Τα απόνερα της Εύας, τα ληγμένα του Τασούλα και ο Πάτσης που έλειψε

Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερα προκύπτουν για τα έργα και της ημέρες της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλιου, ο Κ. Τασούλα αντιμετωπίζει με βρετανικό χιούμορ τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς και αναζητείται το γιατί έλλειπε από την ψήφιση του προϋπολογισμού ο Πάτσης

Δεν φοβούνται την Καϊλή

Μπορεί πολλά να λέγονται και να γράφονται, όμως στην Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνεται να φοβούνται ότι θα έχουν πολιτικό κόστος από το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή. Δεν αποκλείουν μια μικρή δημοκοπική κάμψη στα γκάλοπ που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, όμως θεωρούν ότι σύντομα η … «καμπύλη θα επιπεδωθεί», όπως λέγαμε στην περίοδο της πανδημίας.

Αντιθέτως επικρατεί αισιοδοξία για «υψηλό διψήφιο ποσοστό» όπως λέει συχνά και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αν και το ακριβές ποσοστό με βάση το οποίο θα κριθούν οι εκλογικές επιδόσεις δεν αναφέρεται ρητά. Αντιθέτως διατηρείται μια ερμηνευτική ρευστότητα αφού όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κριθεί συγκριτικά με «τα ποσοστά που θα έχει ο δικομματισμός», δηλαδή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ο όρος «δικομματισμός» ακούγεται λίγο περίεργα όταν προέρχεται από τον συγκεκριμένο χώρο. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ τον έχει εφεύρει.

Πολύ παρασκήνιο για την αντιπρόεδρο

Έτσι για την ιστορία πάντως η υπόθεση της ανάδειξης της Έυας Καϊλή στην αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φαίνεται να έχει αρκετό παρασκήνιο. Σύμφωνα με εκείνους που ξέρουν πολύ καλά τι συνέβη.

Εκτός από την «βοήθεια» που θρυλείται ότι έλαβε από την Νέα Δημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η υποψηφιότητά της φαίνεται πώς προέκυψε και από …καραμπόλα. Από την πλευρά των σοσιαλιστών (στους οποίους αναλογούσαν 5 θέσεις 4 εκ των οποίων έπρεπε να καταληφθούν από γυναίκες) την θέση επρόκειτο να αναλάβει ευρωβουλεύτρια από την Ουγγαρία. Όμως τελικά δεν θέλησε τον θώκο. Αιτία η αντιπαράθεσή της με τον Βίκτορ Όρμπαν και την ροπή του λαϊκιστή – ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας στο να εγκαλεί τους πολιτικούς αντιπάλους του ως εκπροσώπους της Ε.Ε που έρχονται σε αντίθεση με το εθνικό συμφέρον της χώρας.

Περί μειοδοτικών διαγωνισμών και …ληγμένων

«Έχουμε βάλει νέα κουδούνια με μειοδοτικό διαγωνισμό, βεβαίως». Η δήλωση αυτή του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού το Σάββατο προκάλεσε την …ευαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «θα σας δώσουμε συγχαρητήρια που δεν κάνατε απευθείας ανάθεση, κύριε Πρόεδρε. Ίσως είναι από τις λιγοστές περιπτώσεις σ’ αυτή τη χώρα που δεν γίνεται απευθείας ανάθεση».

Πάντως ο Κώστας Τασούλας φαίνεται να είναι μάλλον …κουρασμένος από τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς γενικώς. Ίσως γιατί με αυτόν τον τρόπο κατά κόρον γίνονται οι προμήθειες του κοινοβουλίου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την χιουμοριστική αναφορά του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες όταν έφερε το χριστουγεννιάτικο κέρασμα με κουραμπιέδες και μελομακάρονα: «Είναι πολύ νόστιμα» είπε «αλλά είναι ληγμένα. Τα προμηθευτήκαμε βλέπετε με μειοδοτικό διαγωνισμό»…

Δεν εντυπωσίασε

Μια και αναφερθήκαμε στην συζήτηση του περασμένου Σαββάτου, δεν φάνηκε να προβλημάτισε καθόλου τους βουλευτές και τα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης η ανακοίνωσή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το λεγόμενο «food pass». Σχεδόν τα επόμενα λεπτά φαίνεται πως είχαν γίνει οι …διαιρέσεις και οι ανάλογοι υπολογισμοί και άπαντες κατάλαβαν ότι πρόκειται για 20 με 30 ευρώ. Ασχέτως αν ανακοινώθηκε ως το «σούπερ-μέτρο» κατά της ακρίβειας.

Άλλωστε ακόμη και οι παλιοί και έμπειροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πώς ήθελαν να πάρουν τις αποστάσεις τους, παρά το χειροκρότημα που έριξαν μέσα. Έτσι όποιος τους ρωτούσε παραπέμπονταν στο υπουργείο Οικονομικών και στις ανακοινώσεις που θα κάνει.

Αυτός που έλειπε

Ουδείς γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους έλειπε ο Ανδρέας Πάτσης από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η παρουσία του ή η απουσία του δεν θα ήταν καθοριστική για την ψηφοφορία. Επίσης το να κάθονταν κοντά στα κυβερνητικά έδρανα και να συνομιλεί με τους «γαλάζιους» βουλευτές δεν αποτελεί μια εικόνα που θα ήθελε να «αποθανατιστεί» από τον φωτογραφικό φακό η Νέα Δημοκρατία. Ήταν επίσης βέβαιο ότι το όνομά του θα μνημονεύονταν σε 9 στις 10 ομιλίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Οπότε καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα