AΒ Βασιλόπουλος: Με λάθος στοιχεία το πρόστιμο

AΒ Βασιλόπουλος: Με λάθος στοιχεία το πρόστιμο
ΑΒ Βασιλόπουλος InTime

Στις λανθασμένες παραμέτρους σε σχέση με την επιβολή προστίμου, πηγές της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος ανέφεραν ότι περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, και τη σύγκριση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε χρονική περίοδο μικρότερη του έτους.

“Αβάσιμο” χαρακτηρίζουν το πρόστιμο των 319.000 ευρώ, που επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης, πηγές του σούπερ μάρκετ, ΑΒ Βασιλόπουλος, τονίζοντας πως από την έναρξη του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» η εταιρεία τους κάνει κάθε προσπάθεια για την στήριξη της εν λόγω κυβερνητικής ενέργειας, έχοντας χάσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ, πουλώντας αρκετά προϊόντα ακόμα και κάτω του κόστους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν είναι πολλοί, πράγμα, που ενδεχομένως να οδηγεί σε «λάθος» συμπεράσματα. Αναλυτικά επισημαίνουν ότι:

  • είναι λάθος να μιλάμε για αθέμιτη κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους ενός μεμονωμένου προϊόντος και μόνο
  • δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τυχόν αυξήσεις των λειτουργικών εξόδων μιας εταιρείας αγνοώντας έτσι αν μιλάμε τελικά για πραγματικό κέρδος ή ζημία
  • επιβάλλεται η διατήρηση σταθερής τιμής μικτού περιθωρίου, καθώς και μειωμένης τιμής μικτού περιθωρίου κέρδους για μια σειρά από προϊόντα (οι διατάξεις του άρθρου 87 του Ν. 4986/2022), χωρίς, όμως, να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι οι τιμές αυτές δεν αποτελούν πραγματικό κέρδος για την επιχείρηση.

Κάνουν, επίσης, λόγο για σύγκριση ανόμοιων μεγεθών.

Για παράδειγμα, όταν το προηγούμενο έτος κάποιος ελεγχόμενος κωδικός δεν είχε πωλήσεις, η ΔΙΜΕΑ έπαιρνε για σύγκριση το Μικτό Περιθώριο κέρδους της εταιρείας από τις οικονομικές καταστάσεις του προηγούμενου έτους.

Στην πραγματικότητα, όμως, όπως αναφέρουν οι πηγές του σούπερ μάρκετ, δεν μπορεί να συγκριθεί η κερδοφορία ενός κωδικού με τη συνολική κερδοφορία μίας εταιρείας, αφού για την εξεύρεση του μικτού περιθωρίου κέρδους του συνόλου του έτους μιας εταιρείας, προσμετρούνται κι άλλα μεγέθη, που σχετίζονται με τα λειτουργικά κόστη αυτής.

Στις λανθασμένες παραμέτρους περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, και τη σύγκριση του μικτού περιθώριου κέρδους σε χρονική περίοδο μικρότερη του έτους, καθώς όπως τονίζουν αυτό οδηγεί σε στρεβλά συμπεράσματα.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι μόνο με περίοδο αναφοράς ενός ακεραίου έτους μπορεί με ασφάλεια να βγει συμπέρασμα, επειδή στην λειτουργία της αγοράς λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, προωθητικές ενέργειες οι οποίες επηρεάζουν τόσο την τελική τιμή πώλησης όσο και το κόστος των προϊόντων.

Τέλος, θεωρούν ότι ως βάση υπολογισμού του προστίμου, λαμβάνονται υπ’ όψιν όχι μόνο τα προϊόντα που έχουν πουληθεί, αλλά και τα αποθέματα, με συνέπεια να επιβάλλεται πρόστιμο και για εμπορεύματα, που ακόμη δεν έχουν πωληθεί και απλά εικάζεται ότι έχουν ήδη πουληθεί και η εταιρεία έχει ήδη αποκομίσει το όφελος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα