Ο πολιτικός αρχηγός που επέστρεψε με κέφια και η επιλογή της Τζάκρη

Διαβάζεται σε 4'

Μια νευρική κίνηση από την γραμματέα της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και ένα ενθαρρυντικό διήμερο για τον Νίκο Ανδρουλάκη στην Ισπανία

Με κέφια

Με …κέφια επέστρεψε από την Μάλαγα της Ισπανίας και το Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών -όπως μαθαίνουμε- ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αιτία το ενθουσιώδες κλίμα που συνάντησε στις συναντήσεις που είχε εκεί. Αφού φαίνεται πώς τα νέα της δυναμικής πορείας του ΠΑΣΟΚ που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και ιδίως μετά τις δημοτικές εκλογές έχει γίνει αντιληπτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μάλιστα ξεχωριστή σημασία έχει για την Χαριλάου Τρικούπη ήταν πως το ίδιο θετικό κλίμα εισπράχθηκε και στην συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Γερμανο Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς.

Μια συζήτηση ανάμεσα στους δύο που δεν είχε απλά εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Μια και η συνάντησή τους στο περιθώριο του συνεδρίου διάρκεσε πάνω από 40 λεπτά και κάλυψε μία ευρύτατη γκάμα θεμάτων. Μεταξύ αυτών οι εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και συνολικά οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η επιλογή

Το να επιλέξει η Θεοδώρα Τζάκρη να επιτεθεί στο …ΚΚΕ για την πρόταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη που κατέθεσε (επειδή την ψηφίζει η Ν.Δ) αποκαλώντας το «δεκανίκι της δεξιάς» και μάλιστα με μάρτυρες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σίγουρα προκαλεί εντύπωση.

Η «κίνηση» αυτή της γραμματέως της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπετε, έγινε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Εκεί δηλαδή που πλειοψηφία έχει η Νέα Δημοκρατία και το όργανο δεν συνεδριάζει δημοσίως ώστε να θεωρηθεί πολιτική παρέμβαση. Όπως αντίστοιχα π.χ έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ.

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς τα στελέχη της Ν.Δ … «πήραν ποπ-κόρν».

Φυσικά τα όσα είπε η Θ.Τζάκρη απαντήθηκαν από τον παραβρισκόμενο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη που θύμισε τον αριθμό των νομοσχεδίων της Ν.Δ (κοντά στο 50%) που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διακυβέρνηση της Ν.Δ

Όμως το «μυστικό» βρίσκεται στο γιατί επέλεξε να κάνει κάτι τέτοιο ένα πρόσωπο στο στενό ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ; Μάλλον σχετίζεται με τον εκνευρισμό από τα  μηνύματα που παίρνουν  στην Κουμουνδούρου για τα εκλογικά ποσοστά τους.

Δεν πάνε πακέτο

Για όσους είχαν απορίες σχετικά με το αν ο Στέφανος Κασσελάκης «απέσυρε» την πρόταση του για stock options (μετοχές στους εργαζόμενους) στην συνέντευξή του στο Documento ξεκαθάρισε πως θα βρίσκεται στις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Έστω κι αν ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο παρελθόν έχει ασκήσει έντονη κριτική στον … Κυριάκο Μητσοτάκη για την θέση αυτή. Όπως δήλωσε «από την πρώτη στιγµή που ανακοίνωσα τις πολιτικές σκέψεις µου µίλησα ρητά για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options ως άλλο ένα εργαλείο για την επίτευξη συµπεριληπτικής ανάπτυξης. Τη θεσµική παρότρυνση, δηλαδή, συµµετοχής των εργαζόµενων στο µετοχικό κεφάλαιο µιας επιχείρησης. Ετσι ώστε να συµµετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης – και από τις επιλογές της διοίκησης αλλά και από τον µόχθο της εργασίας».

Υποστήριξε βέβαια πως «η δική µου πρόταση δεν έχει καµία σχέση µε όσα εκφράζει και υπηρετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αγορά εργασίας» και πως την βλέπει σε ένα πλαίσιο «όπου βασικοί πυλώνες είναι η αύξηση των µισθών, το ξεπάγωµα των τριετιών, η αύξηση της διαπραγµατευτικής δύναµης των εργαζοµένων, οι συλλογικές συµβάσεις εργασίας»

Μόνο που αυτά τα δύο …δεν «πάνε πακέτο». Για όποιον τουλάχιστον γνωρίζει στοιχειωδώς, πολιτική κι οικονομία.

Κόντρες

Διαδικτυακό πόλεμο σκοπεύει – όπως διαπιστώνει κανείς από τις αναρτήσεις του- να ανοίξει ο Παύλος Πολάκης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Με έμφαση κυρίως στο περίφημο μαξιλάρι των 37 δις και την –γνωστή από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ- κριτική.

Μόνο που δεν θα είναι ο Παύλος Πολάκης αλλά ο Νίκος Παππάς εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση στον Τακτικό Προϋπολογισμό που θα συζητηθεί σύντομα στην Βουλή.

Κι εκεί θα εξεταστούν με πολύ ενδιαφέρον τόσο η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα που πλέον θα είναι ανεξάρτητος βουλευτης. Και είναι βέβαιο πώς θα πάρει τον λόγο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα