Ο μαρξιστής Άδωνις και η έκπληξη που επιφύλαξε ο Λοβέρδος στην ΝΔ

Έρχονται οι απόκριες και ο Άδωνις Γεωργιάςη ντύθηκε ....Δημήτρης Κουτσουμπας, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε το "διπλό" και ξάφνιασε την Νέα Δημοκρατία αμφισβητώντας τις προθέσεις της για την τροπολογία Κασιδιάρη

Ταξιδιωτικές συνήθειες

Παρουσιάζει τα σκαμπανεβάσματά της αυτή την περίοδο η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ήρθαν και οι …ταξιδιωτικές συνήθειες των αρχηγών των δύο κομμάτων να ζορίσουν την κατάσταση. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης παρότι χθες βράδυ συνταξίδευαν στην ίδια πτήση ώστε να παραβρεθούν στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες δεν κατέστη δυνατόν να …ανταλλάξουν δυο κουβέντες.

Αιτία το ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ταξίδευε στην business θέση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική. Πράγμα που σημαίνει διαχωριστικό ανάμεσά τους όσο και …διαφορετικό μενού. Το αν αυτή η συμβολική εικόνα αντανακλά και στην πολιτική πραγματικότητα θα το μάθουμε αργά η γρήγορα.

Ο μαρξιστής Άδωνις

Το συνηθίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης – καθότι αρέσκεται να προβοκάρει- το έκανε και χθες στην Βουλή, ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ με οπτική …Δημήτρη Κουτσούμπα. Αναφερόμενος στον ύμνο του ΕΑΜ που «έπαιξε» πριν την ομιλία του Α.Τσίπρα στην Πάτρα ανέφερε: «Έχει δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ να καπηλεύεται το ΕΑΜ; Κατά τη γνώμη μου απολύτως όχι. Το μόνο κόμμα στην Αίθουσα που μπορεί βασίμως και γνησίως να ισχυρίζεται ότι είναι ο πολιτικός κληρονόμος του ΕΑΜ είναι αναμφίβολα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, κανένα άλλο». Μάλιστα το έφτασε ως εκεί που δεν πάει λέγοντας: «Να μιλήσουμε λίγο με την μαρξιστική φρασεολογία. Είστε οπορτουνιστές, είστε τυχοδιώκτες».

«Το βρήκε» από τον Λοβέρδο

Αυτό που λίγοι πρόσεξαν στην χθεσινή συζήτηση στην Βουλή ήταν πως η Ν.Δ από αλλού το περίμενε κι από αλλού της ήρθε. Γιατί ο τελευταίος ίσως βουλευτής της αντιπολίτευσης από τον οποίο περίμεναν κριτική στις κυβερνητικές προθέσεις για την τροπολογία σχετικά με την Χ.Αυγή ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Λόγω της …γνωστής συμπάθειας που έχει οικοδομηθεί.

Όμως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν επικριτικός, παρότι το κόμμα του υπερψήφισε την τροπολογια. Όπως σχολίασε: «Εμένα ποιος μου λέει τώρα ότι δεν νομοθετείτε με κριτήριο τις δημοσκοπήσεις; Ποιος μου λέει τώρα εμένα ότι δεν το κάνετε αυτό επειδή φαίνεται ότι αυτός ο πολιτικός σχηματισμός θα έμπαινε στη Βουλή, είχε δυνατότητες έστω να μπει στη Βουλή με παρένθετο πρόσωπο; Κανένας δεν μπορεί να μου το αποκλείσει αυτό».

Ο διαφοροποιημένος Καστανίδης

Αν πάντως ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν …μη αναμενόμενος δεν ισχύει το ίδιο και για τον Χάρη Καστανίδη.

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ μιλώντας λίγο πριν τις 21.00 το βράδυ στην Βουλή, κατέθεσε σειρά βελτιωτικών αντι-προτάσεων στην τροπολογία που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Άλλωστε από νωρίς το μεσημέρι είχε φροντίσει να θέσει ερώτημα προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, σχετικά με το αν δέχεται αλλαγές στο νομοθέτημα που κατέθεσε.

Όμως το θέμα είναι πως ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητούσε αλλαγές στην ρύθμιση, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ήδη δηλώσει πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την τροπολογία. Οπότε ή ζήτημα συντονισμού υπήρξε ή ζήτημα διαφορετικής πολιτικής προσέγγισης…

Φιλελεύθερα “καρφιά”

Επιδείνωση 2,67 μονάδων σε σχέση με το 2020 σημείωσε η ποιότητα της νομοθέτησης στη χώρα μας το 2021, σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης που δημοσιεύει για τέταρτη χρονιά το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Παρά την αισθητή μείωση, η ποιότητα της νομοθέτησης του 2021 είναι οριακά καλύτερη σε σχέση με το 2019 (+0,09 μονάδες), και το 2018 (+0,21 μονάδες) και καλύτερη κατά 3,2 μονάδες σε σχέση με το 2017.

Όπως εκτιμά το ΚΦΜ στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνεται το ότι μειώθηκαν οι εκπρόθεσμες τροπολογίες που ψηφίστηκαν ανά νόμο, σε 0,5 το 2021 από 2,1 το 2020. Μειώθηκε σημαντικά το σύνολο των τροπολογιών που κατατέθηκαν την ίδια ημέρα που ψηφίστηκαν, σε 17 το 2021, από 50 το 2020. Επίσης πως αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των νόμων που ψηφίστηκαν με την κανονική διαδικασία και όχι με επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες σε 94% το 2021, από 81% το 2020.

Στις αρνητικές εξελίξεις τώρα σταχυολογεί το πρόβλημα της πολυνομίας που συνεχίστηκε και το 2021: Μέσα στο έτος ψηφίστηκαν πάνω από 11 χιλιάδες σελίδες νόμων. Ο μέσος άνθρωπος θα χρειάζονταν 46 εργάσιμες ημέρες απλώς και μόνο για να διαβάσει τη νομοθετική παραγωγή του 2021.

Η Pepsico πάει Αγριά

Made in Greece και πάλι γίνονται τα αναψυκτικά ΗΒΗ, ειδικά τα “κουτάκια”. Πλέον φεύγουν από τις γραμμές παραγωγής της Ρουμανίας και θα παράγονται στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στην Αγριά του Βόλου. Είναι ένα πρώτο βήμα για τα ιστορικά αναψυκτικά. Η συμφωνία με βάση πληροφορίες είναι τριετής και ανά μήνα έχει στόχους παραγωγής.

Ερώτημα, πάντως, είναι το πότε και εάν θα μεταφερθούν γραμμές παραγωγής στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ν.U. Aqua στο Λουτράκι. Υπενθυμίζεται, ότι η εν λόγω εταιρεία εξαγόρασε το 2021 τις εγκαταστάσεις από την PepsiCo Hellas και έχει προχωρήσει, όπως έχει ανακοινωθεί, σε επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, οι οποίες σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να φτάσουν τα 55 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 1989 η «Ηβη Παναγόπουλος», όπως ονομαζόταν τότε η ιστορική εταιρεία πωλήθηκε στον αμερικανικό πολυεθνικό κολοσσό και πήρε το όνομα «Ρepsico-Ηβη». Το 2012 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησε το εργοστάσιο. Να σημειωθεί ότι το 2016 η πολυεθνική έκλεισε και το εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών στα Οινόφυτα. Τώρα επιστρέφει αφού έχει δυναμικά προσπαθήσει να μπει και στην on trade αγορά (εστίαση, ξενοδοχεία κτλ). Μένει να φανεί προς τα πού θα κινηθεί πλέον, τόσο από άποψη τιμών, καθώς το σήμα ΗΒΗ είχε μπει με πολυ δυναμική τιμολόγηση στην αγορά κερδίζοντας μερίδια, αλλά και στο φόντο των συνολικών εξελίξεων στην αγορά με το come back των προϊόντων με επιστρεφόμενα μπουκάλια και με το σύστημα εγγυοδοσίας στην ανακύκλωση. Για την ΕΨΑ πάντως με την εκσυγχρονισμένη γραμμή παραγωγής είναι μια πρώτη τάξεως δουλειά μεταποίησης που θα φέρει ρευστό.

Ασθενοφόρα και η δράση του εφοπλισμού

Πολλοί είναι εκείνοι που ασκούν κριτική στους εφοπλιστες και τη συνεισφορά τους, στο φόντο και του “κουρέματος” των μερισμάτων που ωστόσο είναι κάτι που η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει οριζόντια για κάθε επιχείρηση. Όμως θα πρέπει να καταγραφεί μια αλήθεια. Ότι είναι μια διεθνοποιημένη δραστηριότητα, που “μένει” Ελλάδα, αν και μπορεί να χαράξει ρότα για άλλα λιμάνια. Βέβαια η χώρα προσφέρει για το νηολόγιό της κάποια πλεονεκτήματα, όμως και η ίδια κερδίζει έχοντας ένα αυξημένο ρόλο στις διεθνείς μεταφορές, ειδικά σε καιρούς σαν και τους σημερινούς,

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί και προσπάθεια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για κοινωνικό έργο. Πρόσφατα με την πρωτοβουλία και της προέδρου Μελίνας Τραυλού έκλεισε η συμφωνία με το δημόσιο για την εθελοντική συνεισφορά που ανήλθε στα 60 εκατ. αλλά και η προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 6 νέων, σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων. Συνολικά, δε, η ΕΕΕ έχει προσφέρει 28 ασθενοφόρα. Ήδη έχουν προσφερθεί, τα τελευταία χρόνια, πάνω από 80.000.000 ευρώ για την υλοποίηση δράσεων κι έργων στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και της στήριξης των ευπαθών ομάδων και της αντιμετώπισης κρίσεων.

Βιβλία

Ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις βιβλίων το επόμενο διάστημα.

Συνεχίζει το «ταξίδι» του, στην Κρήτρη αυτή την φορα, το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου «ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ – Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015-2019» σε επιμέλεια του πρώην υπουργού Οικονομικών και με πρόλογο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραβρέθηκε και στην πρώτη παρουσίαση του. Μεταξύ άλλων γράφουν : Γιώργος Γερμανός – Αδάμ Καραγλάνης – Μαρία Κουμερτά – Βίκη Κουφορίζου – Δημήτρης Λιάκος – Δημήτρης Παπαγιαννάκος – Έλενα Παπαδοπούλου – Αντώνης Παπαζαχαρίου – Σπύρος Παπακωνσταντίνου – Γιώργος Σταθάκης –– Χρήστος Τσίτσικας. Το βιβλίο πρόκειται να παρουσιαστεί την Παρασκευή το απόγευμα στα Χανιά και την επόμενη μέρα στο Ρέθυμνο.

Δεν είναι όμως η μόνη εκδοτική προσπάθεια των ερχόμενων ημερών που παρουσιάζεται: Ο Λουκάς Τσούκαλης παρουσιάζει το βιβλίο του «Η ενηλικίωση της Ευρώπης»Σε αυτό το βιβλίο, ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο ειδικούς στα ευρωπαϊκά θέματα παρέχει μια διαυγή και ευρύτατη αποτίμηση των σύγχρονων ευρωπαϊκών υποθέσεων – για το πώς η ΕΕ έγινε αυτό που είναι σήμερα και για τις βασικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τώρα οι Ευρωπαίοι.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή) Σταδίου 13, στις 18.30.

Για το βιβλίο ένα ενδιαφέρον και πολιτικά πάνελ θα δώσει το στίγμα. Συγκεκριμένα οι: Ευάγγλεος Βενιζέλος, καθηγητής, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής, πρώην υπουργός Εξωτερικών , Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Χουλιαράκης, τ. αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ενώ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα