post impression url

Είναι η συγκυρία κατάλληλη για επενδύσεις;

Είναι η συγκυρία κατάλληλη για επενδύσεις;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις, κατανόηση της πραγματικότητας και, φυσικά, οι κατάλληλες συμβουλές από επιλεγμένους συνεργάτες.

Τα τελευταία χρόνια, όλοι έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε ξεχωριστές προκλήσεις, που ίσως δεν είχαμε φανταστεί ότι θα έρθουν στη ζωή μας. Μία άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση άλλαξε σημαντικά τις προτεραιότητές μας σε κρίσιμους τομείς, μεταξύ των οποίων και ο οικονομικός, ενώ οι πρόσφατες γεωπολιτικές αναταραχές και η ενεργειακή κρίση συνεχίζουν να αφήνουν τις συνέπειές τους και να μας απασχολούν καθημερινά. Πόσο κατάλληλη είναι, λοιπόν, μία τέτοια εποχή για επενδύσεις; Πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να αναζητήσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τη διαχείριση της περιουσίας του, αλλά και να κάνει σχέδια για το μέλλον, όσον αφορά τον προσωπικό και οικογενειακό του προγραμματισμό, μέσα σε αυτή την, αρκετά δύσκολη σε πολλές περιπτώσεις, πραγματικότητα, η οποία μεταβάλλεται καθημερινά;

Ναι, είναι η στιγμή να επενδύσετε, αλλά υπό προϋποθέσεις


Δεν υπάρχει λόγος να προβληματίζεστε από τη συγκυρία και να πιστέψετε ότι πρέπει απλά να περιμένετε να περάσουν τα δύσκολα. Μία εύκολη απάντηση στην ερώτηση του τίτλου θα μπορούσε να είναι ότι κάθε εποχή είναι κατάλληλη για επενδύσεις, αρκεί να μπορέσει ο καθένας να κατανοήσει σωστά τις εξελίξεις και την πραγματικότητα, να αξιοποιήσει ευκαιρίες που ενδεχομένως παρουσιάζονται, αλλά και να κάνει κάθε στιγμή τα κατάλληλα βήματα όσον αφορά την αξιοποίηση του κεφαλαίου του. Μπορεί η εποχή να επιβάλλει προσεκτικές κινήσεις, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να μένουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στα γεγονότα.

Ένα βασικό δεδομένο που μπορεί να μας δώσει μία κατεύθυνση, όσον αφορά το πού πρέπει να κινηθούμε, είναι το ότι οι αποδόσεις των παραδοσιακών προϊόντων (όπως π.χ. οι προθεσμιακές καταθέσεις) είναι πλέον χαμηλές λόγω της πορείας των επιτοκίων, έτσι έχει έρθει η ώρα να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε διαφορετικού τύπου επιλογές, όπως είναι τα αμοιβαία κεφάλαια. Πρόκειται για μία επενδυτική λύση, που, τη συγκεκριμένη περίοδο, χάρη στην ευελιξία της, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και, ενδεχομένως, αξίζει να σκεφτείτε, ακόμη και αν είστε αρχάριοι σε τέτοιου τύπου επενδύσεις.

Τι είναι τα αμοιβαία κεφάλαια;

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συγκέντρωση κεφαλαίων που προέρχονται από έναν μεγάλο αριθμό επενδυτών, τα οποία τοποθετούνται ενιαία σε χαρτοφυλάκια, ενώ ελέγχονται από εταιρείες διαχείρισης, σύμφωνα με έναν προκαθορισμένο σκοπό. Είναι μία open-end (δηλαδή ανοικτού τύπου) συλλογική επένδυση, στην οποία κάθε ένας από όσους συμμετέχουν με το κεφάλαιό τους λαμβάνει μερίδια συμμετοχής ανάλογα με το ποσό που έχει επιλέξει να τοποθετήσει. Τα αμοιβαία κεφάλαια είναι διαθέσιμα σε ένα μεγάλο φάσμα επιλογών, καθώς μπορεί κάποιος να επενδύσει σε μετοχές, ομόλογα, αξίες διαχείρισης διαθεσίμων κ.ά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επενδύοντας σε αμοιβαία κεφάλαια;

Κάτι πολύ σημαντικό, επιλέγοντας να επενδύσετε σε αμοιβαία κεφάλαια, είναι το ότι έχετε τη δυνατότητα να εξισορροπείτε το ρίσκο που είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε, εξασφαλίζοντας μεγάλη διασπορά στο χαρτοφυλάκιό σας. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε επενδύοντας σε διαφορετικές κατηγορίες, κλάδους, αλλά και γεωγραφικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, κάτι που καθιστά το χαρτοφυλάκιό σας πιο ισχυρό μπροστά σε ενδεχόμενους κινδύνους. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε μεγάλο χρονικό ορίζοντα για τις επενδύσεις σας (τουλάχιστον πέντε χρόνια είναι ένα ικανό χρονικό διάστημα σύμφωνα με τους ειδικούς), ώστε το χαρτοφυλάκιό σας να παραμένει ανθεκτικό σε μεταβολές που μπορεί να έρθουν στην αγορά ή έκτακτες καταστάσεις. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις επενδύσεις σας σε αμοιβαία κεφάλαια και τμηματικά, δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να δεσμεύσετε εξαρχής ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Όπως γίνεται αντιληπτό, μπορείτε να προσαρμόσετε το χαρτοφυλάκιό σας στα μέτρα σας, να επιλέξετε το πόσο θέλετε να ρισκάρετε, αλλά και το ποσό του κεφαλαίου που θα επενδύσετε.

Η σημασία της επιλογής συμβούλων

Ξεκινώντας μία επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το να μπορείτε να έχετε τους κατάλληλους “συμμάχους”, οι οποίοι θα σας μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους. Στο σημερινό περιβάλλον, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη κάθε ιδιώτη για την υποστήριξη που προσφέρει ένας εξειδικευμένος και κατάλληλα εκπαιδευμένος σύμβουλος Personal Banking. Ο κατάλληλος Personal Banker βρίσκεται πάντα δίπλα στον πελάτη και τον υποστηρίζει σε κάθε του βήμα, προσφέροντας λύσεις στις ανάγκες που έχει στις διαφορετικές φάσεις της ζωής του. Με επαγγελματισμό, γνώση και εξειδίκευση παρακολουθεί στενά τις επενδύσεις του και τις οικονομικές εξελίξεις, τον ενημερώνει τακτικά και τον βοηθά να σχεδιάσει το επενδυτικό πλάνο που ταιριάζει στις ανάγκες και τους στόχους του.

Η Eurobank μοιράζεται τη γνώση και την εμπειρία της και επιχειρεί να δώσει νέες απαντήσεις στο κοινό για τον σημερινό τρόπο διαχείρισης των χρημάτων του και δημιουργίας αξίας μέσα από σύγχρονα προϊόντα, εξειδικευμένα εργαλεία και την εξειδίκευση των ανθρώπων της και των υπηρεσιών που προσφέρουν. Με την υποστήριξη της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα, Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ προσφέρει πρόσβαση σε μεγάλο εύρος επενδυτικών προϊόντων, αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων προϊόντων Ο.Σ.Ε.Κ.Α μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων, ώστε οι πελάτες της να αξιοποιήσουν τις επιλογές που τους προσφέρουν τα αμοιβαία κεφάλαια προσαρμόζοντας τη στρατηγική διαχείρισης των χρημάτων τους στη νέα πραγματικότητα.

Η κατάλληλη στιγμή να επενδύσετε είναι τώρα

Είναι λογικό οι εξελίξεις των τελευταίων ετών να σας κάνουν επιφυλακτικούς σε ό,τι αφορά επενδύσεις που θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Ωστόσο, αν κάτι πρέπει να θυμάστε πάντα, είναι ότι δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις, αλλά κατάλληλες επιλογές για κάθε χρονική περίοδο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό και η αδράνεια είναι η χειρότερη συμβουλή στον κόσμο των επενδύσεων. Η ενημέρωση για τις επιλογές που έχετε και τα οφέλη τους είναι το καλύτερο πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε σήμερα, αλλά και διαχρονικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα