Μαύρη τρύπα: Η αδελφή και ο καθηγητής του Δημήτρη Ψάλτη στον News 24/7 στους 88,6

Μαύρη τρύπα: Η αδελφή και ο καθηγητής του Δημήτρη Ψάλτη στον News 24/7 στους 88,6
Δημήτρης Ψάλτης

Ο Έλληνας που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας έφυγε από την Ελλάδα καθώς δεν υπήρχαν επαρκή κονδύλια για έρευνα, αποκαλύπτει καθηγητής του.

”Ο Δημήτρης από οκτώ ετών έλεγε ότι θα πάει στην Αμερική να σπουδάσει” είπε στον ρ/σ news24/7 στους 88,6 η αδερφή του Δημήτρη Ψάλτη, του Έλληνα καθηγητή που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο νέο μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) που πήρε την πρώτη εικόνα από μια μαύρη τρύπα, Αναστασία.

Όπως είπε, ο πατέρας τους – δάσκαλος στο επάγγελμα – αγόρασε και έδωσε στον Δημήτρη κάποια σχετικά βιβλία, προκειμένου να διαβάζει. Στη συνέχεια όμως ο Δημήτρης, διαβάζοντας για πυραύλους, είπε ότι θα σπουδάσει στις ΗΠΑ, κάτι που τελικά έγινε. Τόνισε ότι ο τομέας που ήθελε να ασχοληθεί και να κάνει επάγγελμα δεν μπορούσε να τον κρατήσει στη Ελλάδα.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα, είπε ότι έχει στείλει κάποια, ο ίδιος δήλωσε τη χαρά του αλλά ακόμη δεν έχει μιλήσει μαζί του αρκετή ώρα για να συζητήσουν αναλυτικά το όλο θέμα. Όπως είπε, ο Δημήτρης έρχεται μια με δυο φορές τον χρόνο στην Ελλάδα και φέτος -αν δεν αλλάξει κάτι- θα είναι στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο.



“Έφυγε γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια”

Ως εξαιρετικό άνθρωπο και επιστήμονα χαρακτηρίζει ο καθηγητής Σ. Αργυρίου τον Δημήτρη Ψάλτη. Ο κ. Αργυρίου μιλά στον news24/7 στους 88,6 με τα καλύτερα λόγια, για το παιδί που γνώρισε σε ηλικία 18 ετών – όταν έδινε πανελλαδικές – και την πορεία του ως καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας.

Επισημαίνει ότι ο Δημήτρης Ψάλτης είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας που δυστυχώς δεν χωρούσε στην Ελλάδα λόγω έλλειψης κονδυλίων για την έρευνα.

Όπως είπε “αυτά τα δυνατά μυαλά δεν μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά ο Δημήτρης δεν ξέχασε τη χώρα μας”.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα