Δ. Κοδέλλας: «Τα Special Olympics Hellas συμβάλλουν σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, με όχημα τη συμπερίληψη»

Διαβάζεται σε 6'
Δ. Κοδέλλας: «Τα Special Olympics Hellas συμβάλλουν σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, με όχημα τη συμπερίληψη»
Από αριστερά: Παναγιώτης Παπαδόδημας, Επιτελικός Διευθυντής Διοίκησης & Μετασχηματισμού Attica Group Κυριάκος Μάγειρας, Πρόεδρος Attica Group Άρτεμις Βασιλικοπούλου, Εθνική Διευθύντρια Special Olympics Hellas Διονύσης Κοδέλλας, Πρόεδρος Special Olympics Hellas Πάνος Δικαίος, Διευθύνων Σύμβουλος Attica Group Διονύσης Θεοδωράτος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Attica Group

Τα Special Olympics Hellas, αποτελούν τον πιο μεγάλο και ενεργό, αθλητικό και εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό για άτομα με νοητική αναπηρία

Eδώ και 36 ολόκληρα χρόνια, τα Special Olympics Hellas στηρίζουν και βοηθούν συνανθρώπους μας να βγουν από το σπίτι και να ενταχθούν στην κοινωνία, μέσω του αθλητισμού. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 1500 αθλητές, 150 προπονητικά και 7 παράλληλα προγράμματα, 26 αθλήματα, είναι ο μέχρι σήμερα εντυπωσιακός απολογισμός των ενεργειών ενός Οργανισμού που λειτουργεί αδιάκοπα και με ενθουσιασμό εκτελεί την υψηλή αποστολή του. Ο Πρόεδρος των Special OlympicsHellas,Διονύσιος Κοδέλλας, Πρέσβυςε.τ., μιλά για την ήδη εναετή θητεία του στο τιμόνι του Οργανισμού βάζοντας την έμφασηστην εντελώς πρόσφατη τριετή συμφωνία που υπεγράφη με τον Όμιλο Attica για την ενίσχυση προγράμματος ένταξηςκαι συμπερίληψης, μέσω του αθλητισμού στη νησιωτική Ελλάδα.

-Πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε στην Ελλάδα πράξη την έννοια της συμπερίληψης;

«Παλαιότερα, οι κοινωφελείς δράσεις των Οργανώσεων, των ευαισθητοποιημένων πολιτών, χορηγών και των χρηματοδοτών που απευθύνονταν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, διοχέτευαν τη βοήθειά τους κατά κύριο λόγο στην κάλυψη των εμφανών αναγκών και γενικότερα στη “φιλανθρωπία”. Όμως,οι καιροί έχουν αλλάξει. Η ελληνική κοινωνία κάνοντας ένα επόμενο, ουσιαστικό βήμα, περνά έμπρακτα στην επόμενη σελίδα, εστιάζοντας τις προσπάθειές της στη δημιουργίαενός περιβάλλοντος ουσιαστικής ένταξης, ώστε όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητά τους, να μπορούν να εξελίσσονται, να ενδυναμώνονται, να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, να ζουν αυτόνομα».

-Τι σας έχει διδάξει η μακρά και επιτυχημένη θητεία σας στα Special Olympics Hellas;

«Έχοντας διαπιστώσει, μέσα από την καθημερινή επαφή με τους αθλητές μας και τις οικογένειές τους, τον αποκλεισμό που βιώνουν τα άτομα με νοητική αναπηρία καθώς και τα στερεότυπα, που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν, είναι φανερό ότι μόνο με πίστη, επιμονή και συνέπεια μπορούμε να πετύχουμε την αποστολή μας. Νιώθοντας την ανάγκη των αθλητών και των οικογενειών τους να βγουν από το σπίτι, να κοινωνικοποιηθούν, να εργαστούν, να έχουν τις δικές τους αγαπημένες ασχολίες, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, βρισκόμαστε σταθερά δίπλα τους δημιουργώντας όλες αυτές τις συνθήκες που θα τους διευκολύνουν στην πορεία τους προς την πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Γι’ αυτό ακριβώς, μέσα από τα αθλητικά προγράμματά μας που, πέρα από την Αθήνα, υλοποιούνται σε πολλές περιοχές στηνηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, συνδράμουμε ουσιαστικά στις προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων με νοητική αναπηρία να βρουν διέξοδο και τρόπο έκφρασης στον αθλητισμό, να έχουν σωματική και ψυχική ευεξία, να πιστέψουν στον εαυτό τους. Όμως, οι αθλητές μας δεν παραμένουν μόνο αθλητές. Μέσω του αθλητισμού εξελίσσονται σε σημείο να μπορούν να ενεργούν σε τομείς όπως εθελοντισμός, προπονητική, διαιτησία, αλλά και να βρίσκουν εργασίες στην ελεύθερη αγορά».

-Στις πόλεις της περιφέρειας, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για πρωτοβουλίες συμπερίληψης ατόμων με νοητική αναπηρία σε συλλογικές δράσεις; Ποια είναι η εμπειρία σας από τις δράσεις των Special OlympicsHellas;

«Ανάγκες πάντοτε θα υπάρχουν. Παρά το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες μας για συμπερίληψη ατόμων με νοητική αναπηρία είναι επιτυχείς, τα specialOlympicsδεν εφησυχάζονται. Πάντα θα αναζητούμε επιπλέον τρόπους και πρωτοβουλίες για να καλύψουμε τις ανάγκες που όπως αντιλαμβάνεστε δεν παύουν να υπάρχουν. Η περιφέρεια παρά τις κατά καιρούς ενημερώσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, δεν έχει κατορθώσει ακόμη να περάσεις τις προκαταλήψεις. Αποτέλεσμα, οι διαθέσιμες ευκαιρίες για εκπαίδευση, δημιουργική ενασχόληση και επαγγελματική αποκατάσταση αρκετά μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες που συναντά κανείς στην Αθήνα και σε μεγάλα αστικά κέντρα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Αυτή τη στιγμή, υλοποιούμε πανελλαδικά 150 προπονητικά προγράμματα, ενώπαράλληλα, ενθαρρύνουμε τη δωρεάν συμμετοχή όλο και περισσότερων αθλητών από όλη την Ελλάδα στους κάθε είδους Αγώνες που οργανώνουμε είτε αυτοί είναι Πανελλήνιοι, είτε Ευρωπαϊκοί είτε Παγκόσμιοι. Στο σημείο αυτό θέλω να υπογραμμίσω, ότι τα SpecialOlympicsHellasκαλύπτουν όχι μόνο τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό στους αθλητές και τους συνοδούς τους, αλλά και όλα ανεξαιρέτως τα έξοδα μετακίνησης, εντός και εκτός Ελλάδος, διαμονής, διατροφής. Η πολιτική μας αυτή αφαιρεί από τις οικογένειες των αθλητών μας την ανησυχία το οικονομικού άγχος που, όπως είναι κατανοητό, θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δράσεις».

– Πόσο σημαντική είναι λοιπόν η τριετής συμφωνία που υπέγραψαν τα Special Olympics Hellas με τον Όμιλο Attica και τι περιλαμβάνει;

«Η τριετής συμφωνία που υπογράψαμε με τον Όμιλο Atticaμας ικανοποιεί πολύπλευρα, για τον λόγον ότι, πέραν ότι θέτει τα θεμέλια μίας πολύ σημαντικής συνεργασίας, είναι μία ισχυρή έκφραση εμπιστοσύνης στην αποστολή που επιτελούμε.Αποστολή που θα στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειές μας για τη συμπερίληψη ατόμων, που ζουν σε ελληνικά νησιά, και δεν έχουν την ευκαιρίανα ζήσουν τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει η ένταξη τους στα προγράμματα των Special Olympics.

Η τριετής χορηγία για τα έτη 2024, 2025 2026 στοχεύει στην ίδρυση προγραμμάτων σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, καθώς και στην ενίσχυση ήδη υφισταμένων στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, που θα περιλαμβάνουν νέα αθλήματα στα ήδη υπάρχοντα, αναζήτηση και ένταξη νέων καθηγητών Φυσικής Αγωγής εκπαιδεύοντάς τους στους κανονισμούς και στη φιλοσοφία των Special Olympics, συνεργασία με Αθλητικούς Τοπικούς Συλλόγους, ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας, ενισχύοντας το πρόγραμμα εθελοντισμού και τις ήδη υπάρχουσες δράσεις των Special Olympics.

Εξίσου σημαντικά από τη χρυσή χορηγία του Ομίλου της Attica θα επωφεληθεί και το Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί» – «Play Unified: Learn Unified» των Special Olympics International, το οποίο εφαρμόζεται σε 21 χώρες και αποτελεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν μαζί (μικτές ομάδες) σε αθλητικές δράσεις. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 10 Σχολεία Γενικής και Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τα νησιά των Κυκλάδων (Σύρος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη), 8 Σχολεία Γενικής και Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα νησιά του Β. Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος), με συμμετοχή 260 μαθητών, και 30 εκπαιδευτικών».

-Τι σημαίνει για εσάς η σύμπραξη με τον Όμιλο Attica;

«Η σύμπραξη με τον Όμιλο Atticaθα δώσει μία επιπλέον νέα, ώθηση στην ευγενή αποστολή των SpecialOlympics, θα δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη επέκταση και σε περιοχές που η έννοια αθλητισμός είναι άγνωστη,και θα ανανεώσει τον ενθουσιασμό όλων των στελεχών των SpecialOlympics.

Στην υπογραφή της συμφωνίας στην έδρα των SpecialOlympicsHellas, παρουσία αθλητών, προπονητών και εθελοντών μας η λέξη που είπαμε από κοινού με τον Πρόεδρο του Ομίλου Attica, Κυριάκο Μάγειρα, περιέλαβε όλη την ουσία και τις προσδοκίες που απορρέουν από αυτή. «Σαλπάρουμε!».

Ο Όμιλος Attica θα μας βοηθήσει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο σε όλα τα νησιά όπου δραστηριοποιείται, ώστε να συμβάλλουμε ενεργά στη δημιουργία μιας κοινωνίας με κύρια χαρακτηριστικά την ένταξη και την αποδοχή.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα