Σταθάκης: Ελπίζουμε σε συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Επίσημη υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης  με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ. για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ομιλητές ήταν, ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, ο πρέσβης της Γαλλίας Christophe Chantepy, ο πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marras, ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, ο Maurizio Coratella, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και o Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Επίσημη υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ. για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ομιλητές ήταν, ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, ο πρέσβης της Γαλλίας Christophe Chantepy, ο πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marras, ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, ο Maurizio Coratella, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και o Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ο υπουργός Ενέργειας διευκρινίζει ότι το θέμα είναι υπό διαπραγμάτευση μόνο με την Κομισιόν

Αισιόδοξος ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχει επέλθει συμφωνία με την Κομισιόν, για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της διαπραγμάτευσης, εμφανίζεται ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

«Ο διάλογος γίνεται με την Κομισιόν, όχι το σύνολο των θεσμών», διευκρίνισε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο 2 στη θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας.

Ο υπουργός επισήμανε πως πρόκειται για ένα «θέμα που εκπορεύεται αποκλειστικά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». «Μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούμε σε μία συμφωνία που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει επακριβώς την απόφαση του ΕΔ, για το 40% των λιγνιτικών μονάδων», πρόσθεσε για να υπογραμμίσει ότι:«Έχουμε ακόμη απόσταση, διαφορετικές προτάσεις που συζητάμε. Δεν καταλήξαμε ... συνεχίζουμε τις συζητήσεις, ελπίζουμε μέχρι τέλος του μήνα να έχουμε βρει λύση».

Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση για τους υδρογονάνθρακες ο Γ. Σταθάκης τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη σημαντική συμφωνία που υπεγράφη για έρευνα και αξιοποίηση στο θαλάσσιο χώρο, στο πρώτο και πολύ σημαντικό οικόπεδο, δυτικά της Κέρκυρας. Σημείωσε άλλωστε ότι τα βασικά έσοδα θα έρθουν «όταν προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση, που ανάλογα με την ποσότητα το Δημόσιο απολαμβάνει σημαντικό ποσοστό».

Υπενθυμίζεται ότι χθες προανήγγειλε τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης των γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διεθνείς κολοσσοί διεκδικούν τα κοιτάσματα της Κρήτης και του Ιονίου

ΥΠΕΝ: Ταμείο Αλληλεγγύης των γενεών για τους πόρους απ' τους υδρογονάνθρακες

SHARE:

24Media Network