Τα υπογλώσσια της συνέντευξης, οι κάνουλες του Σκυλακάκη και ο αμετανόητος Λοβέρδος

Θα χρειαστούν πολλά ηρεμηστικά για να συνέλθούν όσοι βρίσκονται μεταξύ "σφύρας και άκμονος" μετά την συνέντευξη Μητσοτάκη. Ξεκινά και πάλι η κουβέντα για κάλπες, ο Σκυλακάκης ψάχνει λεφτά και ο Λοβέρδος επιμένει να κοιτάζει δεξια και να το λέει.

Τα μάθαμε όλα και τίποτε

Ε, αν ασχολείστε με την πολιτική και δεν ευχαριστηθήκατε και την χθεσινή μέρα είστε αχάριστοι. Από όλα είχε. Μπορεί βεβαίως να μην μάθαμε ποιος κάνει υποκλοπές σε αυτή την χώρα αλλά …μάθαμε όλα τα υπόλοιπα, για το πώς κυβερνιέται αύτη η χώρα. Αν δεν καταλάβατε ούτε τώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά.

Υπογλώσσια

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στον Αντέννα και τα όσα ακολούθησαν (κυρίως) είναι βέβαιο ότι θα έχουν άμεσες οικονομικές επιπτώσεις. Φήμες λένε ότι παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση στον φαρμακευτικό κλάδο. Κυρίως στην κατανάλωση υπογλωσσίων, ηρεμιστικών, αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών.

Βασικοί καταναλωτές γνωστοί αρθρογράφοι, πανελίστες, ρεπόρτερς και σχολιαστές με έντονο φιλο-κυβερνητικό στίγμα. Ιδίως όσοι μοιράζονται τον χρόνο και τον εργασιακό τους βίο κάπου μεταξύ των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης και των μέσων μεγάλου μιντιακού ομίλου. Αναμφισβήτητα οι περισσότεροι εξ αυτών είναι «μέτρ» των ελιγμών. Όμως ούτε «ούτε ψύλλος στον κόρφο τους» έτσι όπως «έκατσε η φάση».

Φυσιογνωμιστές

Να το καταγράψουμε πάντως πως με όποιο κομματικό επιτελείο κι αν μιλούσες χθες, είχε μια τάση προς τον «φυσιογνωμισμό». Άπαντες διέκριναν πανικό τόσο στο στήσιμο της συνέντευξης του Μητσοτάκη, όσο και στις απαντήσεις του. Κι επειδή οι «παροικούντες» γνωρίζουν περισσότερο από κάθε άλλον πως φέρονται οι πολιτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις, το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη.

Επίσης οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «εκλογών στο τέλος της 4ετίας» έπεισαν λιγότερο από κάθε άλλη φορά. Κι αυτό θα φανεί στις τακτικές των κομμάτων το επόμενο διάστημα.

Παρέμβαση Σακελαροπούλου;

Εξέπληξε η πρωτοβουλία των οργανώσεων των δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, περιφερειακές οργανώσεις) να ζητήσουν την παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις υποκλοπές.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς την Κατερίνα Σακελαροπούλου: «Να παρέμβετε, προκειμένου όλοι οι φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι η ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση των όποιων ευθυνών πρέπει να καταστούν άμεση προτεραιότητα».

Για να δούμε αν αυτή η έκκληση θα έχει αποτέλεσμα. Γιατί έως στιγμής η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έδειξε να έχει τέτοιες διαθέσεις.

Ανοίγει η κάνουλα;

Μπορεί το βαρόμετρο της επικαιρότητας να είναι άκρως πολιτικό, ωστόσο η κυβέρνηση δεν ξεχνά ότι στην οικονομία θα παιχτεί σε ένα μεγάλο βαθμό το “παιχνίδι”. Έτσι, δεν παρέλειψε χθες, δια στόματος αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, (σε συνέντευξη στο Ρ/Σ Real fm) να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί ανάκλησης ειδοποιητηρίων που απέστειλε η ΑΑΔΕ για επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για κάποιες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης κάποιες μικρές αστοχίες και λάθη σε σχέση με τους όρους που είχαν τεθεί δε θα οδηγήσουν σε “πέναλτι”. Ήδη, βέβαια, έχουν καταγραφεί αντιδράσεις καθώς πολλοί κάνουν λόγο για λάθη του συστήματος και εσφαλμένη ερμηνεία των διατάξεων του νόμου. «Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς λαμβάνουν ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ για την επιστροφή του συνόλου των επιστρεπτέων προκαταβολών που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα της πανδημικής κρίσης, είτε εφάπαξ, είτε εντόκως σε δόσεις». Αυτό σημειώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε επίσης πως εφόσον διαπιστωθούν τυπικές παραβάσεις στον όρο για τη απασχόληση – όπως για παράδειγμα η πρόσληψη να έγινε στις 4 του μήνα και όχι την 1η – θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις που θα απαλλάσσουν τους υπόχρεους από το βάρος της επιστροφής των ενισχύσεων.

Επίσης με βάση τον κ. Σκυλακάκη θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους παρέλειψαν να καταθέσουν δικαιολογητικά να το κάνουν ή ακόμη και να υπάρξει παράταση της προθεσμίας πληρωμής της οφειλής της επιστρεπτέας. Βέβαια, τονίζεται, ότι σε περιπτώσεις “καραμπινατης” παρανομίας, όπως π.χ. μη τήρηση της ρήτρας διατήρησης των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, μη υποβολή του Ε3 με τη φορολογική δήλωση το 2019, μ η υποβολή του Ε3 με τη φορολογική δήλωση για το 2020, αναδρομική διακοπή εργασιών δε θα δοθεί “αμνηστία”

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα περίπου 20.000 φορολογούμενοι ειδοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕ ότι θα πρέπει να ΑΑΔΕ το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, με το συνολικό άθροισμα να υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

“Food pass” και ΚΕΑ

Πάντως ο κ. Σκυλακάκης χθες άφησε και ανοιχτό για το 2023 την αναθεώρηση των κριτηρίων ακίνητης περιουσίας για τη λήψη του ΚΕΑ (Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης) καθώς πολλοί δικαιούχοι μένουν εκτός της “περιμέτρου προστασίας” λόγω ανόδου των αντικειμενικών αξιών. Ανάλογα έθεσε ως πρώτο στόχο την τιθάσευση το 2023 της ακρίβειας στα τρόφιμα με την “επιστράτευση” κάθε μέτρου. Εκλογές έρχονται, αναστάτωση και αναβρασμός υπάρχει και άρα τίποτα δεν αποκλείεται για ένα … food pass με μειώσεις ΦΠΑ ή άλλα μέτρα, που μέχρι σήμερα ούτε καν συζητώνται.

Πάλι ύμνοι στην Ν.Δ από τον Λοβέρδο

Φαίνεται πως …δυσκολεύεται ο Ανδρέας Λοβέρδος να μην δείχνει τις πολιτικές του τάσεις στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής στις δημόσιες δηλώσεις του. Έτσι μετά τα εγκωμιαστικά σχόλια για την κυβέρνηση Σαμαρά, χθές στην Βουλή εξήρε το έργο του Νίκου Δένδια (και της κυβέρνησης) στα θέματα της εξωτερικής πολιτική.

Σε συζήτηση ερώτησής του στην Βουλή απευθύνθηκε στον υπουργό Εξωτερικών λέγοντας ότι «στα μεγάλα θέματα τα έχουμε καταφέρει και αναφέρομαι στις διεθνείς συμφωνίες. Δεν έχω κόμπλεξ εγώ να πω ότι κάτι δεν είναι καλό. Όταν είναι καλό το λέω κι έτσι πιστεύω ότι ενισχύω και την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, που βοηθάει την πατρίδα μου».

Μάλιστα η συγκεκριμένη δήλωσή του έχει ειδικό βάρος, μια και τυγχάνει να είναι τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα