Ο νονός, το καλάθι του και τι αποκάλυψε ο Παπανώτας

Διαβάζεται σε 4'

Η αποπομπή του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πολλά ενώ σε κάποιους φαίνονται ύποπτα τα μέτρα για τις λαμπάδες

Ο νονός

Κάθε άλλο παρά θετικά υποδέχθηκε η αντιπολίτευση το «Καλάθι του Νονού» που έφερε χθες στην Βουλή ο Κώστας Σκρέκας. Έγινε αντιληπτό ως έμμεση παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με το ότι ακόμη και η λαμπάδα ή το πασχαλινό σοκολατένιο αυγό, αποτελούν πρόβλημα για τα νοικοκυριά που μαστίζονται από την ακρίβεια.

Όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης άφησε και κάποιες άλλες αιχμές, για εξυπηρέτηση συμφερόντων σχολιάζοντας την κυβερνητική τροπολογία. Επικαλούμενος μάλιστα δημοσίευμα εφημερίδας που δεν λογίζεται στις εχθρικές προς την κυβέρνηση.

Όπως είπε «διαβάζω στη σημερινή «Καθημερινή», η οποία τυπώθηκε λίγο πριν έρθει η τροπολογία, ότι μια γνωστή εμπορική επιχείρηση πίεζε για την εφαρμογή του «Καλαθιού του νονού». Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο το γεγονός. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά, μην γελάτε. Διαβάζω ότι πιέζει -λέει- η επιχείρηση και ότι ο Υπουργός ανθίσταται. «Ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει δεσμευτεί ότι θα ισχύσει το φετινό Πάσχα». Είναι σημερινό της «Καθημερινής». Και ξαφνικά, ως διά μαγείας κατατίθεται τροπολογία για το «Καλάθι του νονού»…»

Φάνηκαν πολλά

Πολλά έδειξε η υπόθεση των δηλώσεων του Δημήτρη Παπανώτα, που τελικά βγήκε εκτός ψηφοδελτίου από τον Στέφανο Κασσελάκη. Εκτός φυσικά από το που μπορούν να οδηγήσει η περίφημη λογική της «εκλογής από την βάση» που τόσο περήφανα προβάλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα από αυτά είναι το ότι υπήρχαν κάποιοι «υψηλά ιστάμενοι» στον ΣΥΡΙΖΑ που – όπως λέει ο ίδιος ο πρώην υποψήφιος- τον είχαν διαβεβαιώσει αρχικά πως δεν θα τεθεί εκτός ψηφοδελτίων. Αυτά ενώ στα social media στελέχη προσκείμενα στην πλευρά του Νίκου Παππά κινούνταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Ένα δεύτερο είναι πως ανάμεσα στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικό. Θα έλεγε κανείς πως είναι ο ένας έτοιμος να «φάει» τον άλλον. Κάτι που παρατηρείται βέβαια και σε άλλα ψηφοδέλτια, όμως σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «ένα επίπεδο πάνω». Λογικό αν σκεφτεί κανείς την προέλευση των υποψηφίων.

Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτή η κατάσταση να έχει και τις ευλογίες της προεδρίας. Ανταγωνισμός …εταιρικών προτύπων.

Απαντήσεις

Εντωμεταξύ απαντήσεις σε δύο ερωτήματα που προέκυψαν από την διαδικασία της ανάδειξης των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγγου: Γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν οι σταυροί προτίμησης και πώς φαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμμετείχαν πολύ λιγότεροι από τις εκλογές ανάδειξης προέδρου.

Για το πρώτο θέμα η Ράνια Σβίγγου είπε πως η απόφαση «είχε παρθεί πριν από την διαδικασία των προκριματικών εκλογών,  γιατί θα λειτουργούσε ως ένα επίπλαστο πρόκριμα, το οποίο θα δημιουργούσε λάθος εντυπώσεις».

Όσον αφορά την σύγκριση προεδρικών εκλογών με αυτές τις ανάδειξης ευρωβουλευτών είπε πως οι συγκρίσεις αυτές «είναι αδόκιμες, γιατί πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες, με διαφορετικό επίδικο». Υποστηρίζοντας ότι «οι προεδρικές εκλογές ήταν ένα κορυφαίο γεγονός, το οποίο παρακολουθούσε με αγωνία ολόκληρη η κοινωνία, και τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα σχεδόν αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Πειστική δεν ήταν. Όμως τουλάχιστον η Ράνια Σβίγγου προσπάθησε…

Πονοκέφαλος

Στην αντιπολίτευση δεν περιλαμβάνεται σίγουρα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Όμως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Λάρισα φαίνεται πως έχει γίνει «πονοκέφαλος» για τον Λευτέρη Αυγενάκη και το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης.

Αυτή την φορά κατήγγειλε τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές αγροτών για προγράμματα δάσωσης γεωργικών γαιών και παύση χρήσης. Όπως δήλωσε  «για τους μεν συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δάσωσης στον νομό Λάρισας δεν έχει γίνει πληρωμή για τα δύο τελευταία έτη, 2022 και 2023, ενώ υφίστανται και εκκρεμότητες και για παλαιότερες χρονιές, ακόμα και από το 2018! Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι περισσότεροι από τους καλλιεργητές που συμμετέχουν στο εν λόγω μέτρο, υπολογίζουν στο σταθερό ετήσιο οικονομικό αντιστάθμισμα που αυτό προσφέρει για την εγκατάσταση δασικών ειδών στα χωράφια τους, προς όφελος του περιβάλλοντος»

Απευθυνόμενος στον υπουργός είπε πως «ΤΟ ζήτημα είχαμε θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου με ερώτησή στις 23.10.2023 και η απάντησή ήταν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην μη διεξαγωγή διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα