Οι συνταγματικές εμμονές του Μητσοτάκη και το DNA των πιθήκων

Τι αφορά η συζήτηση που ξεκίνησε για τους 180 βουλευτές και την συνταγματική αναθέωρηση ενώ το ΠΑΣΟΚ απαντά μέσω ...Σύριζα για το πόσους νομους της Ν.Δ έχει ψηφίσει

Αδιάφορη

Το πιο πιθανό είναι ότι σήμερα θα δούμε την πιο …αδιάφορη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών από την μεταπολίτευση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί το πρωτόκολλο και συγκαλεί τους επικεφαλής των κομμάτων δίχως όμως ουδείς να περιμένει κάτι ουσιαστικό.

Όχι τίποτε άλλο μα η συγκεκριμένη διαδικασία στο παρελθόν έχει συνδεθεί με πολύ σημαντικές στιγμές στην εξωτερική πολιτική ή τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Έτσι το μόνο που – ίσως – τραβήξει την προσοχή είναι κάποιοι συμβολισμοί. Που κάθισε ποιος, πως μίλησε σε ποιόν και άλλα σχετικά. Βέβαια στο προεκλογικό κλίμα των ημερών, όλα έχουν την σημασία τους.

Μόνο το 16;

Πολύς λόγος γίνεται για το αν η Ν.Δ θα έχει στόχο τις 180 έδρες στην επόμενη Βουλή, προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα. Μάλιστα ακούγεται ότι βασικός στόχος είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Εμείς πάντως να θυμίσουμε ότι η εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αφορά μόνον το άρθρο 16, άλλα και το άρθρο 24 που σχετίζεται με τις δασικές εκτάσεις και την αρχή «άπαξ δάσος, πάντα δάσος». Άλλωστε ο ίδιος στην προηγούμενη αναθεώρηση είχε ζητήσει με επίταση να ορισθούν ως αναθεωρητέα τα δύο άρθρα, αλλά οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί του 2018 δεν το επέτρεψαν.

Σιωπή

Για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές τις μέρες μιλάμε για …εκκωφαντική σιωπή. Μια μέρα πριν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, άπαντες συσκέπτονται και (καλό θα είναι να) σκέπτονται.

Πάντως για την εν λόγω συνεδρίαση του κεντρικού πολιτικού οργάνου, δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Όπως ακούγεται δεν πρόκειται εκεί να ανακοινωθούν οι «άμεσες αλλαγές» στις οποίες έχει αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά κύριο λόγο θα επικυρωθεί η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας που αφορά στην ανάγκη «ανασκουμπώματος» ενόψει των επόμενων εκλογών.

Τα υπόλοιπα μετά το αποτέλεσμα. Που θα κρίνει σχεδόν τα πάντα για το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περί εξουσίας

Πάντως ένα από τα λίγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται αυτές τις μέρες δημόσια ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος. Έχοντας την «αβάντα» της πρωτιάς στην πιο δύσκολη εκλογική περιφέρεια, την Α’ Αθηνών.

Ενδιαφέρον είχαν αυτά που είπε στο κανάλι Kontra. Σχολιάζοντας τις άμεσες υποχρεώσεις του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο λάθος να ξαναεγκλωβιστούμε σε κεντρικοπολιτικά σενάρια αφήνοντας κοινωνικές αναφορές». Επισημαίνοντας μάλιστα πως «εξουσία δεν ασκείς μόνον με έναν κοινοβουλευτικό συσχετισμό. Εξουσία ασκείς με έναν συνολικό κοινωνικό συσχετισμό. Με το τι θεωρείται αποδεκτό και τι όχι σε μία κοινωνία»

Συναινετικά

Επιμένει συναινετικά ο Νίκος Δένδιας, παρά την εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές. Μάλιστα φαίνεται να αναγνωρίζει την ανταπόκριση που είχε η συνεπής αυτή στάση του από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών.

Όταν ρωτήθηκε στον Antenna για τις – όχι και τόσο πυκνές – τηλεοπτικές εμφανίσεις του, απάντησε: «Η θέση του Υπουργού Εξωτερικών είναι αυτή. Δεν μπορεί, ακριβώς επειδή υπήρξε μια, να το πω κομψά, κατανόηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής από όλο το πολιτικό σύστημα. Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί να μάχεται για όλα τα θέματα, διότι στερεί έτσι από τους υπόλοιπους συνομιλητές στο δημόσιο γίγνεσθαι τη δυνατότητα να πετύχουμε κατανοήσεις στα μέγιστα και στα σοβαρά».

Ότι έχει

Ο καθένας πρέπει να εκμεταλλεύεται ότι έχει. Ακόμη κι αν αυτό που έχει είναι ένα ποσοστό που σε θέτει …εκτός Βουλής!

Αυτό φαίνεται πως αποδεικνύει έμπρακτα το Μέρα 25. Προβάλλοντας ήδη ως «προεκλογικό ατού» την ανάγκη για είσοδο περισσότερων κομμάτων στην Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Όπως λέγεται αν η Βουλή έχει 6 ή 7 κόμματα, τότε υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να «σπάσει» η διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Ανεξαρτήτως να κανείς διαφωνεί η συμφωνεί με αυτό τον ισχυρισμό πρόκειται για μία έξυπνη διαχείριση ενός ποσοστού της τάξης του 2,63%.

Το DNA των πιθήκων

Ενδιαφέρουσα η απάντηση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για ένα στοιχείο που προέκυψε από δημοσίευμα του News 24/7 και του Vouliwatch.gr. Αυτό που ανέφερε – μεταξύ άλλων – πως το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες με την Ν.Δ σε ποσοστό πάνω από 68%.

Επικαλέστηκε την δήλωση του Νίκου Μπίστη (πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος ανέφερε ότι «το DNA του ανθρώπου και του πιθήκου είναι κατά 98% ίδιο, όμως αυτό το 2% το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει πολιτισμό».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα