Τα νέα ήθη στα Πόθεν Έσχες και το φάντασμα του Χρυσοχοΐδη

Αλλαγές συνηθειών διαφαίνονται στους τρόπους που θα πληροφορούμαστε και τα εισοδήματα των βουλευτών ενώ οι δρόμοι της Αθήνας αρχίζουν να θυμίζουμε Νέα Σμύρνη επι Χρυσοχοΐδη.

Ερωτήματα

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από το νέο νόμο για το Πόθεν Έσχες που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αφορούν το αν εφεξής θα δημοσιεύονται τα εισοδήματα των συζύγων των βουλευτών, αρχηγών κομμάτων, ευρωβουλευτών.

Για αν αντιληφθεί κανείς το νόημα του να δημοσιοποιούνται αυτά τα στοιχεία να σας θυμίσουμε τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες των τελευταίων ετών που αφορούν τους πολιτικούς αρχηγούς: Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την σύζυγό του δηλώνει καταθέσεις 534.000 ευρώ και 40 ακίνητα, ενώ το εισόδημα της Μ.Γκραμπόφκσυ ήταν 39.444 ευρώ . Η σύζυγος του Αλέξη Τσίπρα στην δήλωση του 2020 κατέγραφε εισόδημα 19.800 ευρω. Η σύζυγος του Δ.Κουτσούμπα 14.824 ευρώ. Η σύζυγος του Κ.Βελόπουλου είχε εισόδημα 55.804 ευρώ και καταθέσεις 434.354 ευρώ. Ο Γ.Βαρουφάκης με την συζυγό του παρουσίασαν εισόδηα 200.660 ευρώ και 11 ακίνητα. (Να σημειωθεί πάντως πως το Μέρα 25 στην συζήτηση του νομοσχεδίου κατέθεσε πρόταση ιδιαιτέρως εξονυχιστικού ελέγχου των οικογενειακών εισοδημάτων).

Καταδρομικές

Μια και αναφερθήκαμε στην Βουλή να σημειώσουμε και ένα ακόμη παράδοξο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι …προγραμματισμένος άνθρωπος, όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι στις συνήθειές του οι «καταδρομικές» εμφανίσεις στην Βουλή. Τα τελευταία χρόνια όταν επρόκειτο να μιλήσει στο κοινοβούλιο (πράγμα όχι σύνθηες) ήταν – συνήθως- γνωστό από την προηγούμενη.

Αντιθέτως χθες ενημέρωσε για τις προθέσεις του μόλις δύο ώρες πριν την εμφάνιση του, προκειμένου να μιλήσει για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, τα κόκκινα δάνεια και άλλα πολλά. Οι ερμηνείες είναι δύο: Είτε έχει «πυκνώσει» το πρόγραμμά του, είτε δεν θέλει να δώσει την χρονική ευκαιρία σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν αντίλογο. Διαλέγετε και παίρνετε.

Ξύλο στους δρόμους

Πολύ …ξύλο πέφτει στους δρόμους της Αθήνας τελευταία. Επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν όταν παρουσιάστηκε η αποτίμηση του έργου της Νίκης Κεραμέως. Επίθεση χθες στους εργαζόμενους του επισιτισμού που διεκδικούσαν συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς. Τα ίδια έχουν καταγραφεί πριν λίγες εβδομάδες με την κινητοποίηση των καλλιτεχνών.

Από ότι φαίνεται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης δεν …μπαίνουν στο προεκλογικό πνεύμα της περιόδου. Όμως επειδή είναι μάλλον δύσκολο οι αστυνομικές διευθύνσεις να κάνουν του κεφαλιού τους, συμπεραίνει εύλογα κανείς πως ο ρόλος του «καλού» και του «κοινωνικά ευαίσθητου» επαφίεται μόνον στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υπόλοιπος «μηχανισμός» λειτουργεί με την παλιά καλή συνταγή.

Υλικό για διαφωνίες

Μπόλικο υλικό για συζήτηση (και πιθανότατα διαφωνιών) έδωσε ο γραμματέας του Μέρα 25 με την σημερινή τοποθέτησή του για την διεθνή κατάσταση. Όπως ανέφερε «Δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, ούτε μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας. Υπάρχει ταξικός πόλεμος μέσα στην Ρωσία, ταξικός και εμφύλιος μέσα στην Ουκρανία, ταξικός πόλεμος μέσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Για να παραφράσουμε λοιπόν τον Μαρξ, δεν θα απελευθερωθεί η ελληνική εργατική τάξη, αν δεν απελευθερωθεί η αμερικανική εργατική τάξη».

Αν αυτά σας φαίνονται κάπως «ξένα» με την τρέχουσα προεκλογική πραγματικότητα στην Ελλάδα σας βεβαιώνουμε πως δεν είναι. Όχι πάντως για το τμήμα αυτό των ψηφοφόρων που κινείται «στα αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ και το Μέρα 25 έχει ανανεώσει τις σχέσεις του μετά την σύμπραξή του με στελέχη της Λαϊκής Ενότητας.

Όσο πιο μακριά

Όσο πιο μακριά γίνεται τοποθετεί τον εαυτό του το ΚΚΕ, από τις μετεκλογικές εξελίξεις. Κι όσο πλησιάζουν οι κάλπες τόσο περισσότερο το τονίζει. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας χθες στην Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκής ήταν σαφής: «Ας τους αφήσουμε να σπάνε το κεφάλι τους για το ποια θα είναι ακριβώς η σύνθεση της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης. Αν θα είναι δηλαδή, μονοκομματική ή συνεργασίας, αν θα είναι κυβέρνηση των «νικητών» ή των «ηττημένων», όπως τις λένε, αν και με ποιον από τους δυο θα πάει το ΠΑΣΟΚ -άλλος καημός κι αυτός- και πάει λέγοντας…».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα