά και μεταφορές, συμπληρωματικά της βιομηχανίας. Συζητήθηκαν προτάσεις που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη διατήρηση χαμηλών τιμών όπως η τακτική συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, η τήρηση της λελογισμένης εσωτερικής θερμοκρασίας των κτιρίων/γραφείων, η απενεργοποίηση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης σε κενούς χώρους.

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ψήφιση, ήδη, των διατάξεων για την προώθηση του net metering στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου για μείωση του κόστους στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σκρέκας, στα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους περιλαμβάνεται η επέκταση του πλαισίου για Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό εκ μέρους των Ενεργειακών Κοινοτήτων Επιχειρήσεων, πέραν των ορίων της Περιφέρειας.

Ας σημειωθεί ότι για την αυτοπαραγωγή ΑΠΕ εκ μέρους των επιχειρήσεων έχουν προβλεφθεί σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι αναμένεται να αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα