Ο Παναγιωτάκης θέλει οι πολίτες να πληρώσουν τα σπασμένα της ΔΕΗ

Ο Παναγιωτάκης θέλει οι πολίτες να πληρώσουν τα σπασμένα της ΔΕΗ
Στιγμιότυπο από την Γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019. Eurokinissi

Στο παρά πέντε της ολικής κατάρρευσης της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θυμήθηκε τον στρατηγικό επενδυτή. Έκανε αναφορά για αύξηση των τιμολογίων και διερωτήθηκε έως πότε ο όμιλος "θα επωμίζεται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο". Τι είπε για το προσωπικό και το κόστος της μισθοδοσίας.

Αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του Ομίλου που θα επιλύουν σειρά από προβλήματα ή στρατηγικό επενδυτή και επενδύσεις οι δυο… δρόμοι για τη ΔΕΗ.  

Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κατά των καταναλωτών, ζητώντας -έστω και έμμεσα- αύξηση των τιμολογίων καθώς και να μην επωμίζεται από εδώ και στο εξής ο Οργανισμός τις υποχρεώσεις της πολιτείας όπως τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια.  

Ο κ. Παναγιωτάκης, ενώπιον της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ανέφερε ότι δύο είναι πλέον οι επιλογές που διανοίγονται για την πορεία και το μέλλον της ΔΕΗ, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. Είτε θα ακολουθηθεί το μοντέλο της παραμονής του πλειοψηφικού πακέτου στο Δημόσιο είτε της πώλησης μεριδίου σε στρατηγικό επενδυτή.

Μάλιστα για τη δεύτερη περίπτωση, κάτι που θυμήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ η ΔΕΗ είναι ήδη στο χείλος του γκρεμού, σημείωσε ότι στο ενδεχόμενο που πουληθεί μειοψηφικό πακέτο σε στρατηγικό επενδυτή τότε η κίνηση αυτή θα πρέπει να προηγηθεί της όποιας επενδυτικής απόφασης για πώληση παραγωγικών “πακέτων”.

Για την διατήρηση του υφιστάμενου ιδιοκτησιακού μοντέλου της ΔΕΗ, με την πλειοψηφία να την έχει το Δημόσιο, τότε θα πρέπει να ακολουθήσουν άμεσα αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του Ομίλου, είπε ο κ. Παναγιωτάκης, ζητώντας παράλληλα να επιλυθούν νομοθετικά μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στις προμήθειες, τις αναθέσεις, τις προσλήψεις και τη λειτουργία της αγοράς, έτσι ώστε ο Όμιλος να λειτουργήσει με καθαρά επιχειρηματικούς όρους και χωρίς τον σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους.

Αναφερόμενος στις φημολογίες περί της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ υπογράμμισε πως «η ΔΕΗ μπορεί σίγουρα να ανακάμψει και να γίνει σημαντικά κερδοφόρα με μικρές, απόλυτα διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις της κατανάλωσης», προσθέτοντας ότι είναι εύλογο όλες οι κυβερνήσεις να μη θέλουν να αυξάνεται το ρεύμα και η ΔΕΗ κάνει ότι μπορεί για να απορροφήσει την αύξηση του κόστους «αλλά ως πότε;».

Ο κ. Παναγιωτάκης απέρριψε παράλληλα τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και πως καταρρέει καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αποσαφηνίσουν την άποψή τους για το ρόλο της ΔΕΗ στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι ελεύθερη να δράσει ως εταιρεία με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και να μην επωμίζεται βάρη που αποτελούν υποχρεώσεις της Πολιτείας όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Σχετικά με τα αρνητικά αποτελέσματα του 2018 ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε ότι οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η αύξηση του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και στη μείωση των πωλήσεων.

Έκανε αναλυτική αναφορά στις προβλέψεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της ΔΕΗ που είναι σε εφαρμογή, τονίζοντας ότι η επιχείρηση είναι εντός στόχων σε όλες τις επιμέρους παραμέτρους που περιλαμβάνονται σε αυτό. Συγκεκριμένα, στη μείωση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, στον περιορισμό του προσωπικού και του κόστους μισθοδοσίας, στις ελεγχόμενες δαπάνες, στις επενδύσεις στο δίκτυο διανομής και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν την επιχείρηση ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

-Η ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που δεν έχει δικαίωμα να αυξάνει τις πωλήσεις της αλλά πρέπει βάσει μνημονιακού στόχου να τις μειώνει.

-Παρά τις δυσκολίες η επιχείρηση παραμένει ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στη χώρα. Οι επενδύσεις του 2018 έφτασαν στα 746,7 εκατομμύρια ευρώ.

– Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει στηρίξει τη βιομηχανία και την ανταγωνιστικότητά της, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας έκανε προσφυγή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος. Με τέτοιου είδους άστοχες ενέργειες πυροβολούν τα πόδια τους. Αναμένουμε με αγωνία κάποιο σήμα από τις Βρυξέλλες σχετικά με την έγκριση του μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος.

– Η σχέση με το διαχειριστή του Δικτύου Διανομής πρέπει να γίνει πιο τυπική και θεσμική. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρική της ΔΕΗ αλλά γιαυτό ακριβώς πολλές φορές δίνουν προτεραιότητα στους ιδιώτες προμηθευτές. Η ΔΕΗ πρέπει να εμπλακεί ενεργά στο πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών. Είναι υπό συζήτηση η δημιουργία κοινής εταιρείας που θα παρέχει υπηρεσίες φύλαξης, μηχανογράφησης, κ.α. στον όμιλο αλλά και σε τρίτους.

-Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ απευθύνονται στη βαλκανική αγορά και όχι μόνο στην ελληνική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάρει μέτρα ώστε να μην έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα οι γειτονικές χώρες που δεν επιβαρύνονται με το κόστος διοξειδίου του άνθρακα, οπότε οι μονάδες μας θα αποκτήσουν άλλη αξία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα