Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο δεινός αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που “έφυγε” με χρέη

Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο δεινός αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που “έφυγε” με χρέη
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς sooc

Η ίδρυση της Interamerican, των τραπεζών και των επιχειρήσεων που ανέδειξαν το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Τα μεγάλα deals που απέφεραν δισεκατομμύρια. Οι ζημιογόνες δουλειές και η ενασχόληση με τα media. Τα μεγάλα χρέη και οι πλειστηριασμοί.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς υπήρξε ένας από τους πλέον επιτυχημένους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες της σύγχρονης Ελλάδας, δραστηριοποιούμενος δε σε χρηματοοικονομικούς κλάδους, μακριά από τον παραδοσιακά βαρύ τομέα της βιομηχανίας. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους που σύναψαν ιστορικά διεθνή deals, τα οποία απέφεραν υπεραξίες δισεκατομμυρίων.

Από την άλλη πλευρά, η ενασχόληση του με δεκάδες επιχειρήσεις και κυρίως με τα media– μέσω του Alpha TV– φαίνεται πως του στοίχισαν με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, να εμφανίζεται καταχρεωμένος στις τράπεζες ενώ η σημαντική ακίνητη περιουσία του άρχισε σταδιακά να βγαίνει στο σφυρί.

Από απλός ασφαλιστής ιδρυτής της Interamerican

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως απλός ασφαλιστής ενώ το 1968 ίδρυσε την δική του ασφαλιστική που το 1971 έγινε πλέον ανώνυμη εταιρεία και άρχισε να παίρνει σημαντικό μερίδιο σε μια αναδυόμενη αγορά. Η Interamerican έμελλε να μεγαλώσει και να καθιερωθεί στον ελληνικό χώρο τα επόμενα 30 χρόνια.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς eurokinissi

Το 2001, ο Δ. Κοντομηνάς σε πανηγυρικό τόνο από την Αίγλη Ζαππείου ανακοίνωσε πως η ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία EUREKO εξαγόρασε το 54,4% των μετοχών της Interamerican από τον Δημήτρη Κοντομηνά έναντι 977 εκατ. ευρώ, ποσού ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής.

Επενδύσεις από τις τράπεζες μέχρι το ποδόσφαιρο

Ανάμεσα στα ασφαλιστικά deals, ο Κοντομηνάς επένδυσε σε τράπεζες και στον κλάδο ιδιωτικής υγείας. Συγκεκριμένα, το 1987 ίδρυσε σε συνεργασία με την γαλλική UAP την τράπεζα Interbank, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την EFG Eurobank. Αργότερα, σε συνεργασία αυτή τη φορά με την πορτογαλική BCP, ίδρυσε στην Ελλάδα τη NovaBank, η οποία το 2006 μετονομάστηκε σε Millenium Bank και το 2013 εξαγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Με την Ευρωκλινική Αθηνών έκανε την είσοδό του στον τομέα της Υγείας, με τις κινηματογραφικές αίθουσες Village Roadshow Greece μπήκε το 2009 στον χώρο του θεάματος και με την Interjet ασχολήθηκε με τις μεταφορές με αεροσκάφη και ελικόπτερα. Διείδε από τους πρώτους τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και το 1987 προχώρησε στη σύσταση της Intertrust AΕΔΑΚ η οποία σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σε ενεργητικό εταιρείες διαχείρισης Α/Κ. Ακολουθεί η επέκταση στην κινητή τηλεφωνία καθώς οι νεοεισερχόμενες τότε υπηρεσίες έχουν ανάγκη από οργανωμένα δίκτυα πωλήσεων. Στήνει τη Mobitel και αποκτά το 5% της Stet. Ταυτόχρονα, ανοίγεται στην πληροφορική ιδρύοντας την Intertech και την Ιντερτυπ η οποία συγχωνεύτηκε αργότερα με την Επιφάνεια με στόχο την επέκταση στο χώρο της έντυπης πληροφορικής.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς eurokinissi

Ακόμη επένδυσε και σε εταιρεία βιολογικής καλλιέργειας, την Green Farm, ενώ περνώντας και από τον τομέα του αθλητισμού βρέθηκε ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης για το διάστημα 1998-2001. Τέλος η ενασχόλησή του με την τηλεόραση και τον Alpha TV, αλλά και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Alpha σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπήρξε από τις δραστηριότητες στις οποίες επένδυε, «καίγοντας» σημαντικά κεφάλαια.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως η περιουσία του έχει πλέον εξαϋλωθεί

Από το 2001 έως το 2005 μόνο από την πώληση της Interamerican και της NOVA Bank αποκόμισε σε μετρητά και μετοχές 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που χρηματοδότησε τις επενδύσεις του χωρίς ωστόσο να αποδίδει. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως η περιουσία του έχει πλέον εξαϋλωθεί, με εμβληματικά ακίνητα και σκάφη (κτήμα στη Βαρυμπόμπη, διαμέρισμα στην Ηρώδου Αττικού και στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, σπίτια σε Υδρα και Πόρτο Χέλι) να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Φίλοι, συνεργάτες, και ανταγωνιστές χαρακτήριζαν τον Κοντομηνά ως εξαιρετικά γαλαντόμο άνθρωπο, που μοίραζε χρήμα σε δικούς του ανθρώπους, αλλά και σε όσους συνεργαζόταν. Δεν επρόκειτο για αφέλεια, αλλά για επιλογή, και αποτύπωνε τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιλαμβανόταν τη σχέση με το χρήμα αλλά και την εξασφάλιση ικανοποιημένων υπαλλήλων.

Η τελευταία γνωστή συναλλαγή αφορούσε την μεταβίβαση των μετοχών του Alpha TV στην Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, συμφωνία που εκτέλεσε για λογαριασμό Κοντομηνά, η κόρη του Μαρία, καθώς ο ίδιος βρισκόταν ήδη από το 2019 σε κακή κατάσταση με οξυμένα προβλήματα υγείας, που τον υποχρέωσαν σε μακρά νοσηλεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα