Τα “Γεραπετρίτεια” ελληνικά και η οδηγία που δεν ήθελαν Βορίδης – Γεωργιάδης

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλοπιάσει την επιτροπή PEGA αλλά μάλλον δεν θα κρατήσει τον λόγο της, ενώ περνά από την Βουλή οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος λίγο ...πειραγμένη

Ο Μητσοτάκης φοβάται …τον Στυλιανίδη

Όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Προφανώς αυτό σκέφθηκαν εκεί στο Μαξίμου και ανέβαλαν την προγραμματισμένη για σήμερα εκδήλωση για την λήξη της αντιπυρικής περιόδου όπου θα μετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση η εκδήλωση αναβάλλεται «λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Πάντως οι μετεωρολόγοι δεν προβλέπουν για σήμερα βροχές και καταιγίδες. Τέτοια πράγματα θα συμβούν από το Σάββατο το απόγευμα και μετά. Οπότε μάλλον αυτό που σκέφθηκε το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι πως αν έχουμε τίποτε πλημμύρες και τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα ήταν ατυχές να υπάρχει φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χρήστο Στυλιανίδη μόλις δυο μέρες νωρίτερα. Φρόνιμο…

Στρίβειν δια της …επαναξιολογήσεως

«Επαναξιολόγηση» αυτή φαίνεται πώς είναι η …φράση κλειδί στις προσπάθειες του Γιώργου Γεραπετρίτη να κερδίσει τις εντυπώσεις στην συνάντησή του με την Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου που έχει έρθει στην Ελλάδα να εξετάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Όπως φέρεται να ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας η κυβέρνηση θα «επαναξιολογήσει» την στάση της στο θέμα της κατάργησης της ρύθμισης που δίνει την δυνατότητα σε όποιον παρακολουθείται να …το μαθαίνει όπως και τους λόγους που έγινε αυτό.

Αυτό σε λιγότερο «γεραπετρίτεια» ελληνικά σημαίνει πως …το ξανασκέφτεται η κυβέρνηση να αποδεχθεί μία ρύθμιση που απέρριψε πριν μερικές εβδομάδες παρότι το ζητούσε όλη η αντιπολίτευση (του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου). Τα πραγματικά ερωτήματα όμως είναι δύο: Η κυβέρνηση «μπλοφάρει» για λόγους εντυπώσεων ή όντως θα φέρει τέτοια ρύθμιση; Επίσης αυτή η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ για να μπορέσουν όσοι παρακολουθήθηκαν να μάθουν επισήμως το «γιατί»;

Φυσικά τίποτε από αυτά δεν θα έχει νόημα αν υπάρξουν τίποτε …κατεστραμμένα αρχεία, μέσα στις νόμιμες προθεσμίες.

Η οδηγία που δεν ήθελαν Βορίδης – Γεωργιάδης

Σε περίπτωση που δεν το έχετε πάρει χαμπάρι (πράγμα πολύ πιθανόν) την ερχόμενη εβδομάδα ψηφίζεται στην Βουλή νομοσχέδιο για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Πιο συγκεκριμένα κυρώνεται μία σχετική κοινοτική οδηγία που εδώ και δύο χρόνια είναι καθηλωμένη σε υπουργικά συρτάρια.

Αυτό από μόνο του ίσως να μην λέει πολλά. Αξίζει όμως να σας θυμίσουμε ότι πρόκειται για το νομοθέτημα με του οποίου την ψήφιση είχαν διαφωνήσει στο υπουργικό Συμβούλιο του περασμένου Μαρτίου ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, ενθυμούμενοι τους μάρτυρες της Νοvartis. Μάλιστα λίγες μέρες αργότερα ο νυν υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι πρέπει «να βάλουμε θεσμικές εγγυήσεις ώστε βεβαίως αυτοί οι μάρτυρες να παίζουν τον ρόλο τους αλλά ταυτόχρονα να είναι και, υπό μια ευρεία έννοια, υπεύθυνοι γι΄αυτά τα οποία καταθέτουν, αν τυχόν τα έχουν καταθέσει ψευδώς».

Θέση που …πολύ μοιάζει με όσα είπε για το νομοσχέδιο που τελικά ψηφίζεται ο εισηγητής της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως ανέφερε «ο θεσμός (σ.α των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος) πρέπει να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει και να είναι αποτελεσματικός χωρίς όμως να οδηγηθούμε λόγω της απεριόριστης προστασίας κάθε καταγγέλλοντος σε μία κοινωνία που ουσιαστικά θα έχουμε τους μισούς χωρίς προβληματισμό, χωρίς αγωνία, επιφανειακά, πρόσκαιρα και ακόμα για κακόβουλους λόγους να καταγγέλλουν τους άλλους μισούς για οτιδήποτε γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν τους εμποδίζει σε αυτό».

Τα «ζαβαρακατρανέμια» της Μενδώνη

Την τακτική του …. «ζαβαρακατρανέμια» διάλεξε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όταν χθες στην Βουλή βρέθηκε (και πάλι) απέναντι σε κριτική για την συμφωνία σχετικά με την «Συλλογή Στέρν». Σχετικά τις αρχαιότητες που τελικά δεν περιήλθαν στο κράτος.

Επιμένοντας στο πάγιο ισχυρισμό του υπουργείου περί του ότι η συμφωνία που υπογράφθηκε συνιστά «επαναπατρισμό» των αρχαιοτήτων ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στην αντιπολιτευση: «Είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει, η αλήθεια είναι μία. Διότι η επιστημονική αλήθεια είναι κάτι το οποίο χωρά πολύ μεγάλη συζήτηση. Γιατί η επιστημονική αξιωματικότητα θα πρέπει να συνδυαστεί με την αξιωματικότητα της υποστατικότητας». Κι ότι καταλάβατε …καταλάβατε.

Πάντως στην συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένη σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση κατέληξε σε έναν συμβιβασμό που δίνει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και την κατ’ ουσίαν ιδιοκτησία στο ίδρυμα Στερν και το Μουσείο Γουλανδρή. Όπως είπε «δεν υπάρχουν στοιχεία για τη συγκεκριμένη συλλογή, ώστε να μας επιτρέψουν τη δικαστική διεκδίκηση και όπως λέει η ίδια η Υπηρεσία δεν έχει κλαπεί από αρχαιολογικό χώρο, από Μουσεία, εκθέσεις ή αποθήκες της χώρας μας, καμία από τις εκατόν εξήντα μία αρχαιότητες». Αυτό, πάλι, έγινε εύκολα αντιληπτό.

Χάρισε υπουργεία ο Βαρουφάκης

Την θέση του για τις μετεκλογικές εξελίξεις φρόντισε να υπενθυμίσει χθες ο Γιάννης Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του Μέρα 25 έκανε μια δημόσια εμφάνιση στο βήμα της Βουλής και μεταξύ άλλων επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη συζήτησης περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» πριν και όχι μετά τις εκλογές.

Όπως είπε «οι πραγματικά προοδευτικές κυβερνήσεις επιτυγχάνονται με συναινέσεις και κοινές δράσεις στη βάση, πολύ πριν τις εκλογές». Μάλιστα απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «όταν μας λέτε «τα λέμε μετά τις κάλπες» ξέρουμε τι μας λέτε;Μας λέτε: «εμείς θα κυβερνήσουμε με τον ΠΑΣΟΚ και την ολιγαρχία υπό προοδευτική ταμπέλα – αν εσείς του ΜέΡΑ θέλετε κάνα υπουργείο κοπιάστε κι εσείς. . Ε, δεν θέλουμε κανένα Υπουργείο! Σας τα χαρίζουμε τα Υπουργεία!».

Η τοποθέτηση του σαφής. Υποθέτουμε τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς το εσωτερικό του κόμματός του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα