Η άβολη στιγμή που πρέπει να πεις στο παιδί σου πως ο T.rex δεν είναι αυτός που νομίζει

Διαβάζεται σε 3'
Η άβολη στιγμή που πρέπει να πεις στο παιδί σου πως ο T.rex δεν είναι αυτός που νομίζει
Η νεαρή έκδοση του T-rex, είναι τελικά άλλο είδος. iStock

Μελέτη αποκαλύπτει πως ό,τι θεωρούσαν επί δεκαετίες οι παλαιοντολόγοι ως νεαρή έκδοση του τυραννόσαυροι rex είναι άλλο είδος.

Αν οι δεινόσαυροι ζούσαν τη σήμερον ημέρα, ο T. rex μάλλον θα ήταν ο μεγαλύτερος influencer του είδους.

Ο τυραννόσαυρος που έζησε στην ύστερη Κρητιδική περίοδο (προ 66 έως 68 εκατομμυρίων χρόνων) αποτελεί διαχρονικά λατρεία των μικρών παιδιών και δη των αγοριών.

Είναι γνωστός ως ένα από τα μεγαλύτερα επίγεια σαρκοφάγα όλων των εποχών.

Χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο δείγμα του έχει μήκος 12.3 μέτρα και ύψος έως το ισχίο στα 4 μέτρα. Η μάζα έχει εκτιμηθεί πως κυμαινόταν από 5.4 έως 6.8 τόννους.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ο δεινόσαυρος που θεωρούνταν η ανήλικη εκδοχή του, είναι άλλο είδος.

Ερευνητές από το University of Bath και το University of Chicago ισχυρίζονται πως το είδος Nanotyrannus lancensis που ήταν γνωστό ως ένας νεαρός T.rex είναι ένα ξεχωριστό είδος.

Αυτό τουλάχιστον φάνηκε στη μελέτη κρανίου του είδους που βρέθηκε στη Μοντάνα το 1942. Έκτοτε οι παλαιοντολόγοι το χαρακτήριζαν ως ένα νεαρό T-rex.

Στη δημοσίευση της εργασίας που έγινε στο Fossil Studies, o εκ των συγγραφέων της, Δρ. Nick Longrich σημειώνει ότι «αν ήταν νεαρός Τ. rex θα έπρεπε να μεγαλώνει σαν τρελός και να βαραίνει κατά εκατοντάδες κιλά το χρόνο. Δεν συναντήσαμε όμως, αυτήν την εξέλιξη».

«Με τον ίδιο τρόπο που τα γατάκια μοιάζουν με γάτες και τα κουτάβια με τα σκυλιά, τα νεαρά μέλη διαφορετικών τυραννόσαυρων είναι διακριτικά. Και ο Nanotyrannus απλά δεν μοιάζει σε τίποτα με T. rex».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των οστών επιβραδύνονταν με τα χρόνια. Φάνηκε και ότι οι εκδόσεις Nanotyrannus των διάσημων δεινοσαύρων, ήταν πιθανότατα σχεδόν πλήρους μεγέθους.

Υπήρχαν ωστόσο, τουλάχιστον 150 διακριτά χαρακτηριστικά σε αυτούς τους μικρότερους δεινόσαυρους που τους ξεχώριζαν από τους T. rexes.

Για παράδειγμα, τα σαγόνια ήταν στενότερα, τα πόδια μακρύτερα και τα χέρια μεγαλύτερα από εκείνα των T.rexes.

«Ακόμα και ο μεγαλύτερος T-rex είχε κοντά χέρια και μικρότερα νύχια από τους νανοτύραννους.

Φαίνεται να πρόκειται για ένα πραγματικά εντελώς διαφορετικό ζώο, πιο μικρό, πιο γρήγορο και πιο ευκίνητο. Ο T.rex βασιζόταν στο μέγεθος και τη δύναμη. Το είδος Nanotyrannus lancensis βασιζόταν στην ταχύτητα».

Η μοντελοποίηση της ανάπτυξης των απολιθωμάτων έδειξε ότι τα ζώα θα είχαν φτάσει το μέγιστο βάρος περίπου 900-1500 κιλά και στα πέντε μέτρα (15% του μεγέθους μιας κλασικής περίπτωσης T-rex).

Ο Δρ Longrich κατέληξε στο ότι «δοκιμάσαμε να μοντελοποιήσουμε τα δεδομένα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και συνεχίσαμε να έχουμε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό μοιάζει με το τέλος της υπόθεσης ότι αυτά τα ζώα είναι ο νεαρός Τ. Rex».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα