Οι “υπέρμετρες αυξήσεις” στους μισθούς και ο “εκτός μόδας” Δένδιας

Διαβάζεται σε 4'

Σε μια περίοδο που πολλοί κι ετερόκλητοι θέλουν νέες αγορές όπλων ο υπουργός Άμυνας μιλά για εγχώρια παραγωγή ενώ το δόγμα του “οι μισθοί αυξάνουν τον πληθωρισμό” επανέρχεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

 Βασιλικότεροι

Βασιλικότεροι του Βασιλέως μας προκύψαν οι νέοι αρμόδιοι για την σύνταξη των εκθέσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής! Επαναφέροντας στο επίκεντρο των αναλύσεων για την ελληνική οικονομία το δόγμα του ότι «οι αυξήσεις των μισθών ενισχύουν τον πληθωρισμό».

Μάλιστα στην τριμηνιαία έκθεσή ο Κωστής Χατζηδάκης και η Δόμνα Μιχαηλίδου εμφανίζονται σχεδόν να …παίζουν με την φωτιά εξαιτίας του ότι πήγαν τον βασικό μισθό στα 706 ευρώ καθαρά!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% βρίσκεται οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας, αν δεν τις ξεπερνάει»! Ενώ η κινδυνολογία φτάνει στα ύψη στα σενάρια του τι θα γίνει εάν υπάρξουν – Θεός Φυλάξοι – «υπέρμετρες αυξήσεις ονομαστικών μισθών».

Ας μην ανησυχούν πάντως ο νέος επικεφαλής Γιάννης Τσουκαλάς που διαδέχθηκε τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη. Έχουν γνώση οι φύλακες, δεν κινδυνεύει η χώρα από μεγάλους μισθούς.

Timing

Δεν είναι μόνον το «τι» λες, είναι και το «πότε» το λες. Κι όταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βγάζει αυτήν ακριβώς την περίοδο ανακοίνωσή για την διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών κρίνεται (και) για το timing.

Ιδίως όταν κάποια από τα επιχειρήματά της ταυτίζονται με όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από μερικές ημέρες στην Βουλή και στην συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Όπως για παράδειγμα το ότι η ευρωπαία εισαγγελέας έχει ξεπεράσει τις αρμοδιότητές της.

Επίσης εντύπωση προκαλεί το πόσο θετικά στάθηκε η Ένωση για την διατήρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και τους εφαρμοστικούς νόμους που απορρέουν από αυτό. Δηλαδή το άρθρο που εμποδίζει την δυνατότητα ένας υπουργός να κριθεί κατευθείαν από ένα δικαστήριο δίχως την μεσολάβηση της Βουλής.

Ενδιαφέρον

«Με ενδιαφέρον» περιμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τα αποτελέσματα των ερευνών για την περίφημη υπόθεση των e-mails της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου. Αυτό μας είπε τουλάχιστον ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Λιβάνιος χθες στην Βουλή.

Αυτές οι περιπτώσεις βέβαια καλό είναι να μην καταλήξουν …ασκήσεις υπομονής. Για το ζήτημα είναι να ξεκαθαρίσουν έγκαιρα και σίγουρα πριν τις ευρω-εκλογές.

Τώρα το γιατί στην Βουλή βρέθηκε ο Θόδωρος Λιβάνιος και όχι η ίδια η υπουργός Νίκη Κεραμέως προκειμένου να απαντήσει στην ερώτηση που έγινε (κατατέθηκε από τον Αλ.Καζαμία της Πλεύσης Ελευθερίας) είναι ένα καλό ερώτημα.

Προφανώς η η υπουργός επιθυμεί να εμφανίζεται το όνομά της όσο το δυνατόν λιγότερο σε σχέση με αυτή την ιστορία. Η αλήθεια είναι πως δεν κάνει καλό το να έχουν διαρρεύσει δεδομένα από του υπουργείο σου και να έχει παραιτηθεί ο γενικός γραμματέας και ο υπεύθυνος απόδημων της Ν.Δ

Κόντρα στο ρεύμα

«Κόντρα» στο ρεύμα της εποχής, όπου συνεχώς ακούμε για νέες αγορές εξοπλιστικών συστημάτων και μάλιστα …διακομματικά – όπως απέδειξαν και κάτι πρόσφατες δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη- φαίνεται να πηγαίνει ο Νίκος Δένδιας.

Τουλάχιστον αυτό άφησε να διαφανεί σε χθεσινή ομιλία του στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε νομοθετική παρέμβασή που θα έρθει στην Βουλή.

Όπως ανέφερε «προχωράμε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας αξιοποιώντας το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας, το ΕΛ.Κ.Α.Κ., το οποίο ιδρύουμε με νομοθέτημα που θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων τις αμέσως προσεχείς ημέρες».

Δήλωσε πως «θέλουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα που υπάρχει «αγοράζουμε ξένα όπλα από το ράφι». Να ενισχύσουμε τη δική μας αμυντική βιομηχανία και να προχωρήσουμε σε προηγμένες παραγωγές πολλαπλασιαστών ισχύος. Αναφέρομαι σε drones, σε anti-drones, σε όπλα που θα δημιουργούν αντιαεροπορικό θόλο πάνω από την πατρίδα μας, σε αυτονόμως κινούμενα οχήματα, σε αυτονόμως κινούμενα σκάφη, πάνω στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα