Σταθάκης: Η Ελλάδα κάνει το πρώτο βήμα μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο

Σταθάκης: Η Ελλάδα κάνει το πρώτο βήμα μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε σε εκδήλωση με αφορμή την εκκίνηση λειτουργίας της «Πλατφόρμας για τις Λιγνιτικές Περιοχές σε Μετάβαση».

Η Ελλάδα κάνει σήμερα το πρώτο βήμα σε μια μακρά περίοδο μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2032, οπότε και θα λειτουργούν μόνο λιγνιτικές μονάδες νέας γενιάς, με εξαιρετικά χαμηλό αποτύπωμα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Στρασβούργο, σε εκδήλωση με αφορμή την εκκίνηση λειτουργίας της «Πλατφόρμας για τις Λιγνιτικές Περιοχές σε Μετάβαση».

Όπως είπε ο υπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι η μετάβαση αυτή να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι λιγνιτικές περιοχές να αποτελέσουν τα πρότυπα ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμου.

Αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα διαχείρισης του ζητήματος, σε ΗΠΑ και Ευρώπη:

Το αμερικανικό παράδειγμα εστίασε στην πρόσκαιρη επέκταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, ώστε να εξασφαλιστεί συγκεκριμένος χρόνος για τη διοχέτευση επενδύσεων σε νέες υποδομές, που θα διασφαλίσουν τη διαφοροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας των περιοχών, σε συνδυασμό με την τροποποίηση των μορφών χρήσης γης.

Ενώ η ευρωπαϊκή εμπειρία εστιάζει στην παροχή κινήτρων για μεταφορά τεχνολογίας και επιχειρήσεων στις λιγνιτικές περιοχές, καθώς επίσης και στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας με την ανάπτυξη δομών έρευνας και τεχνολογίας.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε τέλος ότι οι προτεραιότητες της πλατφόρμας πρέπει να είναι τρεις:

1. Η ενίσχυση της διαφοροποίησης της οικονομικής ζωής των λιγνιτικών περιοχών

2. Η ουσιαστική και ενεργή εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στην ανάδειξη και διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές σε μετάβαση

3. Η διαμόρφωση ενός κειμένου - οδηγού, που να κωδικοποιεί τα υφιστάμενα εργαλεία, πολιτικές και χρηματοδοτικά μέσα για την ενίσχυση των δράσεων και να καταγράφει τις προοπτικές για την επέκτασή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ανοίγει ο δρόμος για δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

SHARE:

24Media Network