“Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης”: Η γενιά Ζ είναι μια πολιτικοποιημένη αλλά όχι κομματικοποιημενη γενιά
Διαβάζεται σε 3'Σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη ημέρα εργασιών του συνεδρίου «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης» που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών από την Κυριακή.
- 14 Μαΐου 2024 18:08
Η Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της ΔιαΝεοσις συντόνισε τη συζήτηση πως η γενιά Ζ βιώνει τη Μεταπολίτευση. Η συζήτηση διεξάγεται στο πλαίσιο του συνεδρίου “Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)» που πραγματοποιείται με αφορμή τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης και οργανώνεται από τον Κύκλο Ιδεών σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών”.
Η Φαίη Μακαντάση ξεκίνησε εξηγώντας ότι ως γενιά Z ορίζουμε την γενιά των παιδιών που είναι γεννημένα από το 1997 μέχρι και το 2012. Επιπρόσθετα εξήγησε ότι πρόκειται για την πρώτη γενιά με πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο, στα social media, βεβαίως όλα αυτά στη σκιά της οικονομικής και πανδημικής κρίσης, καθιστώντας αυτή την γενιά (σύμφωνα με τελευταία έρευνα της ΔιαΝεοσις) μια γενιά που ενδιαφέρεται για τη πολιτική αλλά που δίνει έμφαση σε ζητήματα όπως η ψυχική υγεία και το καλό εργασιακό περιβάλλον και η οποία ανησυχεί για το αβέβαιο εργασιακό της μέλλον.
Πρώτη πήρε το λόγο η δημοσιογράφος Μυρτώ Λιαλιούτη, η οποία ανέφερε ότι η γενιά Z έχει μόνο αναφορές για τα όσα συνέβησαν τον 20ό αιώνα και αυτό την καθιστά μια γενιά χωρίς συναισθηματική εμπλοκή στα γεγονότα.
Οι millennials γεννήθηκαν στη ψηφιακή εποχή και την εποχή των social media και δείχνουν έτοιμοι να μπορούν να ειναι multi taskers, να μπορούν να διαχειριστούν πολλή πληροφορία. Εξήγησε ωστόσο ότι αυτή η πληροφορία μένει συνήθως αφιλτράριστη λόγω του μεγάλου όγκου της, με αποτέλεσμα οι millennials να είναι πιο επιρρεπείς σε fake news. Τόνισε ότι είναι ευαισθητοποιημένοι πολιτικά, ότι τους απασχολούν ζητήματα όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, ότι εύκολα κάνουν αλλαγές παρατάξεών λόγω της μη συναισθηματικής τους εμπλοκής με γεγονότα του παρελθόντος αλλά για τα οποία ενδιαφέρονται, καθώς θεωρούν ότι καθορίζουν τη ζωη τους. «Μετά από δύο διαδοχικές κρίσεις, όπως η οικονομική κρίση του 2010 και η πανδημία, έχουμε μάθει ότι δεν πρέπει μόνο να ζούμε για να δουλεύουν αλλά ότι ουσιαστικά δουλεύουμε για να ζούμε, για να ταξιδεύουμε, να έχουμε διάθεση από αυτό που λέμε αποσύνδεση».
Ο Μάριος Δαφνομήλης, Πολιτικός Μηχανικός, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ WeFor θεωρεί ότι η γενιά Z πιστεύει σε μια ισχυρή δημοκρατία παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βίωσε. «Η κρίση μας διαμόρφωσε αλλά δεν συν-διαμορφώσαμε τη κατάσταση καθώς η πρώτη φορα που ψηφίσαμε ως γενιά ήταν το 2019», εξήγησε.
Η γενιά Z είναι μία άκρως πολιτικοποιημένη γενιά όχι όμως μια κομματικοποιημένη γενιά, που θέλει να ασχολείται ψηφιακά και πίσω από την ανωνυμία του ψηφιακού κόσμου με τα κοινά.
Η Νεφέλη Μεγκ, Content Creator, ειπε οτι αυτό που δίδαξε τη γενιά Ζ είναι ότι έχει αξία να ζεις- να ταξιδεύεις – να χαίρεσαι και όχι μόνο να δουλεύεις. «Για 35 χρόνια θεωρούσαν οι γονείς μας δεδομένο ότι εμείς, τα παιδιά τους, θα ζούσαμε καλύτερα από αυτούς, αλλά το 2010 αυτό αντιστράφηκε και τελικά τα παιδιά πλέον ζουν χειρότερα από τους γονείς», είπε χαρακτηριστικά. Δυστυχώς δεν υπάρχει μία πειστική απάντηση για το ποιος φταίει και αυτό έχει δημιουργήσει μια διαχρονική η καχυποψία στους θεσμούς και στο κράτος. «Δεν αισθανόμαστε ότι το κράτος μας φροντίζει και μας προστατεύει», συμπλήρωσε.
Τέλος, τόνισε ότι η γενιά Ζ δίνει ιδιαίτερη σημασία σε θέματα πολιτικής, αλλά θέλει να της τα εξηγεί κανείς με απλά λόγια και όχι με σύνθετους νομικούς όρους.