Η μεγαλύτερη έκρηξη που καταγράφηκε ποτέ στην ατμόσφαιρα σημειώθηκε τον Ιανουάριο – Ακούστηκε 10.000 χλμ. μακριά

Η μεγαλύτερη έκρηξη που καταγράφηκε ποτέ στην ατμόσφαιρα σημειώθηκε τον Ιανουάριο – Ακούστηκε 10.000 χλμ. μακριά
Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα 2022 ap

Η έκρηξη, που βάσει ερευνών, είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ στην ατμόσφαιρα, ακούστηκε 10.000 χλμ μακριά, με τους παλμούς των κυμάτων που δημιουργήθηκαν να κάνουν τέσσερις φορές τον γύρο της Γης.

Η μεγαλύτερη έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ατμόσφαιρα από σύγχρονα όργανα είναι αυτή του ηφαιστείου της Τόνγκα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science.

Ήταν πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε ηφαιστειακό γεγονός του 20ου αιώνα, ή από οποιαδήποτε δοκιμή ατομικής βόμβας που διεξήχθη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Από την πρόσφατη ιστορία, είναι πιθανό μόνο η έκρηξη του Κρακατόα το 1883 να συναγωνίζεται την ατμοσφαιρική διαταραχή που παρήχθη.

Το καταστροφικό γεγονός στην Ινδονησία πιστεύεται ότι στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους. Ευτυχώς, η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στις 15 Ιανουαρίου στο Hunga Tonga-Hunga Ha’apai (HTHH) στον νότιο Ειρηνικό οδήγησε σε πολύ λίγους θανάτους, παρόλο που προκάλεσε επίσης μεγάλα τσουνάμι.

Η Τόνγκα ήταν ένα πραγματικά παγκόσμιο γεγονός, όπως ήταν το Κρακατόα, αλλά τώρα έχουμε όλα αυτά τα γεωφυσικά συστήματα παρατήρησης και κατέγραψαν κάτι που ήταν πραγματικά πρωτόγνωρο στα σύγχρονα δεδομένα“, δήλωσε στο BBC News ο Δρ Robin Matoza, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα και κύριος συγγραφέας μιας εκ των ερευνών.

Οι επιστήμονες έχουν πλέον πρόσβαση σε μια σειρά επίγειων και διαστημικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων ατμοσφαιρικής πίεσης, σεισμομέτρων, υδροτηλεφώνων και ενός στόλου δορυφόρων που παρακολουθούν τη Γη σε όλο το φάσμα φωτός.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν 10.000 χλμ. μακριά

Η κολοσσιαία έκρηξη της Τόνγκα, η οποία ήρθε στο τέλος πολλών εβδομάδων δραστηριότητας, παρήγαγε διάφορους τύπους κυμάτων ατμοσφαιρικής πίεσης που διαδίδονταν σε τεράστιες αποστάσεις. Στο ηχητικό εύρος συχνοτήτων, άτομα 10.000 χλμ μακριά στην Αλάσκα ανέφεραν ότι άκουσαν επαναλαμβανόμενες εκρήξεις.

Το παγκόσμιο δίκτυο ανιχνευτών που δημιουργήθηκε για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τη Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών έλαβε το σήμα υπερήχων. Ο υπέρηχος έχει συχνότητες που είναι ακριβώς κάτω από αυτές που μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι.

Τα δεδομένα του δικτύου έδειξαν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα παρήγαγε ένα κύμα ατμοσφαιρικής πίεσης συγκρίσιμο με αυτό από τη μεγαλύτερη πυρηνική έκρηξη που έγινε ποτέ – τη βόμβα Tsar που πυροδότησαν οι Σοβιετικοί το 1961 – αλλά διήρκεσε τέσσερις φορές περισσότερο.

Οι μελέτες αναφέρουν εκτενώς τις διαταραχές που προκαλούνται από τα λεγόμενα κύματα Lamb, που ονομάστηκαν από τον μαθηματικό Χόρας Λαμπ στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται για ενεργειακά κύματα στον αέρα που διαδίδονται με την ταχύτητα του ήχου, κατά μήκος μιας διαδρομής που καθοδηγείται από την επιφάνεια του πλανήτη. Επίσης, δεν διασπείρονται, δηλαδή διατηρούν το σχήμα τους καθώς κινούνται και έτσι είναι εμφανή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι παλμοί των κυμάτων Lamb που παράχθηκαν από την έκρηξη της Τόνγκα φάνηκαν να κάνουν κύκλους γύρω από τη Γη τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Όπου τα κύματα Lamb συνδυάστηκαν με κύματα του ωκεανού, μπόρεσαν να δημιουργήσουν τσουνάμι – όχι μόνο στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά και στον Ατλαντικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο θάλασσα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα