Τρεις μονάδες, μία άδεια και τρία ορυχεία θα πουλήσει η ΔΕΗ

Τρεις μονάδες, μία άδεια και τρία ορυχεία θα πουλήσει η ΔΕΗ

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τον τρόπο υλοποίησης της «αποεπένδυσης» της ΔΕΗ που συμφωνήθηκε με τους δανειστές έχει ήδη σταλεί στις Βρυξέλλες

Ένα και μόνο σενάριο περιλαμβάνει η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες, η οποία και βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Αφορά την πώληση της μονάδας Μελίτη Ι (330 MW), μαζί με την άδεια για την Μελίτη ΙΙ (450 MW), συν τις δύο μονάδες του Αμυνταίου (550 MW).

Το πακέτο συνοδεύεται από τα ορυχεία που τροφοδοτούν τις παραπάνω μονάδες, δηλαδή του Αμυνταίου (παρά την κατολίσθηση που υπέστη), της Λακκιάς και της Βεύης.

Σε ποσοστά τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ αντιστοιχούν στο 36% των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης και στο 42% των ορυχείων της αναφορικά με την θερμογόνο δύναμη του λιγνίτη.

Τόσο οι μονάδες, όσο και τα ορυχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή, αποτελούν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κοινά συμπεράσματα των δύο συμβούλων που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, δηλαδή της McKinsey από πλευράς ΔΕΗ και της Lazard από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το ερώτημα κατά πόσο ένα τέτοιο μείγμα έχει πιθανότητες να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον θα απαντηθεί, μόνο όταν θα τεθεί και επίσημα υπόψιν των ενδιαφερόμενων παικτών, πολύ δε περισσότερο κατά την διάρκεια του market test του προσεχούς Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το μείγμα θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διαθέσει και υδροηλεκτρικά. Επικαλείται αμιγώς χρηματοοικονομικούς λόγους, υποστηρίζει ότι η προτεινόμενη λύση διασώζει την ΔΕΗ καθώς δίνει λύση τόσο απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όσο και την απαίτηση του μνημονίου, και ότι αν φτάσει η ΔΕΗ να πουλήσει τα πολύτιμα υδροηλεκτρικά, θα οδηγηθεί σε απαξίωση.

Τα πάντα φυσικά θα κριθούν από το market test του φθινοπώρου, αλλά και από το τίμημα που θα ζητηθεί από την δημόσια επιχείρηση, αν και η αγορά εμφανίζεται προς το παρόν αρκετά επιφυλακτική, δίχως να ανοίγει τα χαρτιά της.

Πριν από οποιαδήποτε συζήτηση με τους δυνητικούς παίκτες, αναμένεται η απάντηση της Κομισιόν, που λογικά δεν θα αργήσει να σταλεί στην ελληνική πλευρά. Η Κομισιόν καλείται να διαπιστώσει κατά πόσο το μείγμα αφενός καλύπτει την πρόβλεψη του μνημονίου για διάθεση μεριδίου 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, αφετέρου έχει τα ίδια χαρακτηριστικά απόδοσης και διάρκειας ζωής με το εναπομείναν δυναμικό της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Κλειδώνει' η πρόταση για την πώληση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ

SHARE:

24Media Network