Διώξεις για την πώληση ΟΠΑΠ στην Emma Delta

ΑΘΗΝΑ-Αποσφραγίζονται οι προσφορές για τον ΟΠΑΠ.
Σήμερα αναμένεται να αποσφραγιστούν οι δεσμευτικές προσφορές που κατέθεσαν οι δύο διεκδικητές του 33% των μετοχών και του managment του ΟΠΑΠ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Αποσφραγίζονται οι προσφορές για τον ΟΠΑΠ. Σήμερα αναμένεται να αποσφραγιστούν οι δεσμευτικές προσφορές που κατέθεσαν οι δύο διεκδικητές του 33% των μετοχών και του managment του ΟΠΑΠ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Η Εισαγγελία Διαφθοράς προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων αναφορικά με σκέλος της έρευνας που διενεργείται γα την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd

Στο "στόχαστρο" της Δικαιοσύνης έχει μπει το τέως διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο είχε ανατεθεί η πώληση μέρους της περιουσίας του Δημοσιου, με την Εισαγγελία Διαφθοράς να ασκεί ακόμη μία ποινική δίωξη, αυτή τη φορά αναφορικά με την πώληση του ΟΠΑΠ.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης,για το σκέλος που αφορούσε στα όσα έλαβαν χώρα κατά την εκκαθάριση του τιμήματος που περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd, οι εισαγγελικοί λειτουργοί προχώρησαν στην άσκηση διώξεων για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το οποίο έχουν εμπιστεθεί  στο υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας κατά συναυτουργία, εκ της οποίας η συνολική  ζημία που προξενήθηκε στο δημόσιο ξεπερνά το ποσό των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των στοιχείων που έφτασαν στην κατοχή της Δικαιοσύνης είναι πως:

- Το συνολικό αρχικό τίμημα από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ  στην Emma Delta ανήλθε στο ποσό των 622.000.000 ευρώ . Το ποσό που πιστώθηκε  στο λογαριασμό που τηρεί το ΤΑΙΠΕΔ  στην Εθνική Τράπεζα, μετά την παρακράτηση  από τη χρηματιστηριακή εταιρεία ως εξόφληση των εξόδων και των προμηθειών της,  ανήλθε σε 612.819.500 ευρώ.

- Το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε στο ελληνικό δημόσιο  τους συνολικούς τόκους που πιστώθηκαν  στο λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ  και ανήλθαν σε περισσότερα από 480.000 ευρώ, αλλά τους παρακράτησε χωρίς την ύπαρξη σχετικού δικαιώματος.

Η υπόθεση ανατέθηκε στον ανακριτή Διαφθοράς, Κώστα Σαργιώτη, ενώπιον του οποίου αναμένεται να προσέλθουν το επόμενο διάστημα οι εμπλεκόμενοι, που αρνούνται τις κατηγορίες. Παράλληλα, η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει την προκαταρκτική εξέταση για την ουσία της επίμαχης σύμβασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει τυχόν διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας.

H θέση του ΤΑΙΠΕΔ

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ σημείωναν ότι το κατηγορητήριο αφορά σε προηγούμενες διοικήσεις, ωστόσο χαρακτήρισαν τις κατηγορίες ανυπόστατες. Οι ίδιοι κύκλοι εξηγούσαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ως οφείλει, αποδίδει το τίμημα από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχει περιέλθει στην κυριότητά του πάντα εντός 10 ημερών.

Στο μεσοδιάστημα τα ποσά έχουν κάποια απόδοση κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Την απόδοση αυτή (τόκους) λέει ο Εισαγγελέας ότι έπρεπε να αποδοθεί μαζί με το τίμημα. Ωστόσο ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ κατατάσσει τους τόκους στα έσοδα του Ταμείου, απαιτούμενα για την λειτουργία του. Πάντως, από το 2015 με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου, αποδίδονται και οι τόκοι.

Και παραπέμπουν στον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, όπου σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 17 και 18 του Ν. 3986/2011

17. Έσοδα του Ταμείου είναι:

α) Το τίμημα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται και περιέρχονται σε αυτό.

β) Οι τόκοι, τα μερίσματα και οι κάθε είδους αποδόσεις των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών διαθεσίμων του.

γ) Επιχορηγήσεις από το Δημόσιο, ανάλογα με το πρόγραμμα αξιοποίησης και τις ανάγκες του και τις ανάγκες παρακολούθησης της εκτέλεσης συμβάσεων που συνάπτει το Ταμείο σύμφωνα με το άρθρο 5.

δ) Έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.

18. Τα έσοδα του Ταμείου διατίθενται για:

α) Την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

β) Την αποπληρωμή τυχόν χρεών του.

γ) Την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.

δ) Την πληρωμή των κάθε είδους δαπανών που απαιτούνται για την εκπλήρωση του σκοπού του.

παρ. 14

14. Το τίμημα που εισπράττει το Ταμείο από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, μεταφέρεται το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την είσπραξη του, σε πίστωση του ειδικού λογαριασμού της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν. 4063/2012 (Α΄ 71) με την ονομασία «Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους», αφού αφαιρεθούν τα αναλογούντα λειτουργικά έξοδα και οι διοικητικές δαπάνες του Ταμείου για την αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου, και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

SHARE:

24Media Network