Στοματικό διάλυμα κατά του κορονοϊού; Η επιστήμη αναζητά απαντήσεις

Στοματικό διάλυμα κατά του κορονοϊού; Η επιστήμη αναζητά απαντήσεις
Δοκιμές επιστημόνων AP Photo/Ebrahim Noroozi

Έρευνα του Πανεπιστημίου Κάρντιφ χρίζει "εχθρό" του κορονοϊού το στοματικό διάλυμα, παρατηρώντας μία επιθετική "συμπεριφορά" προς την εξωτερική του επιφάνεια. Έκκληση για άμεσες κλινικές μελέτες.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ έχει δημιουργήσει ερωτηματικά και συζητήσεις σχετικά με το αν και κατά πόσο θα μπορούσε ένα κοινό στοματικό διάλυμα που χρησιμοποιούμε μετά το βούρτσισμα των δοντιών να είναι σύμμαχος του ανθρώπου και εχθρός του κορονοϊού. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν τη βρετανική κυβέρνηση να “ανάψει” πράσινο φως για περαιτέρω έρευνες για την ενδεχόμενη αντιική ιδιότητα των στοματικών διαλυμάτων.

Όπως αναφέρει το “Independent“, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου και τα αποτελέσματα της μελέτης υποστήριξαν πως το στοματικό διάλυμα μπορεί να καταστρέψει την εξωτερική επιφάνεια, το “περίβλημα” του κορονοϊού όσο αυτός ρίσκεται στο στόμα ή στον λαιμό, αποτρέποντας έτσι την εξάπλωσή του και μειώνοντας την πιθανότητα λοίμωξης του ανοσοποιητικού.

Οι αμφιβολίες από κλινικής άποψης

Ωστόσο, η ευεργετική αυτή ιδιότητα των στοματικών διαλυμάτων δεν έχει αποδειχτεί ούτε και επιβεβαιώνεται κλινικά, αφού δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Αυτή η άποψη είχε εκφραστεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λέγοντας πως “δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το στοματικό διάλυμα μπορεί να προστατέψει από μία μόλυνση. Κάποιες συγκεκριμένες μάρκες μπορούν να περιορίσουν τα μικρόβια για κάποια λεπτά στο σάλιο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι προστατεύουν από τον κορονοϊό”.

Την ίδια ώρα πάντως, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Κάρντιφ που συνεργάστηκαν με ακαδημαϊκούς άλλους Πανεπιστημίων από Βρετανία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι το στοματικό διάλυμα μπορεί να καταστρέψει ή έστω να περιορίσει τις πιθανότητες εξάπλωσης του κορονοϊού. Επί της συγκεκριμένες άποψης υπερθεμάτισε και η καθηγήτρια Βάλερι Ο’ Ντόνελ, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που είπε ότι σε πειράματα και μερικές -ελάχιστες- κλινικές μελέτες κάποια στοματικά διαλύματα έδειξαν ότι περιέχουν συστατικά που, εκτός από μικρόβια, μπορούν να σκοτώσουν και ιούς.

Ανάγκη για εμβάθυνση

Η άποψη αυτή βέβαια εκφράστηκε και διατυπώθηκε ιδιαίτερα προσεκτικά από τους ερευνητές, οι οποίες κράτησαν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την ακρίβεια των αποτελεσμάτων και κυρίως, από τη στιγμή που η έρευνα δεν έχει αποδειχτεί κλινικά, κάλεσαν τον κόσμο να συνεχίζει να ακολουθεί τις γενικές οδηγίες με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων. Το “απόσταγμα” της έρευνας βέβαια κρύβεται στα λόγια της επικεφαλής Ο’ Ντόνελ, η οποία είπε: “Η έρευνα δείχνει ότι απαιτείται άμεση έρευνα για να διαπιστωθεί αν μπορεί το στοματικό διάλυμα να σκοτώσει τον ιό. Χρειάζεται κλινική μελέτη. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει σύντομα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα