Επίθεση δέχτηκε ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -  ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ / ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΘΟΣ - ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΑΠΘ (MOTIONTEAM // ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ / ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΘΟΣ - ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΑΠΘ (MOTIONTEAM // ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ) MOTIONTEAM

Ύβρεις και προπηλακισμοί στο πρόσωπο του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Α. Μάνθο από μερίδα φοιτητών. Διαβάστε γιατί

Ομάδα περίπου 70 με 80 φοιτητών μαζί με μέλη συλλόγων προσωπικού και υπαλλήλων που ματαίωσαν μια συνάντηση των μελών της εφορευτικής επιτροπής των επερχόμενων εκλογών.

Οι φοιτητές εισέβαλαν βίαια στην αίθουσα της ιατρικής σχολής όπου συνεδρίαζαν τα μέλη της εφορευτικής με τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Αναστάσιο Μάνθο.

Ο πρώην πρύτανης δέχτηκε φραστική επίθεση και προπηλακισμούς ενώ το επεισόδιο έληξε

Προπηλακισμούς και ύβρεις δέχθηκε ο πρώην πρύτανης χωρίς να συνεχιστούν οι αντεγκλήσεις, αφού όμως προηγουμένως η συγκέντρωση των υποψηφίων είχε ματαιωθεί.

Ο πρώην πρύτανης δήλωσε στο ράδιο Θεσσαλονίκης ότι απωθήθηκε βιαίως και προπηλακίστηκε με σκοπό να μην μπορέσει να πάρει τον φάκελό του και να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Οι φοιτητές απαιτούσαν από τον πρώην πρύτανη να παραιτηθεί, αντιδρώντας στο νέο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

"Τολμήστε να κάνετε εκλογές και θα δείτε τι θα πάθετε" φώναζαν οι φοιτητές, ενώ ο Α. Μάνθος τους είπε πως:  "Ζω σε δημοκρατία και μπορώ να έχω τη γνώμη μου και να την εκφράζω".

Εφαρμογή του νόμου για τη χορήγηση ασύλου

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί την πολιτεία να εφαρμοστεί ο νόμος για την χορήγηση ασύλου, που ψηφίστηκε πέρυσι.

Όπως σημειώνει η Ανεξάρτητη Αρχή, ο νόμος 3907/2011, που προβλέπει τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφύγων, καθώς και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, για τη διαχείριση μικτών ροών στα σημεία εισόδου, δεν έχει εφαρμοστεί και τονίζει ότι "η παράταση τής υφιστάμενης κατάστασης εκθέτει διεθνώς τη χώρα".

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ήδη αποστείλει στους αρμόδιους φορείς έκθεση αυτοψίας (που είχε πραγματοποιήσει από κοινού με την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην περιοχή του Έβρου), στην οποία καταγράφονται τα προβλήματα που διαπίστωσε, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:

* Ο εντοπισμός των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και η διαδικασία ασύλου,

* Η ακολουθούμενη πρακτική της επιβολής διοικητικής απέλασης και προσωρινής κράτησης αδιακρίτως στο σύνολο των εισερχομένων αλλοδαπών

* Στις άθλιες συνθήκες στους χώρους κράτησης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει δε, ότι παρότι πέρασαν εννέα μήνες από την αποστολή της έκθεσης στους αρμόδιους φορείς και παρά την ένταση των προβλημάτων, η κεντρική διοίκηση δεν έχει ανταποκριθεί στις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

SHARE:

24Media Network