Το αναρμόδιο ΕΣΡ και η αναδίπλωση του Μαξίμου για τον Ράμμο

Τι δείχνουν τα κόλπα της κυβέρνησης για να στριμώξει τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και μια Ανεξάρτητη Αρχη για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ που θέλει να "τεμπελιάσει" την προεκλογική περίοδο

Δεν αλλάζουν στόχο

Όταν μια κυβέρνηση «παίρνει πίσω» αιφνιδιαστικά μία διάταξη που εισήγαγε εξίσου αιφνιδιαστικά για ψήφιση, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις …κακές της προθέσεις. Αυτό συνέβη και με το άρθρο που «φυτεύτηκε» στο ερανιστικό νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη ώστε να μπορεί να διωχθεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμος. Με την κατηγορία μάλιστα της παραβίασης του απορρήτου, στην υπόθεση των υποκλοπών.

Προφανώς στην εξέλιξη έπαιξε ρόλο (εκτός από την …δεδομένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ) η «ευρωπαϊκή» διάσταση που πήρε η υπόθεση μια και την εντόπισε η Σοφί Ιν Βελντ, ο εφιάλτης του Μαξίμου στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως επίσης και τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ που εκφράστηκαν στην Βουλή με δήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Πάντως οι προθέσεις της κυβέρνησης δεν αλλάζουν, για να εξηγούμαστε. Όπως εκτιμούσαν έγκυρες κυβερνητικές πηγές στο επίμαχο άρθρο παραμένει η δυνατότητα δίωξης ενός μέλους μιας ανεξάρτητης αρχής. Αρκεί να υποστηριχθεί ότι ενήργησε με δόλο. Κάτι που πολλές φορές έχουν πει ευθέως κυβερνητικά στελέχη για τον Χρήστο Ράμμο.

Αναρμόδιο

Αφού μιλάμε για Ανεξάρτητες Αρχές καλό είναι να πέσει λίγο φώς σε όσα έγιναν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Μια και από το 2019 το ΕΣΡ έχει «κόψει» τις ενημερώσεις προς τους δημοσιογράφους ώστε να δίνει και κάποιες δημόσιες εξηγήσεις για όσα κάνει.

Όπως για παράδειγμα το γιατί ο πρόεδρος του, Αθανάσιος Κουτρομάνος, δήλωσε πως το όργανο είναι «αναρμόδιο» για να εκδώσει οδηγία σχετικά με τα fake news κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτά παρά το γεγονός ότι στην επίμαχη συνεδρίαση της αρχής, νομικός σύμβουλος του οργάνου θύμισε ότι στο παρελθόν το ΕΣΡ έχει εκδώσει ανάλογες οδηγίες σε κάθε προεκλογική περίοδο.

Φαίνεται πως για κάποιους εκεί οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2023 ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες…

Δεν διαφωτίζει

Κάθε άλλο παρά διαφωτίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το αν θα αποσταλεί και άλλο πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. Παρότι αναγνωρίζει ότι η υπόθεση αυτή συνεχίζει να προβληματίζει την αντιπολίτευση αλλά και την κοινή γνώμη. Ιδίως μάλιστα ενόψει της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρέζνικοβ.

Όπως είπε στην Βουλή «έρχεται, ο ουκρανός υπουργός άμυνας για επίσκεψη. Φαντάζομαι, ότι θα γίνει πολλή συζήτηση, πολλή σπέκουλα, πολλές αναλύσεις για το τι έρχεται να ζητήσει, αν θα δώσουμε και αεροσκάφη. Θα οργιάζουν οι φήμες. Η θέση μας είναι από την πρώτη στιγμή σαφής και ξεκάθαρη: Δίνουμε ότι μπορούμε να δώσουμε, δεν δίνουμε τίποτα που θα αποδυνάμωνε στο ελάχιστο τις δικές μας αμυντικές δυνατότητες».

Σημάδια

Δεν λείπουν τα σημάδια σχετικά με το ότι στο «πίσω μέρος του μυαλού» της κυβέρνησης βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του νερού, το τελευταίο διάστημα. Ε’ σε αυτά προσθέστε άλλο ένα: Την αναπάντητη ερώτηση της Τόνιας Αντωνίου προς τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο κατά την διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Απευθυνόμενη στον υφυπουργό η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα του τι θα πράξει το υπουργείο από την στιγμή που «το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε προθεσμία 6 μηνών στο Υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις του και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, που τώρα βρίσκονται στο Υπερταμείο».

Απάντηση δεν έλαβε…

Ο Βαρουφάκης και το …επίμονο 2015

Τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2015 όπως φαίνεται θα απασχολούν τον Γιάνη Βαρουφάκη για πολύ καιρό ακόμη. Προκύπτει από τις ίδιες τις ανακοινώσεις του Μέρα 25 για τις περιοδείες του γραμματέα του.

Σύμφωνα με μία από αυτές ο Γιάννης Βαρουφάκης ρωτήθηκε – στην Κρήτη- για τα όσα έγιναν τότε και για το αν θα πρέπει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Η απάντηση του ήταν η εξής: «Αν είχαμε βγει το 2015 από το ευρώ θα είχαμε ζήσει μια σύντομη αλλά ακόμα πιο έντονη κρίση που θα διαρκούσε 18 μήνες, στο τέλος των οποίων η οικονομία θα είχε επιστρέψει στα επίπεδα πριν τη κρίση. Είμαι επίσης σίγουρος ότι σήμερα η ελληνική οικονομία θα πετούσε. Αν και παραμένω πεπεισμένος ότι η στάση μας να μην επιδιώξουμε την έξοδο από το ευρώ τότε ήταν σωστή, σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές της ρήξης που επιδιώκουμε διότι προσφέρουν ανάσα και ελπίδα για τον λαό, δεν μπορούν να γίνουν εντός του ευρώ»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα