Χαλυβουργική: Ενδοοικογενειακή διαμάχη πάνω από τα συντρίμμια

Χαλυβουργική: Ενδοοικογενειακή διαμάχη πάνω από τα συντρίμμια
Φωτό αρχείο. Η Χαλυβουργική Eurokinissi

Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο επαναλειτουργίας της Χαλυβουργικής το οποίο προτάσσουν οι γιοι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου; Οι τράπεζες, τα χρέη και η ιστορία κατάρρευσης του κλάδου

Η επιστολή-απάντηση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, στα όσα ισχυρίστηκαν οι γιοι του Γιώργος και Παναγιώτης περί “χρημάτων που υπάρχουν για τη Χαλυβουργική”, πρόσθεσε ένα ακόμα επεισόδιο σε μια ενδοοικογενειακή κόντρα, που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί με αμείωση ένταση.

Πρόκειται για μια διαμάχη που μετρά πολλές επιστολές, αλληλοκατηγορίες και οικογενειακά μυστικά, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η αντιπαράθεση διαρκεί εδώ και τρία χρόνια και έγινε ευρύτερα γνωστή τους τελευταίους μήνες με αφορμή την διακοπή ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής.

Χρησιμοποιείτε την Χαλυβουργική

“Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω ποιος ήταν ο λόγος που τον Δεκέμβριο του 2015 ξεκινήσατε την απίστευτη ανταρσία εναντίον μου με τόσα πολλά ψέματα και τόσες πολλές βρισιές που δεν τις αντέχει κανένας άνθρωπος και πόσο μάλλον ένας πατέρας. Έκανα ιώβειο υπομονή αλλά στο τέλος αναγκάσθηκα να καταφύγω ενώπιον της δικαιοσύνης και να διατηρήσω την αξιοπρέπεια και την υστεροφημία μου. Τώρα που καταλάβατε ότι πλέον τα ψέματα τελείωσαν και όλες εκείνες οι ψεύτικες απαιτήσεις που διατυπώσατε για πρώτη φορά εναντίον μου τον Δεκέμβριο του 2015 καταρρέουν ενώπιον των Δικαστηρίων αποφασίσατε με δόλιο και απίστευτο τρόπο να ισχυρισθείτε ότι έχω άνοια από το 2013 (!!!)” είχε αναφέρει πριν από λίγες εβδομάδες ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος αναφορικά με τη στάση των δύο παιδιών του.

Όπως τόνιζε “Από την αρχή είχα καταλάβει ότι θα χρησιμοποιούσατε το θέμα της Χαλυβουργικής για να επηρεάσετε την κρίση του δικαστού που δίκασε στις 19.10.2018 την ντροπιαστική αίτησή σας για δικαστική συμπαράσταση. Όταν αντιληφθήκατε ότι τα αποδεικτικά μέσα που προσκόμισα στο δικαστήριο είναι συντριπτικά εναντίον των αναληθών ισχυρισμών σας αποφασίσατε να ακολουθήσετε μια ανοίκεια και αήθη τακτική εναντίον μου, μέσω δημοσιευμάτων του ημερήσιου τύπου με προφανή αλλά ατελέσφορο σκοπό να επηρεάσετε τη δικαστική κρίση. Δεν ντραπήκατε να υποστώ τον εξευτελισμό να με εξετάζουν για δήθεν άνοια διάσημοι επιστήμονες οι οποίοι βέβαια ομοφώνως και με λεπτομερείς δικές τους γνωματεύσεις έχουν αποφανθεί για την άριστη διανοητική και ψυχική κατάστασή μου;”

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Μπορεί η Χαλυβουργική να είναι ένα φάντασμα του εαυτού της το οποίο το γνωρίζουν τόσο οι μέτοχοι όσο οι τράπεζες, όσο και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι (σ.σ. 170 εκ περιτροπής από μερικές χιλιάδες που απασχολούσε μέχρι πριν από μερικά χρόνια) όμως οι δύο πλευρές της οικογένειας Αγγελόπουλου φαίνονται να έχουν διαφορετική στάση. Ο πατέρας Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναλειτουργίας της χαλυβουργίας δίνοντας στοιχεία που κανείς δεν έχει αμφισβητήσει (σ.σ. χαμηλή ζήτηση, υψηλό ενεργειακό κόστος, αδυναμία εξαγωγών εξαιτίας του ανταγωνισμού) ενώ οι γιοι του κάνουν λόγο για επαναλειτουργία χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό κάποιο βιώσιμο business plan.

Μάλιστα η νομική υπεράσπιση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου χρησιμοποιεί ως όπλο την στάση του αυτή για να αποδείξει ότι δεν πάσχει από άνοια. “Ποιος έχοντας σώας τας φρένας θα δαπανούσε για να επενδύσει στην χαλυβουργία στην Ελλάδα σήμερα;” αναρωτιούνται. Για την ιστορία να πούμε ότι το 2013 – πέντε χρόνια δηλαδή πριν – το εργοστάσιο δεν είχε λειτουργήσει ούτε 60 ημέρες με αποτέλεσμα στις αρχές του 2014 η διοίκηση να θέσει το 80% του τότε προσωπικού σε διαθεσιμότητα ενώ είχε προηγηθεί και εθελουσία έξοδος 160 ατόμων. Μπορεί να ήταν μία δύσκολη απόφαση όμως για χρόνια η Χαλυβουργική, για να παραμείνει στην αγορά, επιδοτούσε τις εξαγωγές της προσθέτοντας ζημιές. Αποτέλεσμα το 2014 οι πωλήσεις της Χαλυβουργικής να είναι 15 εκατ. και οι ζημιές της 35,8 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες, που με τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί έχουν τον πρώτο λόγο, μπορεί να “βολεύονται” προς το παρόν από την πιθανή επαναλειτουργία της Χαλυβουργικής καθώς τα 490 και πλέον εκατομμύρια δεν εγγράφονται ως ζημιές στους ισολογισμούς τους. Θα πρέπει όμως όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή να κατατεθεί business plan να το εγκρίνουν με όρους 2019. Δηλαδή με ρεαλισμό. Να εξετάσουν εάν οι άνθρωποι που βλέπουν επαναλειτουργία μίας βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα έχουν γνώση του αντικειμένου (σε αυτά δεν μετράει μόνο η οικογενειακή παράδοση) ή απλώς χρησιμοποιούν το “κουφάρι” της για ίδια συμφέροντα.

Σύμφωνα με την πλευρά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, η επαναλειτουργία της Χαλυβουργικής δεν είναι παρά ένα “λαϊκό παραμύθι” με στόχο να επηρεαστεί η δικαιοσύνη στο αίτημα των αδελφών Αγγελόπουλου για δικαστικό συμπαραστάτη στον πατέρα τους.

Αυτό άλλωστε υποστηρίζει και στη σημερινή επιστολή του, σημειώνοντας σκωπτικά ότι “οι μικρομέτοχοι της εταιρείας Παναγιώτης και Γεωργίος Αγγελοπούλος, έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να εισφέρουν χρήματα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου”.

Πληροφορίες θέλουν ότι το πρόσωπο που επιδιώκουν να τοποθετηθεί είναι από την διοίκηση της Χαλυβουργικής ώστε με πρόσχημα την σωτηρία της πάλαι ποτέ ισχυρής βιομηχανίας να “ελέγξουν” και την περιουσία του πατέρα τους.

Η δικαστική απόφαση που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα