Τριμερής Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου με επίκεντρο τα ενεργειακά

Τριμερής Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου με επίκεντρο τα ενεργειακά

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Ελλάδας μέσω Κύπρου αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της προγραμματισμένης τριμερούς

Συναντήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στα πλαίσια της προγραμματισμένης τριμερούς, στης οποίας την ατζέντα τον πρώτο λόγο έχουν τα ενεργειακά θέματα.

Ξεχωριστή θέση στις σχετικές διαβουλεύσεις έχει το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τον EuroAsia Interconnector. Όλα αυτά τη στιγμή που οι Βρυξέλλες οριστικοποιούν το φετινό κατάλογο με τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, στον οποίο πέρυσι συγκαταλέγονταν και τα δύο παραπάνω έργα.

Αναφορικά με τον East Med, η συμμετοχή μεγάλων ονομάτων του πετρελαϊκού κλάδου, όπως η ExxonMobil στην Κύπρο, έχει οδηγήσει σε αισιοδοξία για την υλοποίηση του έργου, καθώς από επίσημα χείλη διατυπώνεται πλέον η άποψη ότι ίσως τελικά να χρειαστούν δύο έργα μεταφοράς του αερίου της Αν. Μεσογείου, αφού πιθανώς θα ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα.

Σε ότι έχει να κάνει με τον Euroasia, το κόστος του εκτιμάται σε 3 δισ ευρώ και οι Βρυξέλλες έχουν προσφέρει χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες. Με βάση τους σχεδιασμούς, το έργο μπορεί να ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το 2017 και να ολοκληρωθεί το 2019. Η διαδρομή του υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 1.518 χλμ ξεκινά από το Ισραήλ, φτάνει στην Κύπρο και από κει στην Κρήτη και την Αττική.

Για το έργο έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον η Κινεζική State Grid που απέκτησε το 24% του ΑΔΜΗΕ. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει την ιδέα να συνδυαστεί το καλώδιο και με οπτική ίνα ώστε να βοηθήσει και τις τηλεπικοινωνίες.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στον ενεργειακό τομέα του Ισραήλ δραστηριοποιείται η ελληνική εταιρεία Energean η οποία απέκτησε το Δεκέμβριο του 2016 τα κοιτάσματα Karish και Tanin, με δυνητικά αποθέματα 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου. Ήδη η εταιρεία ετοιμάζεται να υποβάλει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτων προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα