Στην ευρωπαϊκή λίστα των προωθούμενων έργων το ηλεκτρικό καλώδιο Αιγύπτου – Ελλάδας

Στην ευρωπαϊκή λίστα των προωθούμενων έργων το ηλεκτρικό καλώδιο Αιγύπτου – Ελλάδας
Έργο Ηλεκτρικής διασύνδεσης (φωτό αρχείου) INTIME

Η λίστα PMI αφορά έργα "Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος" που διασυνδέουν την Ευρωπαϊκή ήπειρο με τρίτες χώρες.

Βαθμολογία πάνω από τη βάση ένταξης στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. έλαβε τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), που προωθεί ο Όμιλος Κοπελούζου.

Η προ 15μέρου προκαταρκτική βαθμολόγηση του έργου ήταν κάτω από το όριο ένταξής του στα PMI (έχει 9,3 βαθμούς ενώ η βάση είναι το 10). Αντίθετα, στην οριστική shortlist της DG Energy που θα προωθηθεί πλέον στον ACER, το έργο, με βάση τη βαθμολογία που έλαβε, θα είναι εντός. Ο τελικός 6ος κατάλογος έργων PMI/PCI, θα ανακοινωθεί επίσημα στο τέλος του έτους.

Οι φορείς υλοποίησης του πρότζεκτ αξιοποίησαν το μικρό χρονικό περιθώριο των δύο εβδομάδων και πρόσθεσαν συμπληρωματικά στοιχεία τεκμηρίωσης στον φάκελο υποψηφιότητας, γεγονός που βελτίωσε τη βαθμολογία του.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, υποστηρικτικές προς το έργο παρεμβάσεις έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα ευρωπαϊκά όργανα, τόσο από το ΥΠΕΝ, όσο και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρέμβαση υπήρξε ταυτόχρονα σε τεχνικό επίπεδο από τον ΑΔΜΗΕ, γεγονός που επέτρεψε στην DG Energy να τροποποιήσει προς τα πάνω τη βαθμολόγηση του έργου. Από την άλλη, η Αίγυπτος έστειλε δεύτερη επιστολή υποστήριξης του έργου, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι αφορά τη μεταφορά πράσινης ενέργειας και μόνον.

Η λίστα PMI αφορά έργα (Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος) που διασυνδέουν την Ευρωπαϊκή ήπειρο με τρίτες χώρες. Είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούνται από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν τα νέα κριτήρια επιλογής Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος με κράτη εκτός Ε.Ε., υπό τον αναθεωρημένο Κανονισμό TEN-E Regulation.

Το απαιτητικό ωστόσο τεχνικά σκέλος τώρα ξεκινά. Τρεις κρίσιμες μελέτες πρόκειται να ανατεθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο: Η τεχνική, η χρηματοοικονομική και η δύσκολη και λεπτομερής απεικόνιση του βυθού σε ένα μήκος 954 χλμ, η λεγόμενη Seabed mapping, εκτιμώμενης διάρκειας, στο καλό σενάριο, έξι μηνών.

Σε αυτή την φάση βρίσκεται το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, εκτιμώμενου προυπολογισμού 3,5 δισ ευρώ.

Ενα κρίσιμο πάντως στοιχείο του έργου, που έχει και ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, αφορά την ευρύτερη γεωπολιτική του διάσταση. Το έργο ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη, ενισχύει τους δεσμούς με τους Αιγυπτίους, ενώ θα διέρχεται από την οριοθετημένη ΑΟΖ των δύο χωρών, προσφέροντας μια ακόμη έμπρακτη ισχυροποίηση της συμφωνίας απέναντι στην Τουρκία, η οποία και την αμφισβητεί.

Σημειωτέον ότι το GREGY, ακριβώς επειδή αναμένεται να ενισχύσει την δυνατότητα μεταφοράς μεταξύ Ελλάδας και γειτονικών χωρών της ΕΕ, απελευθερώνει χωρητικότητα στις υπάρχουσες διασυνδέσεις όπου απαιτούνται υψηλότερες ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με μελέτη προσομοίωσης της Elica Group, η οποία εστιάζει στα ελληνικά σύνορα με Ιταλία και Βουλγαρία, το έργο μπορεί να αυξήσει τη καθαρή μεταφορά ενέργειας μεταξύ 503 και 730 MW/h για την περίοδο 2028 – 2057. Στην πράξη, αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, μεγαλύτερη ρευστότητα της αγοράς και μειωμένη ανάγκη για εφεδρείες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα