Τα “Χρόνια Πολλά” του Ανδρουλάκη και το πραγματικό παιχνίδι στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 4'

Τι μας πρόσφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την χθεσινή του παρέμβαση στην Βουλή και τα πράγματα που γίνονται στην αξιωματική αντιπολίτευση μακριά από τα τηλεπαράθυρα.

Εορτολόγιο

Ομολογουμένως …πρωτότυπος ο τρόπος που διάλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης να αναφερθεί στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου. Μιλώντας στην Βουλή για τον κάτοχο του κινητού που «μόλυνε» κόσμο και κοσμάκη με Predator ανταλλάσσοντας ευχές.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στην Ν.Δ: «Για να πάμε και στον Ιανουάριο του 2021 στα μηνύματα από τον εν λόγω πολιτικό πρόσωπο. Το εορτολόγιο μας οδηγεί σε πολλά ονόματα, στον Αντώνη, στον Φώτη, στον Θανάση και στον Γρηγόρη. Ποιος είναι άραγε αυτός; Για να καταλάβει και ο ελληνικός λαός γιατί σπεύσατε στις 3 το ξημέρωμα να αλλοιώσετε την ανεξάρτητη αρχή».

Ακόμη και αν δεν βγει επισήμως άκρη με το περίφημο αυτό πρόσωπο, τουλάχιστον δεν θα ξεχάσουμε σε ποιους πρέπει να ευχηθούμε «Χρόνια Πολλά» τον πρώτο μήνα του 2024…

Διαφορές

Μάλλον έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ πως το ότι είναι πραγματικά «νέο» θα φανεί στο γήπεδο της πολιτικής. Εκεί όπου φαίνεται να «γίνεται παιχνίδι» έστω και αν αυτό δεν απασχολεί ιδιαιτέρως τα τηλεπαράθυρα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είχαμε χθες στην Βουλή όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για τη δημόσια διοίκηση. Ανάμεσα στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκαν ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης και η Θεοδώρα Τζάκρη. Ας δούμε τι είπαν:

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: «Ο ρόλος του κράτους έχει, πλέον, μετασχηματιστεί πλήρως. Οι λογικές της απόλυτης ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς, της αποδυνάμωσης της κρατικής παρέμβασης, οι λογικές ενός κράτους-τροχονόμου μεταξύ πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, έχουν παρέλθει, πλέον, ανεπιστρεπτί.  Η σύγχρονη προοδευτική τάση της εποχής μας, διεθνώς, μιλά για ένα κράτος- στρατηγό, ένα κράτος που μεριμνά για τη δημιουργία θεσμικής μνήμης στη διοίκηση, ένα κράτος που αντιμετωπίζει τις ανισότητες, διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και εγγυάται τη θωράκιση της κοινωνίας μας, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Ένα κράτος που απέναντι στη λογική της συγκεντροποίησης και καρτελοποίησης της οικονομίας -που προωθεί ο νεοφιλελευθερισμός- σχεδιάζει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων».

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: «Είμαστε υπέρ της διαρκούς αξιολόγησης των διοικήσεων, με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, με την εφαρμογή της κοινωνικής λογοδοσίας και πολιτικής λογοδοσίας που θα συμπληρωθεί από ένα πλαίσιο κοινωνικού ελέγχου, των πεπραγμένων της κάθε διοίκησης, στο οποίο θα συμμετέχουν με συμβουλευτικό τρόπο και με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνικών της διαβουλευτικής δημοκρατίας ομάδες πολιτών με ερωτηματολόγια δομημένα και διαφορετικές κατηγορίες stakeholders».

Οι διαφορές πολιτικής εμβάθυνσης εμφανείς. Όπως και οι διαφορές επιπέδου θα λέγαμε…

Όλοι κρινόμαστε

Μια και είπαμε για το νομοσχέδιο Κεραμέως ας καταγράψουμε και μία ενδιαφέρουσα έκκληση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Παραστατίδη. Ιδίως από την στιγμή που είχε ως αποδέκτη το ΑΣΕΠ. Το συμβούλιο που η κυβέρνηση προσκαλεί να μετάσχει στις επιτροπές αξιολόγησης των στελεχών του δημοσίου έχοντας όμως μειοψηφική παρουσία.

Όπως δήλωσε ο Στέφανος Παραστατίδης: «Θα συνιστούσε εξαιρετική αλλαγή παραδείγματος αν το ΑΣΕΠ υπερασπιζόμενο τον ρόλο του ως ανεξάρτητη αρχή, την αξιοπιστία, αλλά και την ίδια την άποψή του, όπως την έχει διατυπώσει σε σχετική με το θέμα έκθεσή του, δεν συνεργούσε με την αποδοχή της διακοσμητική συμμετοχής του σε μία διάτρητη διαδικασία στην οποία χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Όλοι κρινόμαστε».

Απαισιόδοξος ή αισιόδοξος;

Σαφέστατη και ξεκάθαρη η προειδοποίηση που απεύθυνε στους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης. Λέγοντας πως αν δεν υπάρξουν σοβαρές λύσεις η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να διατηρήσει αυτή την ιδιότητά της μόνον τυπικά. Μια και πολιτικά πιθανότατα θα βρεθεί στην 3η θέση στις επικείμενες ευρω-εκλογές.

Αν και εκ πρώτης όψεως στο «καμπανάκι» του έμπειρου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται μία απαισιόδοξη πρόβλεψη ίσως αυτό να μην ισχύει. Γιατί εκτός από την 3η θέση υπάρχει και η …4η.

Μάλιστα με τους ρυθμούς που φαίνεται να ανεβαίνει το ΚΚΕ, σε συνδυασμό με την αντιπολιτευτική τακτική του Στέφανου Κασσελάκη, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα