Γιατί τα περιστέρια κουνάνε τα κεφάλια τους όταν περπατάνε;

A picture taken on October 10, 2013 shows a pigeon walking on the Meir in Antwerpen. Six Belgian racing pigeon have failed doping tests - one testing positive for cocaine - the Belgian press reported on October 24, 2013.  AFP PHOTO / BELGA / SISKA GREMMELPREZ   **BELGIUM OUT**        (Photo credit should read SISKA GREMMELPREZ/AFP/Getty Images)
A picture taken on October 10, 2013 shows a pigeon walking on the Meir in Antwerpen. Six Belgian racing pigeon have failed doping tests - one testing positive for cocaine - the Belgian press reported on October 24, 2013. AFP PHOTO / BELGA / SISKA GREMMELPREZ **BELGIUM OUT** (Photo credit should read SISKA GREMMELPREZ/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Αν έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα περιστέρια κουνάνε το κεφάλι τους όταν περπατάνε, τότε ήρθε η ώρα να λυθεί η απορία σας στο παρακάτω άρθρο.

Τα περιστέρια, που εκτός από σύμβολο ελευθερίας, μπορούν πολλές φορές να γίνουν και ενοχλητικά ή να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης, αφού μια νέα έρευνα λύνει το μυστήριο της αλλόκοτης κίνησης του κεφαλιού τους όταν περπατούν.

Μέχρι στιγμής πιστεύαμε, λανθασμένα, ότι η κίνηση του κεφαλιού στα περιστέρια και γενικότερα στα πτηνά σχετιζόταν με την ισορροπία τους, καθώς πιστεύαμε ότι χρειάζονται μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρήσουν την ισορροπία τους στο έδαφος.

Νέα επιστημονική έρευνα έδειξε ότι το κούνημα του κεφαλιού των περιστεριών έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Η εξήγηση για την αλλόκοτη κίνηση του κεφαλιού τους είναι πιο απλή απ' όσο νομίζαμε, καθώς όπως όλα τα ζώα και μεταξύ τους ο άνθρωπος διαθέτουν μηχανισμούς για να  να εστιάσουν με την όρασή τους σε ένα αντικείμενο.

Επομένως, όπως οι άνθρωποι κλείνουν ελαφρά τα μάτια τους για να καταφέρουν να εστιάσουν σε ένα αντικείμενο καλύτερα, τα περιστέρια σείουν, ελαφρά, το κεφάλι τους για να το πετυχαίνουν. Η κίνηση αυτή παρέχει στους φωτουποδοχείς του ματιού αρκετό χρόνο, περίπου 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να καταφέρει να χτίσει μια σταθερή εικόνα της επιφάνειας στην οποία κινούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μικρό προβάδισμα του κεφαλιού έναντι του σώματός τους.

Το κούνημα του κεφαλιού δεν αναιρεί τη δυνατότητά τους να κουνούν τα μάτια τους, ωστόσο αποτελεί έναν πιο αποδοτικό μηχανισμό για την καλύτερη αντίληψη του περιβάλλοντος, γεγονός που απεδείχθη από πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 1970, όταν περιστέρια είχαν αιχμαλωτιστεί σε ειδικά πλαστικά κουτιά για να μην πετάξουν και οι μελετητές παρατήρησαν ότι τα πτηνά δεν κουνούσαν το κεφάλι τους, χωρίς ωστόσο να αντιληφθούν τον ακριβή λόγο.

Η απάντηση ήρθε περίπου 45 χρόνια αργότερα, όταν επιστήμονες μελετώντας την ανατομία του πτηνού και της όρασής τους ανακάλυψαν ότι η κίνησή του κεφαλιού τους οφείλεται στην όρασή τους.

(Πηγή: Wired)

SHARE:

24Media Network