Ο τυφώνας “Σαμαράς” και η επιστράτευση Τασούλα

Διαβάζεται σε 3'

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν άφησε τίποτε στο οποίο να μην επικρίνει τον νυν, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής προσπάθησε να είναι το αντίβαρο.

Εφ όλης…

Ότι και να πουν εφεξής στην Νέα Δημοκρατία, η ομιλία Σαμαρά αναλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (αρνητικά προφανώς). Όμως ήταν – σαφώς – κάτι περισσότερο από αυτό.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν …άφησε τίποτε απέξω: Διαφώνησε για τα ελληνοτουρκικά, διαφώνησε για τα περί «πράσινης ανάπτυξης», διαφώνησε για τους αγρότες και το κυριότερο: Διαφώνησε με την τακτική Μητσοτάκη για την «στροφή προς το κέντρο».

Ακόμη περισσότερο προέβλεψε αποκοπή της Νέας Δημοκρατίας από την κοινωνική της βάση. Που αν το «μεταφράσουμε» στην γλώσσα των εκλογών συνιστά πρόβλεψη για εφεξής μειούμενη επιρροή της Ν.Δ στην κοινωνία. Δηλαδή μικρότερα ποσοστά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί χθες να επέλεξε να μιλήσει στη 1 μετά το μεσημέρι για να αποφύγει να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό. Πλέον όμως την απάντηση είναι δύσκολο να την αποφύγει. Το ερώτημα είναι «που» και «πως».

Επιστράτευση προέδρου

Η αλήθεια είναι πάντως πως έκανε προσεκτικό σχεδιασμό το Μέγαρο Μαξίμου για την χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία. Μάλλον σε αυτόν εντάχθηκε η απόφαση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να μιλήσει στην Ολομέλεια και να στηρίξει το νομοσχέδιο.

Πράγμα που δεν ήταν και τόσο απλό μια και για να μιλήσει στην Βουλή ο πρόεδρός της πρέπει να μην προεδρεύσει. Σε μια διαδικασία που είχε μια κρίσιμη ψηφοφορία.

Ο λόγος που «επιστρατεύθηκε» ο Κώστας Τασούλας ήταν απλός: Οι ομιλίες του Άκη Σκέρτσου ή του Γιώργου Γεραπετρίτη δεν θα αποτελούσαν σημαντικό αντίβαρο στα αυτιά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μετά τον Αντώνη Σαμαρά.

Προφανώς δύο στελέχη που προέρχονται από το «σημητικό ΠΑΣΟΚ» δεν θα είχαν το ίδιο βάρος με ένα στέλεχος που θεωρείται -στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας- συνεχιστής του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο Κώστας Τασούλας, λοιπόν, είχε απαραίτητα συντηρητικά παράσημα.

Άλλωστε και ο ίδιος το τόνισε: «Ψηφίζω το νομοσχέδιο ακριβώς γιατί είμαι συντηρητικός».

Ό,τι μπορούσε

Ό,τι μπορούσε έκανε για να είναι …κάπου στην Βουλή όλη την χθεσινή μέρα ο Στέφανος Κασσελάκης. Προφανώς γιατί όλα τα βλέμματα και κυρίως οι κάμερες είχαν στραφεί προς τα εκεί.

Πήγε αρχικά στο κοινοβούλιο και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά έκανε αναρτήσεις για τις ομιλίες που γίνονταν στην Βουλή. Έκανε και διαρροές ότι θα παραβρεθεί σε πάρτι που θα γίνονταν για την ψήφιση του νομοσχεδίου. ΄

Έτσι λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε για μία ακόμη φορά πως …δεν αντέχει να βρίσκεται εκτός επικαιρότητας. Κάτι που άπαντες κατάλαβαν μετά την αιφνιδιαστική του παρουσία στην εκδήλωση με Τεμπονέρα-Χριστοδουλάκη- Αχτσιόγλου.

Το μόνο απορίας άξιο είναι γιατί ουδέποτε επιδίωξε να γίνει μέλος του κοινοβουλίου. Αφού εύκολα θα μπορούσε τις πρώτες μέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν διέθετε μια σχετική δυναμική.

Προφανώς θα είχε τους λόγους του.

Λίγο έξω

Λίγο …έξω έπεσε στις εκτιμήσεις του χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν στην ομιλία του προέβλεψε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα πήγαινε να μιλήσει στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η διάψευση ήρθε λίγες ώρες αργότερα. Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης όχι απλά βρέθηκε στην Βουλή, αλλά άσκησε και σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Καταλογίζοντας της υποκρισία επειδή φέρνει «δικαιωματικά» νομοσχέδια αλλά την ίδια στιγμή έχει εκτεθεί σε όλη την Ευρώπη για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Από όσο γνωρίζουμε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλούσε ούτως η άλλως. Φρόντισε όμως να ικανοποιήσει και την επιθυμία του πρωθυπουργού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα