NASA: Νέα φωτογραφία του Κρόνου από το τηλεσκόπιο James Webb

NASA: Νέα φωτογραφία του Κρόνου από το τηλεσκόπιο James Webb
Η νεότερη φωτογραφία του Κρόνου, τραβηγμένη από το James Webb Space Telescope. AP

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για τον Κρόνο, έπειτα από τη λήψη του τηλεσκοπίου James Webb.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε στις 25 Ιουνίου τον Κρόνο, καταγράφοντας μία από τις πρώτες υπέρυθρες παρατηρήσεις του συγκεκριμένου πλανήτη, όπως δημοσίευσε η NASA. Οι αρχικές εικόνες από την NIRCam του Webb (Near-Infrared Camera) συναρπάζουν ήδη τους ερευνητές, δίνοντάς τους νέες πληροφορίες για αυτό το ουράνιο σώμα.

Ο ίδιος ο πλανήτης φαίνεται εξαιρετικά σκοτεινός σε αυτό το υπέρυθρο μήκος κύματος, που παρατηρείται από το τηλεσκόπιο, καθώς το μεθάνιο απορροφά όλο σχεδόν το ηλιακό φως που φτάνει στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα, οι ιδιαίτερα παγωμένοι δακτύλιοι φαίνονται σχετικά φωτεινοί, δείχνοντας μια διαφορετική όψη του Κρόνου.

Η λήψη της συγκεκριμένης εικόνας αποτελεί μέρος του προγράμματος Webb Guaranteed Time Observation 1247, το οποίο περιελάμβανε πολλαπλές αρκετά βαθιές προβολές του Κρόνου, ενώ σχεδιάστηκαν για να δοκιμάσουν την ικανότητα του τηλεσκοπίου να ανιχνεύει αχνά φεγγάρια γύρω από τον πλανήτη καθώς και τους φωτεινούς δακτυλίους του.

Κάθε φεγγάρι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τρέχοντος συστήματος του Κρόνου, καθώς και του παρελθόντος του.

Η εικόνα αυτή προβάλλει με μεγάλη λεπτομέρεια το σύστημα των δακτυλίων του πλανήτη μαζί με τα πολλά από τα φεγγάρια του. Ειδικότερα, εμφανίζονται η Διόνη, ο Εγκέλαδος και η Τύθη. Η σύσταση των δακυλίων είναι μια σειρά από βραχώδη και παγωμένα θραύσματα.

Ο Κρόνος μετά από λήψη του τηλεσκοπίου James Webb Space. NASA


Τι νέο αποκαλύπτει η εικόνα

Η εικόνα δείχνει και σημαντικές λεπτομέρειες για την ατμόσφαιρα του Κρόνου. Αν και το διαστημικό σκάφος Cassini παρατήρησε την ατμόσφαιρα με μεγαλύτερη διαύγεια, αυτή είναι η πρώτη φορά που η ατμόσφαιρα του πλανήτη φαίνεται τόσο καθαρά σε αυτό το συγκεκριμένο μήκος κύματος που είναι μοναδικό για το τηλεσκόπιο Webb.

Οι μεγάλες, σκοτεινές, διάχυτες δομές στο βόρειο ημισφαίριο δεν ακολουθούν τις γραμμές γεωγραφικού πλάτους του πλανήτη, επομένως αυτή η εικόνα δεν έχει τη γνωστή ριγέ εμφάνιση που συνήθως φαίνεται από τα βαθύτερα ατμοσφαιρικά στρώματα του Κρόνου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα