Ο βόρειος μαγνητικός πόλος έφυγε από τον Καναδά και φτάνει στη Σιβηρία – Ποιος ο λόγος

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος έφυγε από τον Καναδά και φτάνει στη Σιβηρία – Ποιος ο λόγος
Η μαγνητόσφαιρα της Γης shuuterstock

Έρευνα εξηγεί γιατί ο βόρειος μαγνητικός πόλος τις τελευταίες δεκαετίες κινείται από τον Καναδά προς τη Σιβηρία με ταχύτητα 50 έως 60 χιλιόμετρα το χρόνο ενώ πριν ο ρυθμός ήταν 15 χλμ. ετησίως.

Φως στο μυστήριο σχετικά με την γρήγορη μετατόπιση του βόρειου μαγνητικού πόλου της Γης, φαίνεται πως έριξαν επιστήμονες.

Οι δύο πόλοι είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι είναι σε μόνιμη κατάσταση μετατόπισης. Από τότε που τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες, τη δεκαετία του 1830, ο βόρειος μαγνητικός πόλος περιπλανήθηκε περίπου 2.250 χιλιόμετρα στα πάνω τμήματα του Βόρειου Ημισφαιρίου από τον Καναδά προς τη Σιβηρία. Μεταξύ 1990 και 2005, ο ρυθμός αυτής της κίνησης επιταχύνθηκε από λιγότερο από 15 χιλιόμετρα ετησίως σε περίπου 50 έως 60 χιλιόμετρα το χρόνο.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό Nature Geoscience, υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την είσοδο και το πάγωμα δύο μαγνητικών μαζών λιωμένου υλικού στο εσωτερικό του πλανήτη, προκαλώντας μια μεγάλη μετατόπιση του μαγνητικού πεδίου του.

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος είναι το σημείο στο οποίο το μαγνητικό πεδίο της Γης δείχνει κάθετα προς τα κάτω και υπαγορεύεται από τηγμένο σίδερο που πέφτει γύρω από το εσωτερικό της Γης μέσω ρεύματος μεταφοράς. Η πρόσφατη μετατόπιση προς τη Σιβηρία, φαίνεται, οφείλεται σε μια παρεμβολή στο μοτίβο ροής στο εσωτερικό της Γης που συνέβη μεταξύ του 1970 και του 1999. Η αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση της καναδικής μάζας και την απώλεια της επιρροής της στη μαγνητόσφαιρα, κάνοντας τον πόλο να μεγεθύνετε προς τη Σιβηρία.

Η μετακίνηση του βόρειου μαγνητικού πόλου στο πέρασμα των ετών και η μελλοντική του πορεία Philip W. Livermore, Christopher C. Finlay, Matthew Bayliff

 

“Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι η θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου ελέγχεται από δύο τμήματα μαγνητικού πεδίου – ένα κάτω από τον Καναδά και ένα κάτω από τη Σιβηρία – τα οποία λειτουργούν ως ‘διελκυστίνδα’ που ελέγχει τη θέση του πόλου», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο Δρ Phil Livermore, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από τη Σχολή Γης και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Τώρα ιστορικά, η καναδική μάζα κέρδιζε τον πόλεμο και γι ‘αυτό o πόλος μετακινήθηκε στον Καναδά, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αποδυναμωθεί και η σιβηρική μάζα έχει ενισχυθεί ελαφρώς”, πρόσθεσε. “Αυτό εξηγεί γιατί ο πόλος ξαφνικά μετακινήθηκε από την ιστορική του θέση”.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τους δορυφόρους Swarm της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA). Αυτοί οι τρεις δορυφόροι περιστρέφεται γύρω από τη Γη και μετρούν με ακρίβεια τα μαγνητικά σήματα που προέρχονται από τον πυρήνα του πλανήτη, τον μανδύα, τον φλοιό και τους ωκεανούς, καθώς και από την ιονόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρα.

Η παρακολούθηση του μαγνητικού πεδίου της Γης δεν είναι σημαντική απλά και μόνο για αφηρημένες επιστημονικές μελέτες. Το μαγνητικό πεδίο χρησιμεύει ως ασπίδα της γεωμαγνητικής ενέργειας που προστατεύει τη Γη από την καταστροφική ηλιακή ακτινοβολία. Είναι επίσης απολύτως απαραίτητη για πολλά συστήματα πλοήγησης, από την ταπεινή πυξίδα έως το GPS.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα